Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2022 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Superzdravá vianočná potravina? Kyslá kapusta by na vašom tanieri nemala chýbať

Akéže by to boli sviatky bez kyslej kapusty! Tradičné jedlá z tejto suroviny sú nielen chutné, ale aj zdravé. Najviac z nej však vyťažíme v surovom stave.

Hotová superpotravina! Tak hovoria vedci o kyslej kapuste a všeobecne o všetkých fermentovaných pochúťkach. Ak ste si doma ešte neskúšali natlačiť vlastnú kapustu, urobte to. Mať doma kedykoľvek k dispozícii takýto zázrak, nie je na škodu. Ak však aj o tlačení domácej kapusty neuvažujete, zakúpte si pravidelne aspoň tú z obchodu. Nemala by však byť pasterizovaná, pripravíte sa tak o cenné látky v nej ukryté.

Kapusta lieči

Kapusta je obľúbená, lokálna zelenina, ktorá aj sama o sebe, bez kvasenia, obsahuje slušné množstvo prospešných látok. Obrovské množstvo vitamínu C, vitamíny A, E, K či B, minerály ako vápnik, horčík, železo, ale i enzýmy, antioxidanty a vláknina sú iba pár hráčmi zo zoznamu.

Kyslý zázrak

Vyšším levelom je však kyslá kapusta, ktorá obsahuje presne to isté a ešte niečo navyše – baktérie mliečneho kvasenia. Tieto živé mikroorganizmy prirodzene osídľujú naše črevá, pomáhajú k udržiavaniu zdravej črevnej mikroflóry, čo aktivizuje imunitný systém a zvyšuje celkovú odolnosť voči infekciám. Probiotiká v nej ukryté okrem toho napomáhajú vstrebávaniu živín, dobrému tráveniu a v spolupráci s vlákninou, ktorá sa v nech nachádza je to doslova nebíčko pre náš tráviaci trakt.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Chráni srdce, lieči vredy

Už 200 g kyslej kapusty denne pokryje potrebnú dávku vitamínu C. Dokáže toho však oveľa viac. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty prispieva k lepšej zrážanlivosti krvi, pomáha pri liečbe rozmanitých tráviacich ťažkostí, zamedzuje rozmnožovaniu choroboplodných zárodkov v tele, obnovuje črevnú sliznicu, bojuje proti rakovinotvorným bunkám, pomáha pri chudnutí, podporuje činnosť srdca a vďaka tomu, že odvádza z tela von tuky, znižuje cholesterol, čo je zasa nesmierne prospešné pre naše srdce.

Vodu nevylievajte

Kyslá kapusta je jednoducho všeliek a rovnako tak voda z nej. Iba si spomeňte, koľkokrát ste ju vyliali do umývadla. Taká škoda! Juška, ako sa voda z fermentovanej kapusty nazýva, obsahuje tiež veľké množstvo probiotík. Je taká skvelá pri liečbe žalúdočných vredov či zápaloch čriev, že v niektorých krajinách bola uznaná ako oficiálne liečivo.

Hlavne pravidelne

Tak čo, presvedčili sme vás, aby ste si kyslú kapustu dopriali aj mimo Vianoc? Nech sú pre vás sviatky obdobím zoznamovania sa s touto superpotravinou, aby ste si po Novom roku a celý rok mohli užívať jej neskutočné zdravotné benefity.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby