Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2022 00:00 | Správy
Špeciálny projekt

Kde končia kartónové krabice po Vianociach?

Viete, ako skončí kartónová krabica po tom, ako si z nej spotrebitelia vybalia zakúpené produkty?

Tri štvrtiny (78 %) Slovákov svoju krabicu od dodaného tovaru využijú aspoň občas, napríklad na odoslanie inej zásielky. Pokiaľ ide o krabice od nového televízora, takmer traja z desiatich Slovákov (29 %) ju po vybalení prijímača vyhodia, zatiaľ čo skoro polovica (49 %) si ju ponechá pre prípad neskoršieho transportu televízora do servisu. Iba 2 % ľudí ju použijú na výrobu dekorácií do domácnosti. Tieto zistenia vyplývajú z prieskumu spoločnosti Samsung Electronics, ktorého sa od 23. do 28. novembra 2022 zúčastnilo 1050 respondentov zo Slovenska.

Otvoriť galériu
Zdroj: Samsung

Koľko krabíc prejde rukami Slovákov počas Vianoc?

V každej domácnosti sa určite nachádza minimálne jedna. Počas Vianoc k nim však pribudne zopár ďalších, konkrétne jedna až päť. Aspoň to hovorí 49 % Slovákov v spomínanom prieskume. Tretina opýtaných (30,3 %) odhaduje ich počet na päť až desať a necelých 12 % používateľov využije počas sviatkov až 15 kartónových krabíc. Takmer každý dvadsiaty (4,6 %) ich spotrebuje dokonca viac ako 15. Aký je ich osud po najkrajších sviatkoch v roku? Až 61,4 % respondentov ich vyhadzuje do triedeného odpadu, 4,6 % do netriedeného a dve desatiny ich spália. Každý ôsmy Slovák (13,2 %) ich však dokáže využívať aj naďalej, napríklad ako úschovné priestory alebo ako hračku pre domácich miláčikov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Samsung

Bytový doplnok z krabice od televízora?

Množstvo kartónových krabíc, ktoré skončia v odpade po vianočných sviatkoch, je neustále veľké. Polovica opýtaných (47,4 %) si pritom dokáže predstaviť využitie týchto krabíc na výrobu bytových doplnkov či dokonca nábytku. Recyklácia kartónových krabíc pretvorením na iné bytové zariadenie je pre 25,7 % respondentov nepredstaviteľná. Pre tých, ktorí však chcú aspoň takýmto malým kúskom prispieť k lepšej budúcnosti si Samsung pripravil projekt špeciálnych pevnejších kartónových krabíc s predtlačenými vzormi. Podľa nich je možné krabice jednoducho rozrezať, zložiť a vyrobiť z nich bytové doplnky či iné funkčné predmety.

Otvoriť galériu
Zdroj: Samsung

Zákazníci majú navyše k dispozícii aj špeciálnu webovú stránku www.samsung-ecopackage.com, kde si môžu vybrať model televízora, povedzme QD OLED, alebo iného spotrebiča značky Samsung, ktorý vlastnia a ľahko si môžu pozrieť, aké predmety je možné z ich balenia zhotoviť. Z krabíc od televízorov dokážu vyrobiť domčeky pre mačky, stojany na časopisy a knihy, stolík pod televízor či iné praktické bytové doplnky. Na každej krabici sa nachádza QR kód, ktorý zákazníka navedie na webovú stránku Samsung Eco-Package, kde si zvolí, čo chce vyrobiť. Pre deti je možné zhotoviť dokonca aj zaujímavé zvieratká alebo hojdacieho koníka. Samsung navyše pri všetkých krabiciach od televízorov prestal používať farebnú potlač, aby ich výroba bola ekologicky čo najmenej náročná. Týmto krokom znižuje uhlíkovú stopu pri výrobe a preprave televízorov a celkovo tým prispieva k ochrane životného prostredia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Samsung

Ozdoby, ktoré skrášlia vianočný stromček

Spoločnosť Samsung okrem toho organizuje pred Vianocami v spolupráci s kreatívnym bratislavským priestorom Artelier aj workshop pre rodiny s deťmi, kde si budú môcť účastníci vyskúšať prácu s kartónovými krabicami od televízorov a vyrobiť si z nich vianočné ozdoby alebo niečo väčšie, napríklad aj dizajnový kus nábytku. Najbližšia tvorivá dielňa bude prebiehať 17. decembra od 13.00 do 16.00 hod. v priestoroch Artelier Cafe na Grösslingovej 24 v Bratislave. Vstup pre účastníkov je zadarmo, stačí sa len registrovať na webovej stránke Artelieru.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Robert Fico odkázal Slovákom dôležité posolstvo: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
ilustračné foto
Polícia zadržala muža, ktorý nahlásil bombu na súde: Hrozí mu niekoľko rokov vo väzení!
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!