Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2022 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Superzdravá vianočná potravina? Kyslá kapusta by na vašom tanieri nemala chýbať

Akéže by to boli sviatky bez kyslej kapusty! Tradičné jedlá z tejto suroviny sú nielen chutné, ale aj zdravé. Najviac z nej však vyťažíme v surovom stave.

Hotová superpotravina! Tak hovoria vedci o kyslej kapuste a všeobecne o všetkých fermentovaných pochúťkach. Ak ste si doma ešte neskúšali natlačiť vlastnú kapustu, urobte to. Mať doma kedykoľvek k dispozícii takýto zázrak, nie je na škodu. Ak však aj o tlačení domácej kapusty neuvažujete, zakúpte si pravidelne aspoň tú z obchodu. Nemala by však byť pasterizovaná, pripravíte sa tak o cenné látky v nej ukryté.

Kapusta lieči

Kapusta je obľúbená, lokálna zelenina, ktorá aj sama o sebe, bez kvasenia, obsahuje slušné množstvo prospešných látok. Obrovské množstvo vitamínu C, vitamíny A, E, K či B, minerály ako vápnik, horčík, železo, ale i enzýmy, antioxidanty a vláknina sú iba pár hráčmi zo zoznamu.

Kyslý zázrak

Vyšším levelom je však kyslá kapusta, ktorá obsahuje presne to isté a ešte niečo navyše – baktérie mliečneho kvasenia. Tieto živé mikroorganizmy prirodzene osídľujú naše črevá, pomáhajú k udržiavaniu zdravej črevnej mikroflóry, čo aktivizuje imunitný systém a zvyšuje celkovú odolnosť voči infekciám. Probiotiká v nej ukryté okrem toho napomáhajú vstrebávaniu živín, dobrému tráveniu a v spolupráci s vlákninou, ktorá sa v nech nachádza je to doslova nebíčko pre náš tráviaci trakt.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Chráni srdce, lieči vredy

Už 200 g kyslej kapusty denne pokryje potrebnú dávku vitamínu C. Dokáže toho však oveľa viac. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty prispieva k lepšej zrážanlivosti krvi, pomáha pri liečbe rozmanitých tráviacich ťažkostí, zamedzuje rozmnožovaniu choroboplodných zárodkov v tele, obnovuje črevnú sliznicu, bojuje proti rakovinotvorným bunkám, pomáha pri chudnutí, podporuje činnosť srdca a vďaka tomu, že odvádza z tela von tuky, znižuje cholesterol, čo je zasa nesmierne prospešné pre naše srdce.

Vodu nevylievajte

Kyslá kapusta je jednoducho všeliek a rovnako tak voda z nej. Iba si spomeňte, koľkokrát ste ju vyliali do umývadla. Taká škoda! Juška, ako sa voda z fermentovanej kapusty nazýva, obsahuje tiež veľké množstvo probiotík. Je taká skvelá pri liečbe žalúdočných vredov či zápaloch čriev, že v niektorých krajinách bola uznaná ako oficiálne liečivo.

Hlavne pravidelne

Tak čo, presvedčili sme vás, aby ste si kyslú kapustu dopriali aj mimo Vianoc? Nech sú pre vás sviatky obdobím zoznamovania sa s touto superpotravinou, aby ste si po Novom roku a celý rok mohli užívať jej neskutočné zdravotné benefity.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto.
ZLÉ správy na leto: V TÝCHTO obľúbených destináciách vás dovolenka vyjde drahšie!
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja