Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Znížte spotrebu vášho televízora. S týmito tipmi to pôjde hravo

Televízor je jedným zo žrútov energie vo vašej domácnosti. Zistite, ako by ste mohli jeho spotrebu znížiť. Začnite už pri výbere televízneho prijímača a pokračujte aj pri jeho používaní.

Priemerná spotreba domácností je 2,2 megawatthodiny ročne pri priemernej cene 19 centov za jednu kilowatthodinu. Celková ročná spotreba elektriny na Slovensku je okolo 30 terawatthodín. Veľkú časť týchto čísel tvoria práve domáce spotrebiče.

Televízory sa podľa španielskych výpočtov podieľajú na 10 % z ročnej spotreby elektroniky. U vás to môže byť však inak. Toto číslo ukazuje priemernú spotrebu v jednom dome, kde sa televízor zapína na 2 hodiny. Stále však ide o významné číslo, ktoré bude na počte kilowatthodín pridávať, nie uberať.

Televízory: Užitočné rady pri kúpe

Už pri výbere by ste sa mali zamerať na parametre, ktoré znamenajú nižšiu spotrebu:

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

1. Čím vyššia energetická trieda, tým nižšia spotreba. Rozdiel v ročnej spotrebe medzi televízormi triedy A – B môže byť aj 40 %.

2. Väčšie displeje majú vyššiu spotrebu energie ako menšie displeje. Veľké obrazovky poskytujú luxusný kinematografický zážitok, pridávajú však aj na spotrebovaných kilowatthodinách.

Televízor s uhlopriečkou 65“ energetickej triedy B má o 20 % vyššiu ročnú spotrebu energie ako televízor s uhlopriečkou 55“ v rovnakej energetickej triede.

3. Spotreba energie je v režime HDR vyššia. Na druhej strane však televízor v režime HDR zobrazuje hlbšie a živšie farby či jemnejšie odtiene.

Ako znížiť spotrebu pri používaní televízora

Spotrebu energie môžete ovplyvniť vhodnými návykmi pri sledovaní televízie.

• Televízoru pomôže kalibrácia

Kalibrácia vám zaručí, že váš televízny prijímač bude nastavený na ten najlepší obraz s ohľadom na optimálnu spotrebu.

Nakalibrujte si televízor priamo v predajniach NAY po celom Slovensku. Túto službu ponúka aj e-shop NAY pri kúpe nového televízora.

• Používajte vstavaný tuner

Dáva to zmysel, tuner je totiž vstavaná súčiastka, ktorá prijíma a spracováva televízny signál. Na ladenie televíznych programov však väčšinou využívame set-top-box. Takže namiesto tunera priamo v televízii, pripájame k zariadeniu ďalší spotrebič, ktorý opäť spotrebováva elektrinu.

Použitie už zabudovaného tunera je rozhodne energeticky menej náročné než využívanie ďalšieho zariadenia navyše. Skúste to tiež. Digitálny tuner má dnes väčšina televízorov, najnovšie modely ponúkajú satelitné alebo káblové tunery.

TIP

Ako sa vyhnúť používaniu samostatného set top boxu

Mnoho spotrebiteľov však externé zariadenie potrebuje, pretože prijíma televízny signál po kábli. Aj to má svoje riešenie. Ak operátor poskytuje pre príjem programov aplikáciu, využite ju. Postačí si ju nainštalovať do vašej Smart TV a programy sledujete cez internet. Pokiaľ sa pozeráte na televízne programy cez aplikáciu, nebudete potrebovať dodatočné zariadenie na prijímanie signálu. Dopredu si však overte, či operačný systém v televízii podporuje aplikáciu vášho operátora.

• Televízor vypnite zo siete

Ak chcete ušetriť, naučte sa televízor vypínať zo siete. Pokiaľ ho totiž vypnete iba diaľkovým ovládačom, naďalej odoberá energiu.

Vašu spotrebu nezachráni ani to, že sledujete televízor len 1 hodinu denne. Len vás v konečnom dôsledku bude spotreba televízora stáť viac, keď je vypnutý, než keď je zapnutý.

Televízor úplne vypnete tak, že ho vytiahnete zo zásuvky. Zjednoduší vám to napríklad smart zásuvka, ktorú vypnete na diaľku.

• Upravte jas obrazovky

Spotrebu energie ovplyvňuje aj úroveň jasu. Postačí na svojom prijímači povoliť automatickú reguláciu jasu (ABC), jas sa vďaka tomu vždy automaticky upraví podľa úrovne svetla v miestnosti.

Televízory: Nezabúdajte na ďalšie vymoženosti

Okrem spotreby sa pri výbere zamerajte aj na technológie, ktoré výrobcovia ponúkajú.

Orientujú sa predovšetkým na modernejšie spôsoby prenosu obrazu. Televízory LG vylepšujú technológiu NanoCell, televízory Samsung sa špecializujú na Quantum Dot technológiu, televízory Sony posúvajú obraz a zvuk na vyššiu úroveň vďaka procesoru Cognitive XR.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Svoje o obraze vám povie technológia QLED, ktorú ponúkajú rôzni výrobcovia televíznych prijímačov. Panely QLED TV sa totiž skladajú z miliónov svetelných bodov, pričom každý z nich vyžaruje vlastné svetlo. Vďaka tomu váš televízor nepotrebuje žiadne podsvietenie.

Svet televízorov sa skrátka neustále posúva a vy sa môžete posúvať s ním.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Televíziu opúšťa známa tvár.
Foto
Pretras v JOJke: Po Krescanko Dibákovej ODCHÁDZA z televízie ďalšia dlhoročná tvár!
Vo Vojenskom obvode Valaškovce niekto poškodil 5 traktorov: Sila, čo páchateľ urobil
Talentovaná Lilla († 17) skolabovala počas školského turnaja vo futbale.
Foto
Futbalistka Lilla († 17) odpadla na zápase, o 3 dni zomrela: Dramatický boj o život a odkaz do neba
Kúpele (ilustračné foto).
Budú môcť rekreačné poukazy využiť aj ďalšie osoby? Aha, čo navrhujú poslanci
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Sprísnia sa podmienky na lyžiarskych tratiach? Poslanci plánujú zmenu: Pozrite sa, o čo ide
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Foto
Desivá nehoda vo Zvolene: Vodič pretrhol zvodidlá! Čo sa tam stalo?
Foto
Slávny bojovník prežíva obrovskú bolesť: Prosím, pomôžte mi...
(ilustračné foto)
Vodiča autobusu v Levoči zadržala polícia: Nepochopíte, v akom stave chcel šoférovať
Vykurovanie
Obávate sa nedoplatkov za vykurovanie? Zrejme nemusíte! Aha, čo tvrdia výrobcovia tepla
(ilustračná foto)
Foto
Zomrel známy herec († 84): Objavil sa vo viacerých kultových filmoch či seriáloch
Šalianski kriminalisti vypátrali osobu, ktorá zapálila zaparkované auto.
Foto
V obci horelo auto: Vybavoval si niekto účty?! Hrôza, čo zistila polícia
Na snímke Matúš Šutaj Eštok a Ľubomír Solák.
AktualizovanéVieme prví
Zmeny v policajnom zbore: Kto bude nový viceprezident a aha, čo sa mení v NAKA