Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2023 11:10 | Správy | Zahraničné správy

Turistické destinácie sú preplnené: Cestovné kancelárie v Česku nevládzu! Pristúpili k najhoršiemu

Preplnené pláže a ľudia tešiaci sa po dvoch rokoch na dovolenku pomohli v Česku iba niektorým cestovným kanceláriám. Viaceré v závere minulého roka ukončili činnosť. Ide najmä o cestovné kancelárie, ktoré ponúkali zájazdy do exotických destinácií či kúpeľnú turistiku.

Mnohým potom koniec aj dlhoročného podnikania prinieslo opakované zdražovanie povinného poistenia proti úpadku. Informoval o tom portál iDNES.cz. "Ako cestovná kancelária sme prerušili činnosť. V dôsledku zdraženia poistného sme sa rozhodli, že poistenie na tento rok neuzatvoríme," dozvie sa klient napríklad na kontaktnom čísle cestovnej kancelárie Bohemia Resine z Ústí nad Labem. Prestať s predajom vlastných zájazdov sa od januára rozhodla aj plzenská cestovná kancelária Adria, ktorá sa tak stala iba cestovnou agentúrou, ktorá predáva zájazdy iných. A to napriek tomu, že jej poistenie bude ešte zhruba mesiac platiť.

Ponuka sa zredukovala najmä v období koronakrízy. Zatiaľ čo v roku 2020 podnikalo v oblasti predaja zájazdov viac než 800 cestovných kancelárií, v januári tohto roka môže ubytovanie s dopravou a ďalšími službami zákazníkom samostatne ponúkať 578 spoločností.

Najnovšie zo zoznamu vypadla aj cestovná kancelária Nomád, ktorá sa tri desaťročia špecializovala na mimoeurópske poznávacie zájazdy. Webové stránky kancelárie stále lákajú napríklad na zájazd do brazílskeho Rio de Janeira s návštevou vodopádov Iguacu na brazílsko-argentínskej hranici. Podľa majiteľa Michala Šindelářa však nie je isté, či sa tento rok zájazdy aj uskutočnia, keďže, ako uviedol, cestovnú kanceláriu ponúkli na predaj. Práve špecialisti na exotické a špecifické mimoeurópske destinácie mali s opätovným naštartovaním biznisu problém.

"Pri nadväzovaní služieb nastávajú komplikácie. Je problém s letenkami a spoľahlivosťou letov. Lietadlá na seba nenadväzujú a čakáte, či vás odvezú aspoň na ďalší deň," opísal postcovidovú situáciu v turistických službách v exotických destináciách Šindelář. Podľa neho sa v takejto situácii nedá zaručiť, že ponúkané zájazdy budú dobre zorganizované.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Nový jadrový blok na Slovensku?! Fico prehovoril: Vyzerá to nádejne
(ilustračné foto)
Hádka vyústila do útoku nožom! 19-ročný mladík z Popradu dobodal staršieho muža
(ilustračné foto)
Bezpečnostné zložky by mali zarábať viac: Aha, na tú výšku príplatku! Pravidelné zvyšovanie mzdy?
Jana Bittó Cigániková (SaS)
SaS chce znížiť odbornú prípravu sestier: Upravili by aj kreditový systém vzdelávania
Soňu Vagnerovú hrá herečka Andrea Štefančíková. Kamil Mikulčík hrá hlavného vyšetrovateľa. Táňa Pauhofová ako Nikol znovu zažije mnoho nevšedných príbehov
Foto
Výnimočná Nikol: Nová postava narobila v seriáli poriadny vietor! Ryšavka ju nevie vystáť
Foto
Fitneska zavesila na sociálnu sieť staré video: Taký náklad od fanúšikov určite nečakala!
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Danko randí s o 23 rokov mladšou ženou.
Foto
Danko a jeho mladučká misska: Sylvia sa pochválila novou FOTO! Hrdličky už lásku netaja
(ilustračné foto)
Vodič s celoživotným zákazom šoférovania: Nemožné, koľko nafúkal!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Slováci, ostáva už len týždeň! Vybavte si to čo najskôr: Ide o dôležitú vec
Female scientist working in the CDC laboratory.
Kartel v medicínskej laboratórnej diagnostike?! Protimonopolný úrad začal správne konanie
Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?