Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2022 07:00 | Správy | Domáce správy
FotoOnline

Prvé spojené voľby: Ostro sledované boje o posty županov, primátorov a starostov sa skončili

Volebný súboj roka sa skončil! Slováci v historicky prvých spojených voľbách rozhodli nielen o nových šéfoch miest a obcí, ale aj o županoch. Väčšina volebných miestností sa zatvorila o 20. hodine, na viacerých miestach sa však hlasovalo dlhšie a moratórium predĺžilo. Všetko podstatné a zaujímavé sme s vami sledovali online!

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Online sme ukončili.

02:10 Starostom bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves sa opäť stal Dárius Krajčír. Získal 79,93 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

02:09 Starostkou bratislavskej mestskej časti Devín sa stala Jana Jakubkovič. Získala 43,48 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

02:06 Zmena času z letného na zimný pozastavila prijímanie zápisníc z volebných okrskov do Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Má to zabrániť pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov. O takomto postupe informoval v sobotu (29.10.) podvečer predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

"V čase prechodu zo zimného na letný čas síce volebné komisie budú môcť postupovať normálnym spôsobom, ale nebude možné v tomto čase zasielať tieto zápisnice elektronicky do systému. Systém bude pozastavený," zdôraznil Orosz.

3:00 / 2:00 Nastáva zmena času, všetky uvedené údaje sú už podľa zimného času.

2:36 V Košiciach-Barci bol zvolený Gabriel Krištof, získal 33,02 %. V košickej Džungli získala stopercentnú podporu starostka Adriana Šebeščáková Balogová. Michala Krcha s 89,19 % zvolili za starostu košickej mestskej časti Košická Nová Ves.

Na Luníku IX vyhral Marcel Šaňa (87,36 %) a v mestskej časti Pereš Peter Kavuľa (64,36 %). Moniku Puzderovú s 55,26 % hlasov zvolili na čelo košických Šebastoviec. Stopercentne zvolený bol za starostu Ťahanoviec Ján Nigut.

2:33 Matúš Vallo (Team Bratislava, SaS, PS) oslavuje obhajobu mandátu primátora hlavného mesta SR Bratislavy. Po sčítaní vyše 71 percent hlasov a vyše 30-percentnom náskoku pred protikandidátom Rudolfom Kusým (Sme rodina, KDH, Za ľudí, Dobrá voľba a Umiernení, Aliancia) ohlásil volebné víťazstvo v sobotňajších (29. 10.) komunálnych voľbách.

2:26 Starostom bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica sa opäť stal Jozef Krúpa. Získal 84,88 % hlasov. Post starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa obhájil Martin Kuruc, ktorý už nemohol byť úspešnejší. Získal 100 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:25 Súčasný prešovský mestský poslanec František Oľha sa považuje za víťaza volieb na post primátora mesta v sobotňajších komunálnych voľbách. Kandidoval za mimoparlamentnú stranu Šanca, ktorej je podpredsedom. Podporili ho tiež strany SaS, Progresívne Slovensko, SPOLU - občianska demokracia, Demokratická strana, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení.

2:24 Novým starostom bratislavského Starého Mesta sa má stať Matej Vagač. V bratislavskom Novom Meste mal v boji o starostovské kreslo uspieť Matúš Čupka a v bratislavskom Lamači Igor Polakovič. Úspešných kandidátov predstavil primátor Bratislavy Matúš Vallo vo svojej volebnej centrále.

2:22 Staronový primátor Nitry Marek Hattas oznámil volebné víťazstvo, píše Denník N. Hovoril, že počítal s náskokom menším ako tisíc hlasov, čo predbežné výsledky potvrdili. „Je to výborný pocit obhájiť svoju prácu, dostať dôveru. Je to niečo, čo sa tak často neopakuje.“

2:20 Banskobystričania si zvolili za primátora Jána Noska. Získal 66,16 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Začne tak už svoje tretie volebné obdobie.

2:18 Starostom bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa opäť stal Martin Zaťovič. Získal 81,04 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:13 Oznámili ďalšie mená: Na čele Vranova nad Topľou pokračuje Ján Ragan, za primátorku Lučenca zvolili opäť Alexandru Pivkovú, v Topoľčanoch zvíťazila Alexandra Gieciová a ilavským primátorom zostáva Viktor Wiedermann. Primátorom Brezna bude naďalej Tomáš Abel.

2:12 Polaček sa považuje za víťaza na post primátora v Košiciach.

01:59 Starostkou bratislavskej mestskej časti Čunovo sa opäť stala Gabriela Ferenčáková. Získala 71,09 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

01:58 Veľmi silný marketing očividne dokáže prekryť 5-ročnú stagnáciu, povedal pre agentúru SITA neúspešný kandidát na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Viliam Zahorčák (Smer-SD, Sme rodina, SNS, Život, Strana moderného Slovenska, NK/NEKA). Zahorčák plánuje pozorne sledovať realizáciu vízií súčasného predsedu KSK, no má obavy, že obyvateľstvo kraja bolo oklamané. Dodal však, že sa uvidí o štyri roky. Súčasnému aj budúcemu županovi Rastislavovi Trnkovi zablahoželal k víťazstvu.

1:48 Vo voľbe primátora Bratislavy vedie Matúš Vallo (59,4 %) pred Rudolfom Kusým (28,82 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Vedie tak takmer o 60%.

Otvoriť galériu

1:44 V Košiciach zatiaľ vedie Jaroslav Polaček so ziskom 36,84 %. Za ním nasleduje Milan Lesňák s 21,07 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:39 Priam neuveriteľný počet percent získal v komunálnych voľbách primátor Hriňovej Stanislav Horník. Získal 93,48 % hlasov.

1:34 Primátorom Tvrdošína bude naďalej Ivan Šaško, získal takmer 66 percent platných hlasov. Na čele košického Luníka IX zas ostáva Marcel Šaňa.

1:28 Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné. V sobotu sa do hlasovania zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov. Samospráva informuje o výsledku referenda na svojej webovej stránke.

1:27 Primátorom Nového Mesta nad Váhom bude nezávislý kandidát František Mašlonka, šéfom Partizánskeho zostáva Jozef Božik, vo voľbách nemal súpera. Známy je aj starosta Fiľakova, stal sa ním Attila Agócs. Za primátora Veľkého Krtíša zas zvolili Dalibora Surkoša.

1:26 Začínajú sa oznamovať prvé mená starostov a primátorov, ktorí získali hlasy v komunálnych voľbách. Predbežné výsledky neboli uverejnené, uvedené výsledky sú už konečné.

1:25 Nový nitriansky župan Branislav Becík získa po úspechu v župných voľbách vysoké umiestnenie na kandidátke Hlasu do parlamentu, píše Denník N. Povedal to predseda Hlasu Peter Pellegrini, ktorý z Banskej Bystrice prišiel do Nitry Becíkovi ešte v noci zablahoželať.

1:21 Šesť zo siedmich nominantov strany Team Bratislava sa stáva poslancami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Na tlačovom brífingu to vyhlásil predseda strany Team Bratislava a súčasný primátor Matúš Vallo. 

1:20 Na Sliači sa rozhodovalo aj o referende. Americká základňa tam nebude, referendum je neplatné.

1:14 8 krajov (žúp) sa blíži k finále výsledkov volieb 2022. Pri výbere poslancov podiel neplatných lístkov dosiahol približne 7,5% až takmer 12%, a prekvapujúco podobné čísla mali aj neplatné hlasy pre županov. Informoval o tom Štatistický úrad na svojom Facebooku.

1:05 Podľa údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky sa do župného zastupiteľstva nedostali viacerí súčasní poslanci parlamentu: Richard Vašečka (OĽaNO), Miriam Šuteková (Za ľudí) či Monika Kavecká (OĽaNO) či Andrej Stančík (OĽaNO) alebo Juraj Šeliga (Za ľudí).

1:01 Prvé okresné mesto, ktoré poznalo svojho starostu boli Medzilaborce. Vyhral tam Vladislav Višňovský.

00:34 Priebežné výsledky hovoria o 43,6 % účasti v župných voľbách. Pri posledných voľbách bola účasť len okolo 30%.

00:13 V týchto chvíľach sme už mali poznať priebežné výsledky voľby primátora Bratislavy a Košíc, no štatistický úrad ich nezverejňuje, informuje Denník N. Prekvapení sú z toho aj v štábe košického primátora Jaroslava Polačeka. Vieme len, že v Bratislave spočítali viac ako 11 % a v Košiciach už viac ako 40 % okrskov.

23:50 Výsledky župných volieb sú už známe. Županom v Bratislave bude opäť Juraj Droba, v Trnave Jozef Viskupič, v Trenčíne Jaroslav Baška, v Nitre Branislav Becík, v Žiline Erika Jurinová, v Banskej Bystrici Ondrej Lunter, v Prešove Milan Majerský a v Košiciach Rastislav Trnka.

23:48 Rastislav Trnka (51,58 %) potvrdzuje svoje vedenie v Košickom kraji po spočítaní 81,88 % okrskov pred Viliamom Zahorčákom (16,08 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:46 V Banskej Bystrici sa už môže oslavovať. Po spracovaní viac ako 97 percent okrskových zápisníc vedie v Banskobystrickom samosprávnom kraji nezávislý kandidát Ondrej Lunter so ziskom 47,25 percenta hlasov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. V poradí druhý nezávislý kandidát Adrian Polóny získal 15,01 percenta hlasov a tretí Rudolf Huliak 11,45 percenta hlasov.

23:41 Branislav Becík (27,73 %) naďalej vedie po spočítaní 87,11 % okrskov v Nitrianskom samosprávnom kraji pred Milanom Belicom (21,68 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:31 Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba oslavuje opätovné víťazstvo vo voľbách. Post šéfa kraja bude zastávať ďalšie volebné obdobie. Na tlačovej konferencii po sčítaní nadpolovičnej väčšiny hlasov skonštatoval, že výsledky ho prekvapili a vyhlásil sa za víťaza.

23:30 Ján Mažgút priznal porážku v boji o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Uviedol to po sčítaní viac ako polovice okrskov v centrále strany Smer-SD.

23:30 Banskobystrický samosprávny kraj by mal viesť Ondrej Lunter. Po sčítaní 93,46 % okrskov získal 46,75 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:13 Nezávislý kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Adrián Polóny uznal porážku vo voľbách. Uviedol to pre TASR po sčítaní vyše 88 % okrskov. Podľa priebežných výsledkov získal 14,88 % hlasov, súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter vedie s 46,33 %.

23:12 Vo viacerých samosprávnych krajoch to vyzerá na jasné výsledky. Najväčším rozdielom vedú Juraj Droba (62,18 %), Jaroslav Baška (68,41 %), Ondrej Lunter (45,33 %) a Rastislav Trnka (51,54 %).

22:59 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS, Progresívne Slovensko, Team Bratislava) tvrdí, že zatiaľ neoslavuje. Napriek tomu v centrále sfukovali sviečky na torte. „Výsledky nie sú oficiálne zverejnené, avšak vyzerá to sľubne a dobre,“ povedal dnes na tlačovej konferencii a dodal, že verí, že to dobré, čo v Bratislave vytvorili, budú vedieť predať ďalej.

22:52 Banskobystrický kraj pravdepodobne pozná svojho víťaza. Ondrej Lunter (46,22 %) jasne vedie po spočítaní 75,16 % okrskov v Banskobystrickom kraji pred Adrianom Polónym (14,81 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:44 Kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Michal Kaliňák si myslí, že v spojených samosprávnych voľbách je veľmi dôležitá vysoká účasť. Čím je vyššia, o to je to väčší signál do Bratislavy k politikom, že samospráva je mimoriadne dôveryhodná. Po zatvorení volebných miestností to uviedol v centrále strany Hlas-SD v Prešove.

22:38 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 57,42 % okrskov vedie zatiaľ Milan Majerský (38,45 %) pred Michalom Kaliňákom (34,36 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:36 V Trnavskom samosprávnom kraji po spočítaní 30,74 % okrskov vedie Jozef Viskupič (34,57 %) pred Józsefom Berényim (24,87 %). Pravepodobne zvíťazí. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:27 V župných voľbách zatiaľ dominujú Lunter (45,18 %), Baška (70,11 %), Trnka (51,37 %) a Droba (61,22 %). Súboje naďalej pokračujú v Prešovskom a Nitrianskom kraji medzi Majerským a Kaliňákom a Nitrianskom kraji medzi Becíkom, Belicom a Csengerom.

22:06 V Trnavskom samosprávnom kraji po spočítaní 18,97 % okrskov vedie Jozef Viskupič (34,31 %) pred Józsefom Berényim (21,18 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:05 V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 40 % okrskov vedie naďalej Ondrej Lunter (44,37 %) pred Adrianom Polónym (14,47 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Otvoriť galériu

22:04 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní vyše 32 % okrskov vedie zatiaľ Michal Kaliňák (37,85 %) pred Milanom Majerským (35,32 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:03 V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní necelých 13 % okrskov vedie Juraj Droba (59,57 %) pred Jánom Mažgútom (14,17 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:51 Súčasný primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko je optimista a verí, že v sobotňajších komunálnych voľbách uspel. Pre TASR to povedal vo svojej volebnej centrále v Banskej Bystrici po zatvorení volebných miestností.

Verí, že občania majú dobrú pamäť a že obdobie, ktoré má primátor za sebou, prinieslo mestu rozvoj. Podľa neho uskutočnili veľa projektov, a to aj počas pandémie nového koronavírusu. Myslí si, že je za ním dobrá práca. "Uvidíme však, ako to vyhodnotia obyvatelia. Tím, ktorý je okolo mňa a trávi so mnou aj sobotnú volebnú noc, je dobre vyskladaný," zdôraznil s tým, že sú v ňom aj mladí politici, ktorí sú aktívni vo svojich mestských častiach.

21:49 Priebeh volieb bol v Prešovskom kraji pokojný, hoci jednotlivé volebné komisie museli riešiť niekoľko podnetov. Predseda volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Richard Jánoš TASR potvrdil, že nešlo o nič vážne. "Najčastejšie to bolo porušenie moratória, keď napríklad jeden kandidát napriek moratóriu prišiel a zaparkoval s dodávkou priamo pri volebnej miestnosti. Našli sa tiež volebné ťaháky pod plentou a podobne," priblížil s tým, že podnety posunuli štátnej volebnej komisii, ktorá sa nimi bude zaoberať ďalej.

21:47 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní 9,16 % okrskov vedie zatiaľ Tibor Csenger (27,05 %) pred Branislavom Becíkom (26,72 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:46 V Košickom samosprávnom kraji po spočítaní takmer 10 % okrskov vedie Rastislav Trnka (54,92 %) pred Viliamom Zahorčákom (14,24 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:45 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní 10,47 % okrskov vedie Erika Jurinová (33,14 %) pred Igorom Chomom (20,36 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:38 V Trenčianskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 15 % okrskov vedie Jaroslav Baška (73,64 %) pred Petrom Máťošom (11,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:35 Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH) verí, že v sobotňajších voľbách uspel so svojím tímom a získal viac hlasov ako jeho protikandidáti. Uviedol to v centrále KDH v Prešove po zatvorení volebných miestností. "Snažil som sa celú kampaň viesť fér. Už len trpezlivo čakám na výsledok, ktorý, pevne verím, bude v náš prospech, pretože nehrám len za seba, ale za celý náš tím, všetkých kandidátov na poslancov, ale aj starostov," skonštatoval Majerský.

21:25 Ján Nosko čaká na výsledky volieb v centrále s pamätníkom SNP Vladimírom Strmeňom (s heligónkou) a bývalým riaditeľom Múzea SNP a zároveň kandidátom na poslanca do mestského zastupiteľstva Stanislavom Mičevom.

Otvoriť galériu

21:25 V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako desiatich percent okrskov vedie Ondrej Lunter (40,59 %) pred Adrianom Polónym (13,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:20 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 10,16 % okrskov vedie zatiaľ Michal Kaliňák (42,64 %) pred Milanom Majerským (30,57 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:15 Matúš Vallo sa zatiaľ nechce vyjadrovať k exit polom, uvádza denník SME. Vo svojom prvom vyjadrení bol zdržanlivý, povedal len, že verí, že voľby dopadli dobre. Dodal, že mu je ľúto, že ľudia museli čakať v radoch.

Otvoriť galériu

21:08 Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová pre TASR uviedla, že v Žehre nedošlo k predĺženiu doby otvorenia volebnej miestnosti, pretože sa zatvorila o 20.00 h. "Obec môže vo svojej volebnej miestnosti umožniť hlasovať v súlade so zákonom len tým voličom, ktorí sa dostavili do alebo k volebnej miestnosti do 20.00 h," vysvetlila. To, že sa bude vo volebnej miestnosti hlasovať dlhšie, nemá podľa jej slov vplyv na dĺžku moratória a ani neovplyvňuje možnosť uverejňovať priebežné výsledky volieb.

21:05 Priebeh volieb v regióne Trnavy a v južných okresoch Trnavského kraja bol pokojný. Okrem dvoch obcí v okrese Dunajská Streda, ktoré posunuli zatvorenie volebných miestností, sa hlasovanie o budúcich poslancoch, primátoroch, starostoch a krajských predsedoch skončilo 20.00 h.

20:59 Štatistický úrad SR začal zverejňovať priebežné výsledky volieb. Výsledky nájdete TU.

20:57 Volebná účasť v dnešných spojených voľbách v bratislavskom Starom meste nesplnila očakávania. Predsedníčka okrskovej komisie č.17 Sára Mašurová predpoludním predpokladala, že účasť bude až 70 percent. Pol hodinu pred zatvorením volebnej miestnosti bolo už zrejmé, že účasť sa bude pohybovať len okolo 50 percent.

„Hneď zo začiatku volieb sme mali veľmi dobrú účasť, preto sme predpokladali, že bude vysoká. Myslím si, že dôvodom nižšej účasti je to, že sú ľudia buď odcestovaní, alebo si volenie nechali na poslednú chvíľu, pretože predpokladajú, že sa voľby budú predlžovať. Dôvodom je pravdepodobne aj dátum volieb, ktorý sa zhoduje s dátumom Dušičiek," skonštatovala Mašurová.

20:55 Ani v okrese Bratislava neuzavreli všetky volebné miestnosti. Volí sa napríklad v Petržalke, v Ružinove, ale aj v Rusovciach či v Starom Meste. Potvrdil to aj hovorca Starého Mesta Matej Števove. "V Starom Meste sa ešte stále volí približne v desiatich okrskoch, aby mohli odvoliť ľudia, ktorí prišli pred 20.00 h," uviedol pre TASR.

20:54 V okrese Pezinok volebné miestnosti uzavreli a začínajú so sčítavaním hlasov. Z niektorých volebných okrskov hlásia podľa okresnej volebnej komisie účasť 60 percent, inde okolo 40 percent. Volebné miestnosti uzatvorili aj v okrese Malacky, výnimkou sú Gajary.

20:53 V Bratislavskom kraji uzavreli väčšinu volebných miestností, niektoré sa budú zatvárať postupne. Dôvodom je záujem voličov o sobotné samosprávne voľby, ktorí niekde čakali v radoch aj krátko pred plánovaným oficiálnym uzatvorením o 20.00 h.

20:46 Spojené voľby v Nitre mali pokojný priebeh, vážnejšie problémy jednotlivé volebné komisie nehlásili. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek. V priebehu dňa sa miestami tvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Napriek očakávaniam však volebná účasť nebude rekordná, domnieva sa na základe informácií z jednotlivých volebných okrskov Holúbek.

20:30 Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) bude prvýkrát spracúvať výsledky dvoch volieb zároveň, a tiež prvýkrát výlučne elektronicky. Spracovávať sa budú výsledky komunálnych volieb i volieb do orgánov samosprávnych krajov. Sumarizáciu výsledkov volieb budú všetky volebné komisie povinne realizovať elektronicky, a to prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Ako informoval predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko, prvýkrát budú priebežné výsledky volieb zverejňované súbežne, na samostatnej webovej doméne.

20:18 Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Volebné miestnosti zostávajú otvorené v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Preto sa volebné moratórium v Trnavskom kraji predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Z dôvodu vysokého záujmu voličov sa bude voliť dlhšie aj v obci Žehra.

20:15 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese budú volebné miestnosti otvorené dlhšie. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Problém s kapacitou v jednom z dvoch miestnych volebných okrskov bol už počas dňa. Aj z tohto dôvodu tam pridali ďalšiu plentu, aby proces urýchlili. Z tohto dôvodu sa predlžuje volebné moratórium v celom Košickom kraji.

20:10 Exit poll Denníka N: V Bratislave to vyzerá na výrazné víťazstvo Matúša Valla. Podľa prieskumu z dňa volieb získa 65 percent hlasov. Rudolfa Kusého volilo 28 percent voličov, ostatní kandidáti výrazne zaostali.

20:04 Veľká časť voličov a voličiek vedela, ako voliť v spojených komunálnych a regionálnych voľbách. Uviedol to predseda okrskovej volebnej komisie v mestskej časti Košice - Barca Miroslav Páleník. Občas sa na to opýtali starší občania.

20:00 Väčšina volebných miestností po celom Slovensku sa zatvorila. Výnimkou sú obce Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda.

19:50 Hlasovanie za zástenou dlhšie trvá, čo potvrdili niektoré samosprávy. Niektoré obce sa sťažovali na málo zásten vo volebných miestnostiach. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV Eva Chmelová.

19:45 Volebné moratórium v Bratislavskom a Trnavskom kraji sa predĺži. Potvrdili to predstavitelia štátnej volebnej komisie s tým, že v Trnavskom kraji sa predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Dôvodom je predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda).

19:42 Voľby v Nitrianskom samosprávnom kraji majú aj krátko pred zatvorením volebných miestností pokojný priebeh. Pre TASR to povedal predseda volebnej komisie NSK Tibor Ujlacký.

19:35 Policajti vyšetrujú prípad marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Na linku 158 ho v popoludňajších hodinách oznámil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Michal Mráz. Podľa jeho vyjadrenia na prípad upozornili dve členky volebnej komisie v Dolných Semerovciach v okrese Levice.

19:25 V dôsledku zmeny času z letného na zimný príde v nedeľu (30. 10.) na 70 minút k pozastaveniu prijímania zápisníc z volebných okrskov do Integrovaného volebného informačného systému. Má to zabrániť pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov. 

19:20 Voľby vo Zvolene, Detve a Krupine sú bez problémov, účasť je vysoká. Už dopoludnia sa zrealizovalo aj špeciálne hlasovanie, určené pre osoby s ochorením COVID-19. V obvodoch Zvolen, Detva a Krupina sa pre tento spôsob hlasovania rozhodlo 42 voličov.

18:50 Komunálne a krajské voľby sú ešte dôležitejšie než ostatné v zmysle priameho ovplyvňovania bezprostredného okolia. Zhodujú sa Bratislavčania, ktorí sa v sobotných spojených voľbách vybrali do volebných miestností.

18:35 Pomerne vážny incident musela riešiť volebná komisia v nitrianskej mestskej časti Horné Krškany. Podľa členiek volebnej komisie nechýbalo veľa a museli by zavolať políciu, pretože približne 20 voličov rómskej menšiny sa správalo tak, že to hraničilo s regulárnosťou ich hlasovania.

18:30 Polícia v Trnave preveruje prípad zasielania podozrivých SMS správ na mobilné telefóny niekoľkých predsedov volebných komisií. Ako uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa, neznámy odosielateľ ich mal navádzať, aby pri sčítaní hlasov používali červené pero. "To sa však nesmie," uviedla. Viac sa dočítate tu.

18:20 O bezpečný priebeh volieb sa stará vyše 4300 policajtov. V službe ich je počas soboty viac ako 6500. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry skúmajú podnety, ktoré sa týkajú volebnej korupcie.

18:13 Spojené voľby sa v sobotu konajú aj v obci Ruskov v okrese Košice-okolie. V komunálnych voľbách v nej za starostu kandiduje jediný uchádzač a na deväť obecných poslancov pripadá deväť kandidátov. Každému tak stačí na zvolenie jeden hlas.

18:05 Vo Veľkom Kýri v okrese Nové Zámky, národnostne zmiešanej obci, sa pred a ani počas volieb národnostné problémy neriešili. Na post starostu boli iba dvaja kandidáti, čo je doteraz najmenej, pričom jeden bol slovenskej a druhý maďarskej národnosti. Obaja však kandidovali ako nezávislí kandidáti.

17:58 Priebeh sobotňajších volieb v okrese Piešťany bol zatiaľ pokojný a bezproblémový. Obyvatelia využívajú možnosť odovzdať svoj hlas zástupcom v mestskej i krajskej samospráve počas celého dňa. V Piešťanoch sa vytvárali pred volebnými miestnosťami v niektorých hodinách rady.

17:42 Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza.

17:32 V súvislosti s chýbajúcimi hlasovacími lístkami v sobotňajších voľbách prijala polícia trestné oznámenie pre podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. Viac sa dočítate tu.

17:21 Priebeh volieb v Nitrianskom kraji je pokojný a bezproblémový. Ako pre TASR uviedli zástupcovia okresných volebných komisií, podnety a otázky, ktoré k nim prichádzajú z jednotlivých okrskov, sú iba administratívneho charakteru. 

17:13 V obci Potok v okrese Rimavská Sobota, ktorá je podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 najmenšou obcou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), prišla k volebným urnám do 16.00 h viac ako polovica voličov. Pre TASR to uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Adriana Brťková.

16:59 Mestská volebná komisia (MVK) v Prešove sa v sobotu zaoberala viacerými podnetmi týkajúcimi sa možného porušenia volebného moratória. Išlo o zaparkované vozidlá blízko volebných miestností s reklamným polepom jednotlivých kandidátov. Ako pre TASR uviedol zapisovateľ mestskej volebnej komisie (MVK) v Prešove Jozef Smetana, prvý podnet sa týkal zaparkovaného vozidla s reklamným polepom jedného z kandidátov na primátora pred základnou školou v meste.

16:48 Do Bratislavy prišiel Ján Jakobej odovzdať svoj hlas v spojených samosprávnych voľbách z Nemecka, kde dlhodobo pracuje. Pre TASR uviedol, že mu nie je jedno, komu dá dôveru zastupovať jeho záujmy ako občana. "Voľby vnímam nielen ako vyjadrenie svojej vôle, ale aj využitie svojho práva ako občana, komu dám svoju dôveru v meste alebo na kraji. Sú to predsa ľudia, ktorí zastupujú aj moje záujmy v okolí, kam sa rád vraciam," povedal pre TASR Jakobej.

16:31 V obci Naháč v okrese Trnava sa o mandát starostu uchádza len terajší starosta David Ivanovič a na päť miest v obecnom zastupiteľstve kandiduje len päť terajších poslancov. Voliči teda nemajú na výber, napriek tomu voľby neignorujú. „Máme približne 350 oprávnených voličov, popoludní ich už odvolilo asi sto,“ povedal predseda volebnej komisie Stanislav Michal.

16:27 Prezidentka Zuzana Čaputová využila svoje občianske právo a odvolila v komunálnych a regionálnych voľbách. Všetkých občanov Slovenska poprosila o jedno.

16:15 S piesňou na perách a v pestrofarebných krojoch sa k volebným urnám v Dolnom Kubíne vydali členovia speváckej folklórnej skupiny (SFS) Orava. Ako uviedla vedúca SFS Anna Bakošová, aj oni chcú svojím hlasom ovplyvniť kvalitu života v Dolnom Kubíne. "Sme Slováci a sme na to hrdí. O to viac, že môžeme pristúpiť k voľbám v našich dolnooravských krojoch, ktoré sú pýchou pre celý Dolný Kubín. Rozhodli sme sa, že dnes prídeme k voľbám s otvoreným srdcom a krásnou ľudovou pesničkou na perách," povedala Bakošová.

Otvoriť galériu

16:09 Pacienti hospitalizovaní v senior centre a v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici už odovzdali svoj hlas v sobotňajších spojených voľbách do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov. S prenosnou urnou prišli za nimi členovia volebného okrsku číslo jeden na Univerzite Mateja Bela, ktorý patrí medzi väčšie s počtom okolo 1300 oprávnených voličov.

15:57 Niekde tretina, inde zase takmer polovica zapísaných voličov si bola do 14. hodiny uplatniť svoje voličské právo v spojených voľbách v okrskoch mesta Sliač, umiestnených v triedach tamojšej základnej školy. "V okrsku číslo 5 máme zapísaných približne 810 voličov, do 14. hodiny odvolila asi tretina z nich," povedala TASR predsedníčka komisie Alena Pásztorová. Podľa nej záujem o spojené voľby je veľký. "Sú situácie, keď sú vo volebnej miestnosti naplnené všetky tri zásteny a ľudia ešte aj čakajú v rade," dodala.

15:50 V jednom z košických volebných okrskov evidujú potrebu vysvetliť, ako voliť v spojených voľbách najmä u starších voličov. Pre TASR to povedal Miroslav Perháč, predseda jednej z okrskových volebných komisií v priestoroch základnej školy na Trebišovskej ulici v mestskej časti Západ. "Voľby sú u nás veľmi pokojné, miestami až veľmi nudné, ale asi to je doména nášho okrsku," uviedol s tým, že do vedľajších volebných miestností chodilo viac ľudí. "Vraj to tak bolo aj po minulé roky, takže to nie je prekvapenie," dodal.

15:46 Odvoliť prišli i členovia folklórneho súboru, hlasujú vo volebnej miestnosti v obci Iža (okres Komárno).

Otvoriť galériu

15:40 Obyvatelia Ciglianskej cesty a okolitých ulíc s individuálnou výstavbou v Prievidzi môžu po prvý raz v sobotných spojených voľbách využiť nový okrsok, ktorý mesto zriadilo v priestoroch jedného z bytov na Ciglianskej ceste. Volebná miestnosť v lokalite so sociálne slabšími obyvateľmi pravdepodobne prispeje podľa odhadu okrskovej komisie i k vyššej volebnej účasti.

15:31 Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka. Nastal problém, museli doniesť ďalšiu urnu!

15:16 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa bude zrejme termín sobotňajších volieb predlžovať. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že problém majú len v jednom z dvoch volebných okrskov, v ktorom je zapísaných 1100 oprávnených voličov.

15:06 Obyvatelia dolnokubínskej mestskej časti Malý Bysterec môžu v sobotu odvoliť v tamojšej železničnej zastávke. Volebnú miestnosť tam presunuli z bytového družstva, kde bola po minulé roky. Jedným z dôvodov je bezbariérový prístup. Pre TASR to uviedol predseda okrskovej volebnej komisie v Malom Bysterci Rastislav Zahradník.

15:03 Obyvatelia Varína v okrese Žilina hlasujú v sobotu popri komunálnych a krajských voľbách aj v miestnom referende o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Obyvateľka upozornila na jednu vec.

14:48 Kandidát vo voľbách má právo byť prítomný ako pozorovateľ pri sčítavaní hlasov. Informoval o tom zastupujúci predseda štátnej volebnej komisie Marián Giba. "Každý má zmysle zákona právo byť prítomný pri sčítavaní hlasov ako pozorovateľ, toto právo majú aj kandidáti," priblížil Giba. Štátna volebná komisia to v nadväznosti na množstvo otázok týkajúcich sa pozorovania sčítavania hlasov konštatovala aj vo svojom sobotnom uznesení.

14:46 V Komárne prišli odvoliť aj nevesta so ženíchom. 

Otvoriť galériu

14:42 Sobotňajšie spojené voľby sú v Rohožníku na Záhorí spestrené tým, že časť obyvateľov tu môžu voliť aj kandidátov do Zastupiteľstva mladých. Obec sa rozhodla vytvoriť päťčlenný poradný orgán so štvorročným mandátom, tvorený obyvateľmi vo veku od 15 do 25 rokov. Pomôcť má k tomu, aby mohla samospráva pri rozhodovaní adresnejšie a efektívnejšie zohľadniť názor i potreby mladých v obci.

14:38 V najväčších bratislavských mestských častiach je priebeh sobotných spojených volieb zatiaľ pokojný. Pred niektorými volebnými miestnosťami sa však môžu tvoriť dlhšie rady, a to najmä pre nedostatok volebných zásten, ktoré samosprávam doručil štát. Pre TASR to potvrdili hovorcovia jednotlivých mestských častí. "Problém je, že štát pridelil len tri zásteny na jednu volebnú miestnosť, čo sa javí ako nedostatočný počet," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

14:29 Národná kriminálna agentúra (NAKA) aktuálne preveruje v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie. "Policajti naďalej zostávajú v teréne a dohliadajú na nerušený priebeh spojených volieb a na verejný poriadok," pripomenula hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

14:20 Sobotňajšie spojené voľby prebiehajú v Košiciach zatiaľ bez problémov. "Nemáme vedomosti o tom, že by boli nejaké problémy, robíme aj obchôdzky. Sem-tam sa môže stať, že sa tvoria rady, keď sa voliči zdržia pri vypĺňaní lístkov, ale komisie to vedia aj v súčinnosti s danou mestskou časťou operatívne vyriešiť vytvorením ďalšej volebnej zásteny, čo sa aj udialo," uviedol zapisovateľ mestskej volebnej komisie Stanislav Takáč.

14:12 Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra. 

13:50 Spojené voľby v Nitre majú zatiaľ pokojný priebeh, jediným problémom sú dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Na niektorých miestach a v určitom období čakajú ľudia aj hodinu, volebné miestnosti sa rýchlo plnia. "Na miestach s výnimočným náporom voličov priebežne pridávame plenty a pri radoch pred volebnými miestnosťami umiestňujeme stoličky," skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

13:40 Značná účasť sprevádza spojené voľby v rómskej osade v Trebišove. "Je veľký záujem voličov. Nie sú žiadne problémy, zatiaľ všetko prebieha pokojne, voliči sú disciplinovaní," uviedol pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie Róbert Mergeš.

13:30 O hlasovanie špeciálnym spôsobom v sobotných spojených voľbách požiadalo 1867 voličov. Najviac žiadateľov zaznamenali v obci Michalovce, kde o hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky požiadalo 180 ľudí. 

13:22 Levická polícia prešetruje údajné zvýhodňovanie jedného z kandidátov na starostu v obci Hontianske Trsťany v okrese Levice. Prípad ohlásila jeho protikandidátka. Podľa nej je v blízkosti volebnej miestnosti vyvesený vzor, ako voliť, ktorý zvýhodňuje konkrétnu osobu.

13:08 Spojené voľby boli na hornej Nitre v sobotu dopoludnia pokojné, komisie nezaznamenali podnety. Pre TASR to potvrdili zapisovateľky okresných volebných komisií (OVK) v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou.

12:49 Štátna volebná komisia bude popoludní rozhodovať o prípadnom predĺžení volebného moratória. Dôvodom sú problémy, ktoré sa vyskytli vo volebných miestnostiach v obciach Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda).

12:42 Voľby v krajskom meste Trnava sú od otvorenia volebných miestností pokojné. Účasť voličov na hlasovaní ovplyvňovali dopoludňajšie nákupy, plánovaný odchod mimo mesta či iné potreby. Zhodli sa na tom oslovení predsedovia okrskových komisií. Dopoludňajší počet voličov by podľa nich mohol indikovať dobrú celkovú účasť na voľbách. "Nie sú problémy, ľudia sa pripravili a vedia s bielymi a modrými obálkami správne narábať," konštatovala predsedníčka jednej z volebných komisií Valéria Puschenreiterová.
 

12:28 Prvé podozrenie na volebnú korupciu! Z obce Šalov pri Leviciach hlásia prvé podozrenie na volebnú korupciu. Podľa oznamovateľky asi 10 až 12 ľudí, ktorí tvrdili, že nevedia písať ani čítať volili v sprievode istej osoby vopred dohodnutého kandidáta za finančnú odmenu 50 eur plus darček. Všetko má byť zaznamenané na kamerovom zázname, informuje TV Markíza. Viac TU.

V prípade podozrenia kontaktujte políciu.

12:23 V bratislavskej Petržalke sa pred niektorými volebnými miestnosťami počas sobotných spojených volieb môžu vytvárať dlhšie rady, voliči si v nich postoja aj niekoľko desiatok minút. Dôvodom je nedostatok volebných zásten, ale aj to, že niektorí študujú kandidátov až na mieste. Mestská časť ubezpečuje, že problém rieši. Zároveň odporúča prísť so zoznamom kandidátov.

Fotogaléria
3
fotiek v galérii

11:50 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzval všetkých občanov, aby využili svoje právo a išli voliť. Vyhlásil to po tom, ako v sobotu ráno odovzdal svoj hlas v spojených voľbách. Kollár spolu s rodinou odvolil na Základnej škole Milana Hodžu na Škarniclovej ulici v Bratislave.

Fotogaléria
3
fotiek v galérii

11:44 Prezidentka SR Zuzana Čaputová povzbudila ľudí na účasť na sobotňajších spojených voľbách. Poukázala pritom na význam samospráv, ktorý sa prejavil aj počas pandemickej či migračnej krízy. Myslí si, že samosprávy sú občanom najbližšie. Prezidentka to uviedla po tom, ako odovzdala svoj hlas v materskej škole v Pezinku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

11:26 "Nie sú to hocijaké funkcie. Dnešné spojené voľby rozhodnú o tom, kto bude spravovať naše obce, mestá a kraje, čiže samosprávu. A tá je nevyhnutnou súčasťou pri riadení štátu," povedal premiér Eduard Heger počas toho, ako spolu s manželkou odvolil. Bližšie informácie TU.

Otvoriť galériu

11:10 K volebnej urne prišiel Martin Chren, opätovne sa uchádza o post starostu bratislavského Ružinova.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

10:54 Zuzana Aufrichtová, súčasná starostka Starého mesta, si zvolila svojich kandidátov. Na voľbách ju sprevádzali jej deti.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

10:34 Pri sobotňajších spojených voľbách v obci Drienovec v okrese Košice-okolie ráno zaevidovali aj rady voličov. Ako pre TASR povedal predseda miestnej volebnej komisie Peter Lukács, zvládajú to bez problémov. V tejto obci sa po komunálnych voľbách v roku 2018 konali ešte ďalšie dve doplňujúce voľby. Starostu si tu tak od roku 2020 volia tretíkrát.

10:26 Svoj hlas odovzdal aj kandidát na primátora hlavného mesta Rudolf Kusý. Volieb sa zúčastnil so svojou rodinou.

Fotogaléria
3
fotiek v galérii

9:45 Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

9:33 O siedmej hodine sa v Nitre otvorili všetky volebné miestnosti a priebeh volieb je doteraz bezproblémový. V Nitre je zapísaných celkovo 66.693 oprávnených voličov vrátane 4136 prvovoličov. Špeciálnu komisiu, ktorá navštívi pacientov s ochorením COVID-19 v domácej izolácii s prenosnou urnou, si vyžiadalo deväť ľudí.

9:22 Členovia štátnej volebnej komisie pôjdu počas soboty kontrolovať aj situáciu vo volebných miestnostiach. Zasadnutie štátnej volebnej komisie je naplánované v sobotu od 9.00 h. Od začiatku moratória boli podané desiatky podnetov.

9:12 Súčasný primátor Bratislavy a kandidát Matúš Vallo má už odvolené. O skutočnosti informoval vo videu na svojom facebookovom profile. Občanov vyzýva k účasti.

Otvoriť galériu

8:55 Bezproblémový začiatok spojených samosprávnych volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Všetky volebné miestnosti boli otvorené včas.

8:42 V obci Chminianske Jakubovany v okrese Prešov pristúpila prešovská okresná volebná komisia k označeniu hlasovacích lístkov nad rámec zákona. Rovnako tam riešila vzdanie sa členstva v okrskovej volebnej komisii jedného z členov.

8:30 Voľby do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov sa začali zväčša bez problémov. Výnimkou je volebná miestnosť v obci Macov (okres Dunajská Streda), kde zistili nesprávne vytlačený hlasovací lístok. Hlasovanie sa v tejto miestnosti obnoví po jeho výmene. "Predpokladá sa, že to nebude dlhšie ako hodinu. O túto hodinu bude potrebné v tejto volebnej miestnosti predĺžiť hlasovanie," informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

8:05 Spojené samosprávne voľby v Bratislavskom kraji sa začali bez problémov, technické problémy zaznamenali len v obci Tomášov (okres Senec). "V jednej obci, v Tomášove, sa nemohli začať voľby načas pre technické problémy. Na ich odstránení pracujú," uviedli z okresnej volebnej komisie. Voľby tam budú musieť trvať tým pádom o niečo dlhšie ako do 20.00 h. V okrese Senec sa volí v 75 volebných okrskoch. 

8:00 V obcí Varín (okres Žilina) majú popri troch volebných miestnostiach otvorené aj tri miestnosti pre vykonanie miestneho referenda. Varínčania ich môžu navštíviť až do 22:00 a odpovedať na otázku, či súhlasia s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu. Miestne referendum k premenovaniu ulice vyhlásilo varínske obecné zastupiteľstvo po tom, čo nevyhovelo protestu Generálnej prokuratúry SR, ktorá navrhovala zrušiť názov ulice pre jeho rozpor so zákonom. Viac sa dočítate TU.

7:52 Košiciach a ich okolí pri otváraní volebných miestností nezaznamenali žiadne problémy. Pre TASR to potvrdili obe okresné volebné komisie. Pokojný začiatok sobotňajších spojených volieb potvrdila aj polícia. "Žiadna okrsková ani miestna volebná komisia nám neoznámili, že by neboli otvorené volebné miestnosti. Máme tak za to, že sú otvorené všetky," povedala pre TASR predsedníčka okresnej volebnej komisie Košice Štefánia Olšavská.

7:45 Ihneď po otvorení volebných miestností sa na sobotňajších spojených voľbách zúčastnili prví voliči v bratislavskom Čunove. Aj ich hlasy rozhodnú nielen o starostovi a poslancoch mestskej časti, ale aj primátorovi a poslancoch hlavného mesta a šéfovi i zložení zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja.

7:20 Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas spojených volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR asi 140.000 mladých ľudí. Viacerí pre TASR uviedli, že voliť pôjdu, pretože im záleží na tom, kto bude viesť ich mesto alebo samosprávny kraj. 

7:05 Na Slovensku sa o 7.00 h otvorili volebné miestnosti, otvorené budú do 20.00 h. Voliť môže prísť takmer 4,41 milióna ľudí. Viac TU.

7:00 Polícia dohliada na bezproblémový priebeh spojených volieb. Prijala opatrenia zamerané na ochranu ľudí a bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku. Policajti budú úzko spolupracovať s predsedami príslušných volebných komisií, okresnými úradmi a obcami.

6:45 Hoci je mnoho ľudí znechutených z vrcholovej politiky, odborníci vysvetľujú, prečo sú tieto voľby pre každého z nás dôležitejšie ako parlamentné.

6:30  Miestnosti sa otvárajú o 7.00 hod. ráno a zatvárajú už o 20.00 hod. Zmena je práve pri konci volieb, keďže doteraz sme boli zvyknutí voliť ešte o dve hodiny dlhšie.

6:15 Najdôležitejšou zmenou oproti bežným voľbám je, že budete musieť rozlišovať, ktoré lístky vkladáte do ktorej obálky. Štát to uľahčil tým, že pre mestské a obecné voľby sú vyhradené biele obálky a biele lístky. Pre krajské voľby, teda županov, sú vyhradené modré obálky a lístky s modrými okrajmi.

Čo všetko potrebujete vedieť? Prečítajte si manuál:

 

 

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!