Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2023 21:03 | Voľby 2023

Premiér Heger: Bývalá koalícia sa dohodla na zmene ústavy a termíne volieb

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie voleného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov. Zároveň sa mali dohodnúť na termíne predčasných volieb 30. septembra.

Informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) po nedeľnom rokovaní. Predseda vlády predpokladá, že dohodnutá zmena ústavy by sa mohla odsúhlasiť hneď po prerokovaní v parlamente. Zmenu podľa jeho slov podporí klub OĽANO aj Občiansko-demokratická platforma, ktorá z neho odišla, Sme rodina a SaS. "V takomto prípade by počty mali sedieť," uviedol. Ďalšie rokovanie tak už podľa jeho slov potrebné nebude, v pondelok (23. 1.) majú len doladiť detaily návrhu. Ozrejmil, že súčasťou návrhu je aj to, že zmeniť volebný systém bude možné len 90 hlasmi poslancov, nie 76.

„Zároveň padla dohoda na pozmeňujúcom návrhu, ktorý bude schválený hneď po prerokovaní v utorok 24. januára, keď sa o zmene ústavného zákona bude rokovať. Dohoda jasne hovorí o tom, že dôjde k zmene Ústavy SR tak, aby uznesením mohlo byť skrátené volebné obdobie," tvrdí Heger. Dodal, že súčasťou pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložia bývalí členovia koalície, bude, že k zmene volebného systému bude môcť dôjsť len so súhlasom 90 poslancov. 

"Teraz je dôležité, aby demokratické strany ukázali zodpovednosť," podčiarkol s tým, že termín volieb je známy a ak chcú demokratické strany získať dôveru občanov, musia im ukázať, že vedia spolu vládnuť a vychádzať.

Predseda SaS Richard Sulík rovnako hovorí o dohode. Definitívne to však podľa jeho slov bude vtedy, keď exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) pošle kolegom návrh a oni dohodu potvrdia. SaS si podľa jeho slov nekládla podmienky a s kompromisným termínom volieb 30. septembra vie žiť. "Skorší termín nebol v hre tak, aby ho celá koalícia dokázala odsúhlasiť," povedal.

K novele ústavy má samostatný pozmeňujúci návrh predložiť ešte strana Za ľudí. Jej líderka Veronika Remišová podotkla, že zo svojej požiadavky neustúpili a návrh má obsahovať posilnenie postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Podpredseda strany Juraj Šeliga vysvetlil, že nechceli blokovať dohodu na zmene ústavy a svoju požiadavku vyčlenili na samostatný pozmeňujúci návrh, keďže s ňou nesúhlasilo hnutie Sme rodina.

Heger uviedol, že s Kollárom telefonoval a súhlasil s dohodou. „Klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), hnutia Sme rodina, strany Sloboda a Solidarita a taktiež Občiansko-demokratická platforma v hnutí OĽaNO podporia takúto zmenu," povedal premiér a dodal, že rokovania sú na konci. Heger ďalej dodal, že prezidentka SR Zuzana Čaputová s ich dohodou bude súhlasiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje