Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2022 11:33 | Správy | Európa

Súťaž #myEUspace je späť

Súťaž agentúry EUSPA #myEUspace vyhľadáva inovatívne komerčné riešenia využívajúce silu vesmírneho priestoru EÚ.

Súťaž agentúry EÚ pre vesmírny program (EUSPA) #myEUspace vyhľadáva inovatívne komerčné riešenia využívajúce silu vesmírneho priestoru EÚ a usiluje sa napĺňať svoje poslanie: podporiť podnikateľov vyvíjajúcich inovatívne komerčné aplikácie, ktoré využívajú údaje a signály z Vesmírneho programu Únie. Na to, aby ich agentúra EUSPA získala, ponúkla peňažnú odmenu vo výške 1 mil. EUR.

EUSPA vyhlásila každoročnú súťaž #myEUspace. Táto obľúbená súťaž už 3. rok prináša výzvu pre inovátorov a podnikateľov, aby vyvinuli prevratné komerčné riešenia, ktoré využívajú vesmírne údaje a signály EÚ zo systému Galileo, európskeho globálneho navigačného satelitného systému (GNSS) a/alebo programu Copernicus, európskeho programu pozorovania Zeme.

Do súťaže #myEUspace sa môžu zapojiť tímy zo všetkých členských štátov EÚ a zo Švajčiarska, Nórska a Islandu, pričom celkové finančné prostriedky vyčlenené pre víťazov dosahujú takmer 1 milión eur. Okrem peňažnej odmeny súťaž ponúka i podporu podnikateľom počas celého inovačného cyklu, a to tak pre startupy v začiatočnej fáze fungovania, ako aj pre rozširujúce sa podniky.
 

Nápady sa môžu zameriavať celú škálu oblastí, počnúc mobilnými aplikáciami až po riešenia založené na hardvéri, všetky však musia byť spojené s jednou z troch inovačných oblastí zamerania:

  • So štipkou hviezdneho prachu: spotrebiteľské riešenia, napríklad mobilné aplikácie, nositeľné zariadenia (inteligentné hodinky, inteligentné okuliare, zariadenia na sledovanie telesnej kondície atď.), drony alebo robotika, ktoré riešia hlavné spoločenské výzvy v hlavných oblastiach záujmu, napríklad v oblasti zdravia, bezpečnosti a ochrany občanov, hier a zábavy, športu a fitnes a cestovného ruchu.
     
  • Naša zelená planéta: inovačné riešenia environmentálnych výziev a udržateľného života, ktoré prispievajú k vykonávaniu Európskej zelenej dohody, ako aj riešenia, ktoré pomáhajú zelenej transformácii podnikov. Navrhované riešenia sa musia zameriavať na hlavné spoločenské výzvy v hlavných oblastiach záujmu, napríklad ochranu ekosystémov, ekologickú mobilitu, udržateľné poľnohospodárstvo a riadenie energie a zdrojov.
     
  • Pohrúžte sa do špičkovej technológie: inovačné riešenia, ktoré kombinujú údaje EÚ o vesmírnom priestore so špičkovými technológiami, napríklad umelou inteligenciou, kvantovou výpočtovou technikou, snímaním, simuláciou, šifrovaním atď., technológiou blockchain, metaverzom a rozšírenou realitou (rozšírenou realitou, zmiešanou realitou, virtuálnou realitou). Navrhované riešenia sa musia zameriavať na veľké spoločenské výzvy v hlavných oblastiach záujmu, napríklad biotechnológiách, lekárskych technológiách, finančných technológiách atď.
     

V závislosti od vyspelosti riešenia v čase predloženia žiadosti môžu podnikatelia súťažiť a vyhrať v troch rôznych kategóriách cien:

  • Najlepšie nápady: pre sľubné teoretické nápady, ktoré využívajú vesmírne údaje EÚ a majú vysoký trhový potenciál. Každý z 15 najlepších nápadov dostane peňažnú odmenu vo výške 10 000 EUR.
     
  • Najlepšie prototypy: pre otestované prototypy alebo beta verzie pripravené na uvedenie na trh. Každý z 10 najlepších prototypov dostane peňažnú odmenu vo výške 30 000 EUR.
     
  • Najlepšie produkty: pre existujúce komerčné produkty, ktoré sa usilujú o rozšírenie. Každý z 5 najlepších produktov dostane peňažnú odmenu vo výške 100 000 EUR.

Vzhľadom na to, že v rámci súťaže sa využíva pohyblivá lehota na predloženie, tímy, ktoré vyhrajú v jednej kategórii, sa môžu s tým istým víťazným nápadom alebo prototypom znovu prihlásiť do iného kola, a teda súťažiť ďalej a získať ďalšie ocenenia. Lehota pre príspevky v kategórii Najlepšie nápady je stanovená na 30. november 2022, v kategórii Najlepšie prototypy na 10. február 2023 a pre Najlepšie produkty na 23. apríl 2023.

Všetky žiadosti sa budú hodnotiť z hľadiska inovatívnosti, trhového potenciálu, uskutočniteľnosti, relevantnosti pre Vesmírny program EÚ a prevádzkovej kapacity. Ocenené tímy budú vyzvané, aby svoje riešenia predstavili verejnosti a investorom počas finále súťaže, ktoré bude súčasťou júnového Dňa podnikania.

Ďalšie informácie o súťaži a o tom, ako sa zaregistrovať, nájdete TU.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?