Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2022 16:42 | Správy | Domáce správy
FotoOnline

Padlo konečné rozhodnutie o vláde! Kollár prezradil, kedy by mali byť predčasné voľby

Vláda premiéra Eduarda Hegera prežíva čosi, čo nečakala ani v zlom sne. Ako dopadne hlasovanie poslancov parlamentu o vyslovení nedôvery? Turbulencie na politickej scéne s vami sledujeme online.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

20:10 Online prenos z diania v parlamente sa končí. Všetky aktuálne informácie vám prinesieme v našom spravodajstve.

19:58 Mimoparlamentná strana Spolu odmieta za novej politickej situácie úvahy o rekonštrukcii vlády. Presadzuje hľadanie širšieho politického konsenzu na realizáciu predčasných volieb, ideálne na jeseň 2023. Strana to uviedla na sociálnej sieti. Spolu dlhodobo preferovalo, aby koncu vlády predchádzala široká dohoda politických strán o realizácii potrebných ústavno-legislatívnych zmien a termíne predčasných volieb. "Rozhodnutie parlamentu však zásadne mení politickú situáciu. Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár a strana Spolu za tejto novej politickej situácie odmieta úvahy o rekonštrukcii vlády. Na takéto riešenia bol čas predtým, ako bola vyslovená nedôvera vláde," uviedla strana na sociálnej sieti.

19:53 Igor Matovič trvá na tom, že svoju podpísanú demisiu v Prezidentskom paláci nevytrhol z rúk vedúcemu prezidentskej kancelárie Metodovi Špačekovi, ale jednoducho si ju zobral späť. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, demisiu bol ochotný podať, ak by strana Sloboda a Solidarita (SaS) podržala vládu. V Prezidentskom paláci však dostal SMS od premiéra Eduarda Hegera, že šéf SaS Richard Sulík nevie garantovať, ako sa pri hlasovaní zachovajú.

19:47 Igor Matovič na tlačovke označil poslanca Jána Krošláka za "skorumpovaného poslanca". Bývalý tenista prišiel do parlamentu na kandidátke OĽaNO. Matovič zároveň vyhlásil, že Krošlák sa minulý týždeň ponúkal Hlasu, že k nim prejde a zahlasuje za pád vlády.

19:38 Hlasovanie o nedôvere vláde jasne ukázalo, že nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov, hoci sa to mnohí snažili tvrdiť mesiace. V reakcii na vyslovenie nedôvery to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). "Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády," povedal Heger na tlačovej konferencii.

19:35 Slovensko potrebuje dohodu na predčasných parlamentných voľbách. Progresívne Slovensko (PS) bude súčinné pri všetkých krokoch, ktoré povedú k novému rozdaniu kariet. Uviedol to predseda mimoparlamentného PS Michal Šimečka.

Štvrtok považuje za smutný deň pre slovenskú demokraciu. "Našou úlohou je vrátiť ľuďom nádej, že politika sa dá robiť inak. Progresívne Slovensko bude v najbližších voľbách pre voličov predstavovať modernú, európsku a príčetnú alternatívu," zdôraznil Šimečka v stanovisku, ktoré TASR poskytol riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

19:26 Po páde vlády sú aktuálne na stole tri scenáre. Prvým je ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, druhým je vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka, a tretím sú predčasné voľby. Vyhlásil to líder SaS Richard Sulík s tým, že jeho strana sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlády. 

19:21 Pád vlády nemusí znamenať predčasné voľby. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Život-Národná strana a nezaradený poslanec Tomáš Taraba na sociálnej sieti. "Dnes sme prišli s návrhom na predčasné voľby a dvomi hlasmi tento návrh neprešiel. Ak by bol prešiel, mali by sme istotu, že Slovensko ide do predčasných volieb, " skonštatoval.

19:15 KDH berie výsledok hlasovania o nedôvere vláde ako vyústenie dlhodobej politickej nestability na Slovensku a prirodzené vyvrcholenie dlhodobého trápenia sa vlády. TASR o tom informovala hovorkyňa mimoparlamentného KDH Lenka Halamová.

Vzniknutá situácia nie je len o hlasovaní v parlamente, ale tiež o nezodpovednom hazardovaní vlády s dôverou občanov. "Vyzývame prezidentku a parlamentné strany na čo najrýchlejšie rokovanie o ďalšom postupe, ktorý ukončí chaos spôsobený dnešným hlasovaním," uvádza sa v stanovisku kresťanských demokratov. KDH je pripravené pomôcť Slovensku za každých okolností a je okamžite pripravené zabojovať o dôveru voličov v predčasných voľbách.

19:14 Mimoparlamentná SNS považuje pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO) za najkrajší vianočný darček. Opozícia by sa mala v parlamente dohodnúť na čo najskoršom termíne predčasných volieb. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Hegerovej vláde SNS vyčíta nezvládnutie riadenia štátu. "Prichádza čas, keď Eduard Heger a jeho ministri musia urobiť odpočet svojej práce a niesť prípadne aj zodpovednosť za chyby, ktoré pri riadení štátu urobili," priblížila Škopcová.

19:10 Strana Smer-SD víta vyslovenie nedôvery vláde. Podľa predsedu strany Roberta Fica nie je iné riešenie, ako ísť do rýchlych predčasných parlamentných volieb. "Pokiaľ budú dohodnuté veci okolo predčasných volieb, ideálny termín je máj, začiatok júna, tak sme pripravení hovoriť aj o potrebných úpravách v návrhu štátneho rozpočtu," skonštatoval Fico. Ako zdôraznil, po páde vlády musí prísť k schváleniu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Ako rezervu označil januárové referendum.

Otvoriť galériu
Líder Smer-SD Robert Fico
Zdroj: Branislav Račko, Nový Čas

19:00 Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podporili poslanci Smeru-SD, SaS, ako aj Martin Borguľa, Patrick Linhart, Ján Krošlák a tiež opoziční nezaradení poslanci s výnimkou Miroslava Kollára a Martina Klusa. Martin Čepček a Romana Tabák (Sme rodina) sa zdržali.

18:58 Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) po hlasovaní prerušil schôdzu do piatka (16. 12.) do 9.00 h. Oznámil, že s premiérom pôjdu k prezidentke Zuzane Čaputovej. V piatok sa nebude hlasovať, najbližšie hlasovanie bude podľa jeho slov v utorok (20. 12.). "Pokračujeme ďalej v schôdzi národnej rady, nepadol parlament, padla vláda," povedal Kollár. Zároveň médiám povedal, že je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni.

18:57 Sulíkovo tvrdenie o Matovičovom prešľape u prezidentky potvrdila aj samotná Čaputová na sociálnej sieti. "Chcem aj na tomto mieste potvrdiť, ako dnes Igor Matovič nedoručil demisiu do prezidentskej kancelárie. Igor Matovič dnes podvečer prišiel doručiť do prezidentskej kancelárie demisiu. Pred zamestnancami kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do kancelárie prezidentky," vyhlásila Zuzana Čaputová.

18:51 Zlá a neschopná vláda padla. Je to najkrajší darček slovenským ľuďom pod vianočný darček. Uviedol to na sociálnej sieti nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini.

18:46 V histórii samostatného Slovenska parlament nedal dôveru vláde dodnes dvakrát. Prvý raz parlament odvolal z funkcie premiéra Vladimíra Mečiara 14. marca 1994, čím vyslovil aj nedôveru jeho druhej vláde. Druhý raz podporu nezískala vláda Ivety Radičovej 11. októbra 2011, keď premiérka hlasovanie o dôvere spojila s hlasovaním o eurovale.

18:40 Líder SaS Richard Sulík v pléne počas diskusie uviedol, že si vie po páde vlády predstaviť jej riadnu a zmysluplnú rekonštrukciu. V takom prípade by SaS kabinet podporila, no nebola by jeho súčasťou. Hovoril aj o možnosti predčasných volieb či úradníckej vlády.

18:30 Predseda parlamentu Boris Kollár hneď po vyslovení nedôvery prerušil rokovanie s tým, že s rozhodnutím ide za prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

18:29 Výsledky hlasovania sú jasné! Za vyslovenie  nedôvery hlasovalo  78 poslancov. Proti bolo 20 poslancov. Prítomných bolo 102 poslancov.

18:26 S vyhlásením prišiel aj Richard Sulík, ktorý prezradil šokujúcu informáciu. "Igor Matovič prišiel k prezidentke s demisiou a potom mu vytrhol zamestnancovi s tým, že si to rozmyslel," vyhlásil s dodatkom, že SaS bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde.

18:25 Pred hlasovaním vystúpil Michal Šipoš z OĽaNO s vyhlásením: "Prosím vás, nepovaľme po tretí raz demokratickú vládu." Zároveň dodal, že poslanci OĽaNO sa hlasovania nezúčastnia.

18:22 Po 40-minútovom grémiu sa poslanci vrátili na svoje miesta.

17:50 Poslanec NR SR Patrick Linhart, ktorý oznámil odchod z klubu Sme rodina, bude hlasovať za pád vlády.  "Po hodine strávenej u premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ma, bohužiaľ, nepresvedčil."

17:39 Kollár nečakane zvolal grémium, za radu sa poďakoval poslancovi Podmanickému. Ostro sledované hlasovanie sa tak posúva.

17:36 Pauza sa skončila, poslanci si opäť sadajú na svoje miesta.

17:20 Poslanci nebudú rokovať o novele Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami ešte pred hlasovaním o osude vlády. Odmietli procedurálny návrh, ktorý pred pauzou predložil predseda parlamentu. 

17:14 Šéf parlamentu Boris Kollár vyhlásil pred rozhodujúcim hlasovaním 20-minútovú prestávku. Viacerí poslanci dali hlasno najavo svoju nevôľu, Kollár ich však ubezpečil, že hlasovanie sa dnes určite uskutoční.

17:05 S poslancami Martinom Borguľom a Jánom Krošlákom, ktorí v utorok avizovali odchod z klubu Sme rodina a hlasovanie za pád vlády, nemá strana Hlas-SD žiadne dohody. Povedal to poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v relácii týždenníka Plus 7 dní Karty na stôl. 

16:55 O 17.00 h sa hlasuje o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

16:40 Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Uviedol to novinárom vo štvrtok v Národnej rade SR.

16:30 Poslanec NR SR György Gyimesi (OĽaNO) sa vo vypätej chvíli vyjadril proti liberálom. "Liberáli v OĽANO vrážajú nôž do chrbta nielen vláde, ale aj všetkým voličom," napísal v statuse.

16:21 Strana SaS neprijíma ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. SaS tvrdí, že odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou. "Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná," uviedol šéf SaS Richard Sulík. 

16:11 Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Viac si prečítajte TU.

16:00 Igor Matovič ponúkol SaS svoju demisiu na post ministra financií. Žiadal za to stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!