Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2022 10:00 | Správy | Domáce správy

Zoológ Michal Haring, ktorý pracuje v záchrannom tíme pre medvede: Sú skutočne tak premnožené?

Kto sa bojí medveďov, nesmie do lesa! Platí to nielen v lete, ale aj na jeseň. Od posledného vážneho útoku medveďa na bežca vo Valčianskej doline ubehli len dva týždne.

O tom, prečo sa medvede približujú k ľuďom, ako sa správať v lese s výskytom medveďa hnedého a ako sa brániť v prípade útoku pre Nový Čas porozprával zoológ a člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring (40).
 

Čo obnáša vaša práca a aké máte kompetencie?
 

Na značnej časti Slovenska sa rozprestiera územie s výskytom medveďa hnedého. Ide o našu najväčšiu šelmu, ktorá v krajine spôsobuje aj určité zmeny alebo dokáže napáchať nejaké škody, keď sa približuje k ľuďom a ich sídlam. Z potreby vedieť riešiť tieto situácie rýchlo a efektívne vznikol aj náš zásahový tím. Okrem iného riešime prevenciu škôd, poskytujeme potrebné informácie a osvetu, ako sa správať v kontakte s medveďmi, ako si zabezpečiť hospodárske zvieratá, včelstvá a podobne. Takisto sa venujeme monitoringu a hliadkovaniu v oblastiach, kde sa medvede často vyskytujú a kde by mohli niekoho ohroziť.


Ako vyzerajú vaše pohotovostné výjazdy?
 

Pohotovosť máme nonstop, dvadsaťštyri hodín denne. Keď je to nevyhnutné, medvede vieme plašiť - aplikujeme na ne averzívnu terapiu alebo im nasadíme telemetrické obojky. V tých najkrajnejších prípadoch vykonávame odchyt jedincov, prípadne, keď medveď preukazuje výraznú stratu plachosti a odmieta návrat k svojmu prirodzenému životu, je v našej kompetencii aj odstránenie problémového jedinca.

Neustále počúvame o tom, ako sú medvede premnožené. Na druhej strane dochádza k značnej ťažbe dreva a necitlivej výstavbe, čím zvieratá prichádzajú o svoj prirodzený životný priestor a potravu. Ako to vnímate vy?
 

Faktory, ktoré ste vymenovali vnímam veľmi citlivo a spolu tvoria taký balíček. Zároveň treba podotknúť, že aj pohyb ľudí v prírode je frekventovanejší, čím vzniká tlak na celú divú prírodu a živočíchy, nielen na medvede.
 

Individuálnou kategóriou sú práve kontajnerové medvede, ktoré sa približujú k ľudským príbytkom za ľahko dostupnou potravou. Sú dielom človeka a ľudského pričinenia?
 

Medveď je oportunista, to znamená, že si snaží nájsť potravu pre ktorej nadobudnutie vyvinie čo najmenej energie a je pre neho nutrične výhodná. Kontajnery predstavujú pre medveďa vysokokalorickú a ľahko dostupnú potravu. Medzi odpadkami sa nachádzajú napríklad syry, jogurty, mlieko a chlieb, čo nie je pre ne práve prirodzená potrava. Ale rovnako ich lákajú aj kukuričné lány, pestované na veľkej rozlohe Slovenska.

Medveď sa tak pokojne môže priblížiť k dedine, kde hľadá potravu v smetných košoch a je veľmi ťažké ho odtiaľ dostať. Ďalším problém je ochrana hospodárskych zvierat. Niektoré medvede hľadajú potravu v ovečkách, kozách či kravách, jednoducho v hospodárskych zvieratách. Tam je dôležitá ochrana v podobe elektrických ohradníkov a ovčiarskych psov.

 

Ako sa odporúča Michal Haring zachovať v prítomnosti medveďa? Majú medvede skutočne radi med? Ako sa môžeme podľa neho tejto šelme v lese vyhnúť? Čítajte Nový Čas Nedeľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Alexandra Mrázová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Zranený Tomáš sa v nedeľu druhýkrát narodil
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!