Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2022 09:10 | Správy | Domáce správy

Hlavným zabijakom Slovákov už nie je covid: Situácia sa od vypuknutia pandémie radikálne zmenila

Počet zomretých sa v novembri priblížil k stavu z obdobia pred pandémiou, na ochorenie COVID-19 podľahlo vyše 80 osôb. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v novembri 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celková nadúmrtnosť na Slovensku klesla na dve percentá, v dvoch krajoch bol dokonca počet úmrtí nižší ako päťročný priemer pred pandémiou. COVID-19 klesol v rebríčku najčastejších príčin úmrtí na ôsme miesto.

Na Slovensku zomrelo v novembri takmer 4400 osôb, čo je druhý najnižší počet za posledných 13 mesiacov. Počet zomretých bol o dve percentá vyšší než priemerná hodnota rovnakého mesiaca rokov 2015 – 2019 pred nástupom pandémie. Úrad tiež spresnil údaje za prvých desať mesiacov tohto roka.

"Celková nadúmrtnosť bola v novembri vôbec najnižšia v tomto roku. Naopak, najvyššie hodnoty sme tento rok v SR zaznamenali v marci, keď pri takmer 6000 úmrtiach dosiahla vyše 21 percent. Pritom v novembri minulého roka 2021 bola približne na úrovni až 75 percent," uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

V novembri, rovnako ako počas celého tohto roka, zomieralo výrazne menej osôb v porovnaní s päťročným priemerom pred pandémiou v skupine ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov).


Nižší počet zomretých zaznamenali aj v skupine osôb v predproduktívnom veku (od nula do 14 rokov). Nadúmrtnosť sa prejavovala len v skupine seniorov nad 65 rokov, čo je najpočetnejšia z troch základných vekových skupín v štruktúre zomretých. V novembri dosiahla viac ako šesť percent, keď celkovo zomrelo približne 3400 seniorov - tvorili takmer 78 percent všetkých úmrtí.

Nižší počet úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom pred nástupom pandémie zaznamenali len Nitriansky (o tri percentá) a Trenčiansky kraj (o jedno percento). Zvyšných šesť regiónov dosiahlo nadúmrtnosť, najnižšia sa prejavila v Trnavskom kraji (jedno percento) a najvyššia v Košickom kraji (sedem percent).

Celkovo na následky ochorenia COVID-19 zomrelo v novembri 81 osôb. Ich počet medzimesačne klesol takmer o polovicu a podiel obetí tohto ochorenia tak predstavoval necelé dve percentá zo všetkých zomretých. Spomedzi 22 skupín ochorení klesla táto príčina smrti zo šiestej priečky v októbri na aktuálne ôsme miesto.

Najčastejšími príčinami smrti v novembri boli choroby obehového systému, ktoré tvorili 47 percent úmrtí (takmer 2100 osôb) a nádory 23 percent (približne 1000 osôb). Tieto dve skupiny úmrtí patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny smrti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?