Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

O Žilinu má záujem až 9 kandidátov: Takto chcú pomôcť obyvateľom s energetickou krízou či parkovaním

Bude mať Žilina primátora alebo primátorku? O toto mesto je veľmi veľký záujem, pretože kandiduje až deväť kandidátov.

Nájdeme medzi nimi i súčasného primátora Petra Fiabáneho (nezávislý). Ako nezávislí tiež kandidujú Timotej Bernhauser, Peter Cibulka a Ján Rzeszoto. Ďalej sa o post uchádzajú Patrik Groma (Hlas-SD, KDH), Silvia Bakkery (Republika), Pavol Slota (Domov-NS), Štefan Zelník (Život-NS) a Daniela Zemanová (ONÁS). Kandidáti sa stretli v diskusnej relácii v televízii TA3, kde vyjadrili svoje názory a prípadné sľuby obyvateľom mesta Žilina. Prepisy celého rozhovoru poskytuje Newton Media.
 

Riešenie energetickej krízy

Aké opatrenia navrhujú kandidáti v súvislosti s energetickou krízou? Ako pomôžu Žilinčanom so stúpajúcimi cenami energií? 

Peter Fiabáne (nezávislý)

My sme už v podstate na začiatku, možno mesiac aj viac, riešime také tie priame úspory v rámci mestského úradu, v rámci mestských firiem, mestských spoločností. Tam bol pokyn 15-percentné úspory. Dneska už komunikujeme na úrovni tých najväčších "požieračov", v úvodzovkách, energie, ako je dopravný podnik, ako je správa športových zariadení, kde hľadáme spôsob, ako hlavne do budúcnosti, lebo to sú aj dlhodobejšie procesy, znižovať energetickú záťaž týchto zariadení. Veľmi dobrou správou je, že pred dvoma rokmi sa nám podarilo na 3 roky vysúťažiť veľmi dobrú cenu energie, čiže do roku ´23 má mesto Žilina zazmluvnenú cenu energie na veľmi dobrej a nízkej úrovni, čo je dobré pre všetkých, ktorí, aj keď uspejú, tak budú môcť na to nadviazať. Ďalej, už sa zaoberáme tým, ako ďalej, pretože toto nie je stav krátky, to bude dlhodobý, čiže pripravujeme obsadenie energetického manažéra mesta s manažmentom energetickým celého mesta, pripravujeme projekty v komunikácii s partnermi ohľadom fotovoltaiky, ohľadom energetického zhodovania, zhodnocovania odpadov a ďalšie projekty, ktoré súvisia s tým, aby sme tú sebestačnosť mesta energetickú povýšili na vyššiu úroveň, aby sme neboli tak odkázaní na ten súčasný stav. Zatváranie škôl nehrozí. Aj z toho dôvodu, ako som povedal, tak isto treba rozlišovať kompetencie, aké mesto má-nemá, čo môže a čo nemôže ovplyvniť.

Timotej Bernhauser (nezávislý) 

Ja si myslím, že cenu energií nejak neovplyvním nejakým zlacňovaním nejakých, proste ako by som, neviem na toto, že či šetríme, či budú autobusy... Či budeme nejaké alternatívne zdroje riešiť na svietenie, ja neviem, solárne panely alebo niečo, či sa budú na školách alebo niekde využívať, či je dobré zateplené budovy. Proste neviem. Keď hovorí tuto pán Fiabáne, že teda Žilina má zakontrahované veci a tak ďalej, tak ja mu akože v tomto. Určite by som dane nezvyšoval, to je jedna vec, ale či budú teda autobusy menej jazdiť, proste nejaké riešenia sa určite, ale s poslancami, podľa mňa sa treba...

Peter Cibulka (nezávislý) 

Ja by som chcel povedať, aby sme hneď okamžite nešli najľahšou cestou a nesnažili sa preniesť celú ťarchu na občanov. Treba ešte povedať, že Žilina je pomerne v dobrej situácii aj vďaka vedeniu, ktoré ešte predchádzalo pánovi Fiabánemu. Za týchto čias sa vymenilo verejné osvetlenie, tam došlo k výmene verejného osvetlenia, došlo k úspore približne 30 %, zároveň treba povedať, že spôsob obstarávania tejto elektrickej energie na takéto trojročné obdobie bolo zavedené už vtedy. Čiže pán Fiabáne našťastie naskočil presne na tento spôsob a nebolo to nejakým spôsobom obídené. Čo je ale z môjho pohľadu úplne kľúčovým momentom, aby sme vydržali naozaj toto obdobie a možno nás čaká ešte niečo iné, je to, že musíme úplne inak pristupovať zostavovaniu mestského rozpočtu, to je úplne zásadná vec, pretože dnes sme svedkami toho, že veľmi veľa peňazí odteká smerom, kam vôbec nemusí ísť. Sú to úplne zbytočné veci...


Silvia Bakkery (Republika)

No, povedzme si otvorene, kto môže teda za túto krízu. Je to vláda, ktorá urobila také opatrenia, ako urobila. Teda treba tlačiť na vládu, aby pomohla nielen samosprávam, ale teda obciam, mestám, aby ľudia proste nepocítili to, že budú menej kúriť, prípadne menej jesť alebo menej svietiť. To je absolútne zlé. Keď sa dokázali nájsť peniaze z ministerstva financií na relácie, ktoré sa týkali hlúposti, tak podľa mňa tie financie sa nájdu aj na toto. Ide tu o ľudí a nebudeme tu žiť skromne len kvôli niekomu, že niekto nevie narábať s finančnými prostriedkami. To je jedna vec. Ja by som ešte povedala k tej Ukrajine, pretože aj o tej tu bola reč, je podľa mňa úplne zlé, ak človek, ktorý je zo zahraničia, je uprednostňovaný pred Slovákom, ktorý tu žije, ktorý tu platí dane. A je úplne nemysliteľné, ak je uprednostňovaný pred seniorom, ktorý vybudoval tento štát. To som chcela tým povedať.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete