Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2014 06:00 | Správy | Domáce správy

Kotleba vs. osadníci: Kto ťahá v boji pod Krásnou Hôrkou za kratší koniec?

Nečakaný zvrat pod Krásnou Hôrkou. Zbúranie prvej nelegálnej stavby pod hradom sa odkladá.

Krajský stavebný úrad pre pochybenia zrušil rozhodnutie o odstránení prvého domu v osade. Darvašovci si tak vydýchli, no majitelia pozemkov, medzi ktorými je aj Marian Kotleba, sa svojich nárokov vzdať nemienia. Pokoj v podhradí je tak zrejme len dočasný.

„Odvolali sme sa, lebo v našom dome bývame už 18 rokov a dlho to nikomu neprekážalo. Až teraz, no my nemáme kam odísť a pod holým nebom zostať nemôžeme,“ povedali manželia Adela (52) a Štefan (51) Darvašovci, ktorí mali podľa rozhodnutia miestneho spoločného stavebného úradu v Rožňave zlikvidovať svoje bývanie do konca júna. Postavili si ho totiž ako čiernu stavbu na cudzích pozemkoch.

„Dožadujem sa len svojich práv, lebo nemôžem využívať svoj pozemok, neexistuje žiadna nájomná zmluva, nikto mi nič nikdy nezaplatil za moju pôdu. Mám troch synov a dopisovanie si s úradmi za dlhé roky neprinieslo žiaden pokrok,“ vraví jeden z majiteľov pozemkov v problémovej časti osady Štefan Szaniszló.

 

Starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo potvrdil, že ich spoločnú úradovňu stavebného úradu v Rožňave Krajský stavebný úrad v Košiciach upozornil na nedostatky a všetko sa začína odznova. Problémom mali byť dve konania v jednom rozhodnutí, teda o odstránení stavby, ale aj dodatočnej legalizácii.

Darvašovci tak zatiaľ vyhrali a sťahovať sa i búrať nemusia, ale miestny vajda Ľudovít Gunár poukázal na to, že v neistote žije aj ďalších možno až vyše sto domácností. „Bývajú nielen na súkromných, ale aj lesných a obecných pozemkoch a zatiaľ nedošlo k dohode o predaji. Budeme ďalej bojovať, lebo my máme tiež svojich právnikov, ktorí budú strážiť, aby aj stavebný úrad dodržiaval zákony,“ tvrdí Gunár, ktorý takto naznačil, že osadníci získali ďalší čas.

Patria aj Kotlebovi

Spolumajiteľom pozemkov na parcele, kde stojí aj dom Darvašovcov, je aj Marian Kotleba. Ten sa opakovane vyjadril, že chce využiť svoje právo na využívanie týchto pozemkov. V septembri 2012 vyzval svojich priaznivcov, aby mu prišli pomôcť „upratať smetisko“. Polícia však pustila do osady len Kotlebu a Szaniszlóa, ktorý na neho časť svojich pozemkov previedol. „Upratovanie“ sa tak nekonalo, Kotleba si parcelu iba premeral. Aj avizované búranie sa teraz pre pochybenie úradov odkladá.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí