Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2022 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Dcéra Márie Kráľovičovej († 95) Kocianová zažije prvé Vianoce bez Maríny: Spomienky, ktoré chytia za srdce!

Marína poskytla Novému Času Nedeľa úprimný rozhovor, ktorý vyšiel v nedeľu 2. januára 2022. Aké príznačné, že posledný tohtoročný je rovnako ako ten novoročný o Maríne. A opäť v ňom hlavnú úlohu hrá Mária Kráľovičová († 95). Tak ako ten januárový, aj tento je plný láskavých spomienok. Avšak tentoraz spomienok dcéry Jany, ktorá s bratom Mirom zažili hereckú legendu inak než ako slávnu divu z veľkého javiska. Ako mamu.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Ich – naša božská Marína zomrela v pokoji 5. decembra. Odišla za svojimi blízkymi, za kolegami hercami, ktorým už došla trpezlivosť. Na nebeskom divadelnom fermane svietila pridlho prázdna kolónka, tak ktosi rozhodol, že tam dopíše meno Kráľovičová. Aj tam hore chcú hrať divadlo s najväčšími hviezdami...
 

Vtedy sme sa Maríny pýtali, čo by chcela zažiť v roku 2022. Odpovedala: toleranciu, po slovensky znášanlivosť. Myslíte si, že keby mohla bilancovať, bola by spokojná?

Znášanlivosť je od slova znášať. Čiže zniesť čosi. Kohosi. Rodina je základ štátu a v našom rodinnom kruhu sa nám toto darilo. Veď Marína, to predsa vie každý, bola zosobnením tolerancie. Slovensko a svet, to je už iný príbeh.
 

V inej odpovedi hovorila o tom, že v rodine si vždy želáte, aby ste sa o rok znova stretli v rovnakej, prípadne rozšírenej zostave. A že na to bývajú u vás naplnené poháre... Žiaľ, práve ona sa už novoročného prípitku nedožila. Čo by asi zaželala rodine, keby mohla poslať odkaz z nebies?

Znášanlivosť. A aby mala na tie naplnené poháre.

Minulý rok bola na Vianoce u vás v Prahe. Tešila sa na sviatky so svojimi vnukmi, s pravnučkou Káťou aj ovčiakom Gaspíkom. Aké budú prvé Vianoce bez Maríny?

Tohto roku sa nám narodila ďalšia vnučka Mária, takže počet bude rovnaký, akurát bez Maríny. Tomu sa vraví život večný.
 

Od jesene žila Marína v seniorskom centre. Ako si zvykla na cudzie prostredie? Predsa len, bola to veľká zmena v jej živote.

Zas až taká veľká nie. To covid narušil a zrušil jej spoločenské obyčaje. Život v uzavretom rodinnom kruhu je síce príjemný, ale jednotvárny. Prvá vlna – štyri mesiace bez práce, bez divadla, len s bratom, to už bola ponorka. Potom, takto pred dvoma rokmi, sa vybrala do Prahy s nami osláviť Vianoce a boli z toho celé mesiace, lebo ako nezaočkovaná nemohla bez zelenej bodky nazad cez hranice. Navyše, ako sa ukazuje, december je pre ňu, letné slnečné dieťa, osudový. Presne pred rokom v Čechách musela ísť do nemocnice. Vystrábila sa, ale malo to svoje obmedzenia. A po tohtoročnom lete s nami na Šumave sa rozhodla, ako sa rozhodla.

Pre stály zdravotný dohľad medzi spriaznenými dušami. Vo vlastnej izbe, vo svojom kresle medzi svojimi obrazmi, v zeleni a hlavne doma, teda na Slovensku. Napokon, vždy pre ňu boli dôležitejší ľudia, ktorí ju obklopovali, než čokoľvek ostatné. Našla tam nielen spriaznené duše, ale dokonca pár známych, ba na arteterapii namaľovala obraz, no a naša široko rozvetvená rodina jej bola každodenne nablízku. Za ten krátky čas sa vďaka jej všeobjímajúcej slnečnej povahe aj sestričky a personál v domove stali pomyselnou súčasťou našej rodiny.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 19. apríla 2024 dym stúpa zo sopky Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi.
Najvyšší stupeň varovania! Strašidelné dianie v krajine: Uzavreli aj letisko
Atrakcia je lákadlom aj v noci.
Váš Tip
Ikonická spievajúca fontána v Košiciach je po rozsiahlej obnove v prevádzke: Neuveríte, akými technológiami disponuje!
Varovanie pred búrkami
Užívajte si teplo, kým môžete: Počasie sa POKAZÍ! Kedy príde radikálna ZMENA?
Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice