Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2022 15:25 | Správy | Domáce správy

Dôvera si bude musieť buchnúť po vačku: Obrovská pokuta je potvrdená! Poisťovňa protestuje

Finančná správa (FS) SR potvrdila pokutu tri milióny eur pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera. Dôvodom má byť nesprávny postup pri účtovaní o poistnom kmeni. Dôvera hovorí o stupňujúcej sa šikane zo strany štátu a plánuje podať voči rozhodnutiu súdnu žalobu.

Dodal, že právny rámec, z ktorého Dôvera pri svojom účtovnom postupe vychádzala, sa za celé obdobie od roku 2009 výrazne nemenil, a keď, tak v prospech názoru, ktorý podporuje účtovanie o poistnom kmeni nadobudnutom prevodom. "Z tohto dôvodu je Dôvera presvedčená o správnosti svojho postupu počas celej svojej existencie, roky 2009, 2017 a 2022 nevynímajúc, a víta príležitosť predniesť svoju argumentáciu pred nezávislým a nestranným súdom," doplnil Kultan.

Šéf Dôvery podotkol, že ide o stupňujúcu sa šikanu zo strany štátu. Poukázal pri tom na niektoré kroky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či opakované diskriminačné zvyšovanie základného imania štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne na úkor súkromných ZP.

"Finančná správa sa nemôže vyjadrovať k predmetnej kontrole, pretože je viazaná daňovým tajomstvom," uviedla v reakcii hovorkyňa FS Martina Rybanská. Dodala, že daňové subjekty vo všeobecnosti majú zákonné možnosti, ktoré môžu v prípade nesúhlasu s výsledkom kontroly využiť. "Môžu sa proti rozhodnutiu správcu dane odvolať, po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia môžu podať žalobu na príslušný krajský súd. Zároveň môžu podať žiadosť o odklad platenia dane či zaplatenie dane v splátkach," ozrejmila.

Na možné nadhodnotenie poistného kmeňa Dôvery dlhodobo upozorňuje aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). "To, čo je podľa predstaviteľov spoločnosti Penta a poisťovne Dôvera útokom na ich podnikanie zo strany štátu, je z pohľadu úradu plnenie si zákonných povinností s ohľadom na verejný záujem," reagoval. ÚDZS deklaroval, že postupuje voči zdravotným poisťovniam rovnako, ale nemôže za to, že to jedine Penta pomocou rôznych účtovných operácií vytiahla z verejného zdravotného poistenia stámilióny eur bez odvedenia dane štátu.

"Ak sa dnes štátne orgány vrátane Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou snažia zamedziť takýmto praktikám, nie je to plazivý socializmus, ako to dnes nazval generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan, ale stavanie hrádzí voči bezohľadnému kapitalizmu, ktorý nedbá na záujmy poistencov, drobných akcionárov, súkromných lekárov či lekárnikov," uviedol ÚDZS v stanovisku. Zopakoval, že Penta na Slovensku buduje zdravotnícky konglomerát.

ÚDZS zdôraznil, že zdravotníctvo financované z verejného zdravotného poistenia musí zostať solidárne a dostupné každému poistencovi. "Očakávame, že pripravované reformy, z ktorých časť je zahrnutá aj v Pláne obnovy a odolnosti SR, povedú aj k jeho vyššej kvalite. Verejnosť určite uvíta, keď sa k tomuto reformnému snaženiu pripojí aj investičná spoločnosť Penta namiesto vyvolávania konfliktov so štátom a podávania súdnych žalôb. Je čas spojiť sily, nemyslieť len na osobné zisky, ale sústrediť sa na poistencov," uzavrel úrad.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo