Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2022 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Režisér Juraj Lehotský v otvorenom rozhovore: Pozrite, čo prezradil o slávnom otcovi Jankovi!

Prvý decembrový deň sa na plátna kín dostal film režiséra Juraja Lehotského (47) Plastic Symphony. Koncom novembra mala snímka svetovú premiéru na prestížnom festivale Black Nights Tallinn. Film síce na festivale nebol ocenený, avšak to, že sa dostal medzi súťažiace snímky, je pre slovenskú kinematografiu veľký úspech. O zaujímavostiach z nakrúcania filmu, ale aj o vzťahu so svojím slávnym otcom, hudobníkom Jankom Lehotským (75) porozprával režisér pre Nový Čas Nedeľa.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Z Tallinnu ste nedoniesli ocenenie. Boli ste sklamaný?

Nedá sa to takto povedať. Ja som vlastne zistil, že som šťastnejší, keď film vidí veľa ľudí. Keď ako tvorcovia máme čo priniesť a keď sa na to má kto pozerať. To je pre mňa oveľa dôležitejšie, než keď dostanete ocenenie, ktoré určite v živote má zmysel. Ako režisér som už nejaké ocenenie dostal, je to vždy príjemné, dodá to guráž aj sebavedomie, ktoré je dôležité pre prácu. Ale oveľa krajší je samotný tvorivý proces a to, že filmu vy sami veríte. Keď máte radosť z vydarenej scény, keď ich poskladáte do veľkého filmu, to je oveľa lepší pocit, ako keď robíte niečo pre cenu, pre uznanie.

 

Čím je tento film iný než tie predchádzajúce?

V minulosti som nakrútil zopár hraných filmov, toto je môj štvrtý celovečerný film. Prvý, Slepé lásky, bol ešte považovaný za dokumentárny, ale mal charakter hraného filmu. Predchádzajúce sa líšia spôsobom spracovania a tak trošku aj témou. Témy, ktorým som sa venoval v minulosti, boli možno smutnejšie.


V čom boli smutnejšie?

Vo filme Zázrak ide o tému dievčaťa z polepšovne, film Nina je príbehom dievčaťa z rozvrátenej rodiny. Hlavným zmyslom týchto filmov bolo, aby téma divákmi pohla, aby sa zamysleli nad životom. Plastic Symphony je príbeh mladého muža, muzikanta z Bratislavy, ktorý hľadá svoju životnú cestu, túži po istej umeleckej satisfakcii, uznaní. Film má v sebe väčšie svetlo, je o hudbe. Ide o príbeh sebapoznania, nájdenia svojho miesta v živote, vo svete. Ukazuje dva svety – svet malý, obyčajný a svet veľký, plný lesku.


Stavili ste na zahraničných hercov. Hlavnú postavu Matúša hrá Poliak Bartosz Bielenia. U nás ste nikoho vhodného nenašli?

Pri všetkej úcte k mladým slovenským hercom, veľmi ťažko sa mi hľadala tvár hlavného protagonistu na Slovensku. Prešiel som si celý diapazón slovenských hercov a nenašiel som ideálny charakter. Keď som raz cestoval z Prahy a pozeral som si na internete zahraničné kastingové agentúry, zbadal som fotografiu poľského herca Bartosza Bieleniu, jemnocitného chalana, a bolo mi jasné, že je ten pravý. V tom čase bol celkom neznámy, ale vzápätí sa stal slávnym. Dostal sa totiž na udeľovanie Cien Akadémie do Los Angeles, pretože poľský film Corpus Christi, v ktorom hral, nominovali na Oscara v kategórii zahraničných filmov. Priznám sa, že sme sa zľakli, či uňho nezačnú fungovať maniere! Ale všetko zostalo po starom, aj výška honoráru. Inak by sme si ho nemohli dovoliť obsadiť do filmu. (smiech)

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac