Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2022 05:45 | Správy | Domáce správy
FotoOnline

Prvé spojené voľby: Kto sú víťazi a porazení? Slováci ukázali, že milujú zotrvačnosť

Slovensko má za sebou historicky prvé spojené voľby. V sobotu sa hlasovalo nielen o šéfoch miest a obcí, ale aj o županoch. Čo hovoria čísla, kto sa teší z víťazstva a kto utrpel porážku? V čele krajov a najväčších miest nastali len malé zmeny. Všetko podstatné sme s vami sledovali online!

Online sme ukončili.

13:05 Voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. Dôvody sú najmä tie, že v niektorých sa nevykonali vôbec. V nedeľu to uviedla šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

13:00 Primátor Žiliny Peter Fiabáne chce po opätovnom zvolení postaviť fungovanie mesta na otvorenej komunikácii, rešpekte, dôvere a pomoci. Povedal to v nedeľu na tlačovej konferencii v Žiline. Mesto bude podľa neho pokračovať v projektoch v doprave, mobilite a chce dokončiť parkovaciu politiku.

12:56 Primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý vo voľbách obhájil svoj post, bude mať v novom mestskom bratislavskom zastupiteľstve väčšinu. Do 45-členného mestského parlamentu sa dostalo 29 kandidátov za koalíciu Team Bratislava, PS a SaS, za ktorú kandidoval aj primátor.

12:54 Nezávislá kandidátka na primátorku Púchova Katarína Heneková obhájila svoj post aj na najbližšie štvorročné obdobie. Víťazstvo vo voľbách ju podľa jej slov teší najmä v súvislosti so "štvavou a špinavou predvolebnou kampaňou".

12:46 Primátorom Zvolena pre ďalšie štyri roky bude Vladimír Maňka (NEKA). V komunálnych voľbách vyhral s prevahou, keď získal 59,43 percenta hlasov. Hlas mu dalo 7489 z 12.600 voličov s platným hlasovacím lístkom. Maňka bol primátorom Zvolena aj v rokoch 1999 až 2005.
Viac si môžete prečítať tu.

12:43 Polícia v súvislosti so spojenými voľbami zaznamenala doposiaľ 231 podnetov. "Nie je to finálne číslo, podnety stále prichádzajú," uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Podaných bolo podľa jeho slov 60 trestných oznámení, pričom v 25 prípadoch sa začalo trestné stíhanie.

12:41 Starostkou najmladšej obce v Bratislavskom samosprávnom kraji Nový Svet v okrese Senec ostáva Zuzana Pavleová. Pri volebnej účasti na úrovni takmer 72 percent získala vyše 69,6 percenta hlasov. 

12:39 Na pozície starostov a primátorov uspeli najmä nezávislí kandidáti. Budú viesť 1349 samospráv, čo predstavuje 46,5 percenta. V nedeľu o tom informoval predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Peťko.

12:38 Starosta Petržalky Ján Hrčka, ktorý podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov obhájil svoj post a v spojených samosprávnych voľbách získal 77,19 percenta hlasov, chce naďalej zlepšovať veci v tejto počtom obyvateľov najväčšej bratislavskej mestskej časti. Uviedol to na sociálnej sieti, kde sa voličom poďakoval za hlas a dôveru.

12:34 Takmer 40-percentnú účasť voličov v meste Banská Bystrica označil v nedeľu primátor Ján Nosko za reálny obraz toho, ako sa ľudia venujú komunálnej politike.
Viac si môžete prečítať tu.

12:27 Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorá v sobotných voľbách neobhájila svoj post, praje novému vedeniu do nasledujúceho obdobia veľa síl. Uviedla to na sociálnej sieti.

12:20 Komunálna a regionálna politika tvorí jednu z najdôležitejších častí štátu, pretože je najbližšie k ľuďom a napĺňa požiadavky občanov. Zdôraznil to predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v reakcii na spojené komunálne voľby.

12:15 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila v nedeľu výsledky sobotňajších (29. 10.) volieb do vyšších územných celkov, ako aj výsledky komunálnych volieb. 

12:10 Volebná účasť v sobotných (29. 10.) komunálnych voľbách dosiahla 46,19 percenta. Na voľbách sa zúčastnilo 2.059.800 voličov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Volebná účasť v sobotných (29. 10.) voľbách do vyšších územných celkov dosiahla 43,74 %. Voliť prišlo 1.951.522 voličov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

11:54 Mesto Prievidza povedie aj nasledujúce štyri roky Katarína Macháčková (SPOLU-občianska demokracia). Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí získala 42,91 percenta všetkých platných odovzdaných hlasov.

11:40 Výsledok referenda v Sliači neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude.

11:30 Voľby ukázali, že ľudia chápu dôležitosť úlohy samospráv. Vo väčšine prípadov potvrdili vo funkciách práve tých, ktorí ich previedli krízami uplynulých rokov, a znova im vyjadrili dôveru. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Otvoriť galériu

Viac si môžete prečítať tu.

11:17 Vláda SR by mala nadviazať kvalitnejší dialóg s predstaviteľmi samospráv. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico po spojených komunálnych voľbách.
Viac si môžete prečítať tu.

11:02 Mesto Detva bude mať po viac ako 20 rokoch zmenu na poste primátora. Po jesenných komunálnych voľbách primátora Jána Šufliarského vystrieda súčasný mestský poslanec Branislav Baran.

10:50 Mestá Stupavu, Modru a Svätý Jur v Bratislavskom kraji povedú v nasledujúcom volebnom období tí istí primátori. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

10:43 V okresných mestách Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota uspeli v sobotných (29. 10.) komunálnych voľbách všetci súčasní primátori. K zmene na primátorských stoličkách došlo na Gemeri v mestách Tornaľa, Hnúšťa a Tisovec. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR.

10:26  Počas komunálnych volieb a volieb do VÚC, ktoré sa uskutočnili v sobotu 29. októbra, zasahovali zdravotnícki záchranári priamo vo volebných miestnostiach alebo v ich bezprostrednej blízkosti presne 11-krát. Až v siedmych prípadoch išlo o členky alebo členov volebných komisií. 

10:11 Väčšina starostov bratislavských mestských častí, ktorí sa opätovne uchádzali o priazeň voličov v spojených samosprávnych voľbách, obhájila svoje posty. Funkciu si udržalo 11 z nich, štyria doterajší šéfovia miestnych samospráv končia. 
Viac informácií nájdete tu.

10:05 Primátor Trnavy Peter Bročka sa bude môcť aj v ďalšom volebnom období spoliehať na podporu v podobe väčšiny v mestskom zastupiteľstve. Z 31 členného zastupiteľstva je podľa neoficiálnych výsledkov až 24 poslancov z jeho tímu. 

10:00 Všetkých čaká náročná doba, preto je zvolený starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován rád, že ľudia sa rozhodli jednoznačne a preferujú vecné riešenia a nie lacný populizmus. Uviedol to na sociálnej sieti

9:48 Premiér Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval novozvoleným zástupcom v samosprávach. Ako skonštatoval, spolupráca so samosprávami je pre vládu kľúčová, ak sa má spoločnými silami dosiahnuť lepšie Slovensko. Teší sa na spoločný dialóg.
Viac si môžete prečítať tu

9:36 Neúspešný kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík ocenil vysokú podporu u voličov na Orave. Za okres Námestovo získal ako kandidát na poslanca 19.439 hlasov. Zdôraznil, že je to najviac na celom Slovensku pre poslanca za volebný obvod.

9:30 V okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja dôjde k zmene na primátorskej stoličke v Pezinku a Senci. Malacky povedie Juraj Říha, ktorý obhájil svoj post.

9:15 V 25-člennom trenčianskom mestskom zastupiteľstve bude v nasledujúcom štvorročnom období sedieť 17 poslancov súčasného mestského parlamentu (68 %). V trenčianskom mestskom zastupiteľstve bude sedieť šesť žien (24,00 %), ich počet sa v porovnaní s končiacim volebným obdobím strojnásobil.

9:11 Voliči v sobotňajších komunálnych voľbách rozhodli, že v meste pod Zoborom zotrvá vo funkcii primátora Marek Hattas. Ako reaguje novozvolený primátor?

9:06 V okresných mestách Prešovského kraja uspeli zväčša súčasní primátori. K zmene došlo v krajskom meste Prešov, kde súčasná primátorka Andrea Turčanová nekandidovala, a rovnako v Snine, kde súčasná primátorka neobhájila svoj post.

8:50 Voliči v okresných mestách pod Tatrami a na Spiši potvrdili svojimi hlasmi vo funkciách súčasných primátorov. Tu sú detaily.

8:40 Košické mestské časti poznajú svojich starostov. V košickej Džungli získala stopercentnú podporu starostka Adriana Šebeščáková Balogová. Rovnako stopercentne zvolený bol za starostu Ťahanoviec Ján Nigut. V Starom Meste si Košičania zvolili Igora Petrovčika (59,35 %). V Kavečanoch bude ďalšie štyri roky starostom Martin Balčík (66,45 %) a v mestskej časti Sever František Ténai (46,16 %). Sídlisko Ťahanovce povedie Miloš Ihnát (64,08 %).

8:15 V mestách stredného Považia obhájili posty primátorov úradujúce hlavy miest. Výnimkou je Nové Mesto nad Váhom, kde doterajší primátor Jozef Trstenský nekandidoval. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

8:00 Novozvolený primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý) sa vyjadril k výsledku volieb: "Je to štvrtýkrát po sebe viac ako 70 percent. Je to obrovská sila, aj keď bola menšia účasť. Budem osobne robiť všetko pre to, aby som presvedčil všetkých obyvateľov mesta, že táto voľba je pre toto mesto správna."
Viac si prečítajte tu.

7:56 Pozrite si, ako to vyzeralo počas volebnej soboty:

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

7:44 Tlačová konferencia o oficiálnych výsledkoch prvých spojených volieb na Slovensku sa uskutoční dnes o 12. hodine.

7:28 Starostom bratislavskej mestskej časti Ružinov sa opäť stal Martin Chren. Získal 78,13 percenta hlasov. Starostom bratislavskej mestskej časti Lamač sa stal Igor Polakovič. Získal 39,34 percenta hlasov. Starostom Vajnôr sa opäť stal Michal Vlček, ktorý získal 61,10 percenta hlasov. Podunajské Biskupice povedie Roman Lamoš. Získal 44,82 percenta hlasov. Starostom Petržalky sa opäť stal Ján Hrčka. Získal 77,19 percenta hlasov. Rusovce povedie Radovan Jenčík. Získal 59,96 percenta hlasov. 

7:26 Obyvatelia Pezinka si za nového primátora zvolili Romana Mácsa (nezávislý), vo voľbách získal 50,27 % z 8 296 platných hlasov. V meste vína prišlo voliť takmer 43 % z približne 20-tisíc zapísaných voličov. 

7:15 Primátor Trnavy Peter Bročka (nezávislý) vo voľbách získal 44,7 % z 21 621 platných hlasov. V krajskom meste prišlo hlasovať takmer 42 % z približne 53-tisíc zapísaných voličov.

6:50 Popradský primátor Anton Danko počas uplynulých volieb obhájil svoju funkciu. „Milí Popradčania, chcem sa vám veľmi pekne poďakovať za vašu dôveru a sľubujem vám, že vás nesklamem,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti.

6:35 Občania vo voľbách do župných zastupiteľstiev najčastejšie zakrúžkovali nezávislých kandidátov. Najúspešnejšou stranou bola z tohto hľadiska Aliancia a medzi koalíciami sa najviac darilo spojenectvu strán Hlas - sociálna demokracia, Smer - sociálna demokracia, Aliancia.

6:15 Starostom bratislavskej mestskej časti Staré Mesto sa stal Matej Vagač. Získal 50,30 % hlasov. Starostom bratislavskej mestskej časti Nové Mesto bude Matúš Čupka. Získal 55,39 % hlasov. V bratislavskej mestskej časti Rača opäť vyhral Michal Drotován. Získal 68,56 % hlasov. Post starostky bratislavskej Karlovej Vsi obhájila Dana Čahojová. Získala 85,45 % hlasov.

6:05 Ďalšie mestské časti Košíc majú svojich starostov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov. V Kavečanoch bude ďalšie štyri roky starostom Martin Balčík (66,45 %), v mestskej časti Sever František Ténai (46,16 %). Košičania si v Starom Meste zvolili Igora Petrovčika (59,35 %) a v Lorinčíku so 70,30 % Damiána Exnera.

5:52 Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko oslavuje opätovné víťazstvo v komunálnych voľbách. Post primátora bude podľa neoficiálnych výsledkov volieb zastávať aj ďalšie volebné obdobie.  Po gratuláciách vyhlásil, že ďakuje svojmu tímu, ktorý s ním v posledných rokoch pracoval.
Viac si prečítajte tu.

5:45 Staronový primátor Nitry Marek Hattas (Tím Kraj Nitra) chce v novom volebnom období pokračovať v trende, ktorý začal po svojom nástupe do funkcie v roku 2018. "Priniesli sme do mesta zmenu a naďalej v nej chceme pokračovať," povedal. Zároveň skonštatoval, že samosprávu čaká ťažké obdobie, ktorú však zvládne rovnako ako predchádzajúce krízy.

5:40 Mestá a obce už poznajú svojich nových primátorov a starostov. V ôsmich krajských mestách si väčšina primátorov udržala pozíciu. Zmena nastane v Prešove.

5:35 Samosprávne kraje už poznajú svojich nových predsedov. Šesť krajov si svojich doterajších šéfov ponechalo, v dvoch nastáva zmena.
Viac si prečítajte tu.

5:30 Udalosti sme s vami sledovali aj počas volebnej soboty a noci. Pozrite si, ako to prebiehalo:

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom