Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2022 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Aktívny chlap ostal po chorobe na vozíku: Na Ernesta s rodinou sa všetko zrútilo! Skončia pred Vianocami na ulici?

Boj o život vyhral, teraz s rodinou bojuje o prežitie. Ernest Dráfi (42) z Nových Zámkov dostal pred dvoma rokmi ťažký zápal obličiek, ktorý sa rozšíril do celého tela.

V nemocnici ho neobišiel ani covid a zdravý chlap, ktorý predtým pracoval, zrazu ostal odkázaný na pomoc iných. Zúfalstvo, ktoré v rodine vládne, ešte umocňuje fakt, že v decembri sa musia vysťahovať z podnájmu. So štyrmi deťmi ich tak čakajú neradostné Vianoce, hoci už dva roky prakticky nemali žiadne.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ťažko skúšaná rodina si prechádza dva roky peklom, ktoré nemá konca. Ernest (42) pracoval na živnosť a o svoju rodinu sa staral, ako mohol. Zrazu však dostal zápal obličiek. Ten vyústil do zápalu po celom tele, čo si najviac odniesli kosti. Otec rodiny ostal na vozíku. „Keď som bol v nemocnici, dostal som ešte aj covid. Takmer som zomrel, bol som na pľúcnej ventilácii,“ ukazuje Ernest lekárske správy z takmer ročného pobytu v nemocnici. „Bolo to hrozné, nedávali mu veľkú šancu, ale prežil. No odvtedy bojujeme o prežitie,“  dodáva jeho manželka Oľga (32). Zobrali sa tento rok, aby dali veci aj v tejto oblasti do poriadku.

Chronický zápal

Podľa lekára mal smolu. „Ide o relatívne mladého pacienta, ktorý, bohužiaľ, popri kameni v močových cestách dostal infekciu močových ciest, museli mu kameň odstrániť a zaviesť dovnútra stent. Veľmi často sa stáva pri močových infekciách, že tie baktérie prestúpia do krvného obehu a dostanú sa krvou do celého tela, volá sa to urosepsa. Čo sa v jeho prípade, žiaľ, stalo a tá infekcia sa dostala aj do iných častí, ako sú vnútorné orgány, svalstvo a kosti,“ vysvetľuje situáciu Marek Ozorák, primár ortopédie Fakultnej Nemocnice v Nových Zámkoch.

Liečba infekcie v kostiach podľa neho trvá roky i desaťročia, navyše situáciu skomplikoval ťažký covid. „My ho pravidelne monitorujeme, ale stále má ešte chronický zápal bedrových kĺbov a kostí a panvy. Momentálne sme ho poslali na konzultáciu na naše najvyššie pracovisko v Bratislave, kedy by bol ten správny čas urobiť operáciu.“

Pomôže im mesto?

Ernest ako malý živnostník neplatil odvody do Sociálnej poisťovne. Navyše sa im práve narodilo štvrté dieťa. Ostal bez príjmu, teraz tri mesiace dostáva invalidný dôchodok 220 eur. „Manželka dostáva dokopy aj s prídavkami 400 eur, podnájom platíme 450 eur. Žijeme s pomocou cudzích ľudí, aby sme mali deťom čo dať jesť. V tomto byte môžeme ostať do decembra, predtým sme bývali v inom, odkiaľ sme museli odísť. Teraz nemáme kam ísť a za čo, ni­kdy som si nemyslel, že takto skončím, vždy som pracoval,“ plače. Jeho manželka objíma deti. „Nemá nám kto pomôcť, skončíme pred Vianocami na ulici aj s deťmi,“ vraví Oľga, ktorá sa v najhoršom o Ernesta starala, vymieňala mu plienky, polohovala ho...

Z podnájmu musia odísť nielen pre neradostnú finančnú situáciu, ale najmä z dôvodu, že majitelia bytu sa doň vracajú. Hovorkyňa magistrátu Petronela Bernáth vraví, že situáciu riešia s kompetentnými inštitúciami. Mesto však prideľuje byty v zmysle zásad schválených mestským zastupiteľstvom. Nemôžu ho tak prideliť len na základe sociálnej situácie. „Všetky byty sa prideľujú prostredníctvom verejného žrebovania zo žiadateľov, ktorí splnili zásadami predpísané podmienky. Terénne sociálne pracovníčky v spolupráci s rodinou budú kontaktovať vlastníka nehnuteľnosti, aby sa zabezpečila plynulá zmena bývania aj s ohľadom na plánovanú operáciu klienta.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu