Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2022 00:02 | Nové Časy | Trh Práce

Ako sa zmenia povolania a čo sa budú musieť naučiť inžinieri

Nie, nie je to len o automatizácii. Zmeny v nastavení práce, ktoré urýchlila pandémia koronavírusu, sú len omrvinkou toho, čo nás čaká.

Čo zistili akademici

V jednom z prieskumov, v ktorých sa akademici na Univerzite v Oxforde venujú budúcnosti práce a jej obrazu v roku 2030, dospeli vedci k zaujímavým záverom. Trend technologických zmien, samozrejme, podľa nich zahŕňa aj automatizáciu, no je to len jeden z faktorov, ktoré ovplyvnia prácu budúcnosti, požiadavky na zamestnancov, šéfov a pracovné procesy. K automatizácii musíme pridať aj globalizáciu, demografické zmeny, klimatické zmeny, urbanizáciu, narastajúcu nerovnosť medzi ľuďmi, národmi či kontinentmi a politickú neistotu.

Promovaní inžinieri...

Čo musia napríklad vedieť stavební či strojní inžinieri a architekti dneška? Bude to stačiť aj o necelých desať rokov? Do akej miery sa v súčasnosti inžinieri orientujú v sociológii, antropológii, psychológii, praktických veciach... Dokážu reálne vnímať, čo sa okolo nich odohráva, aktívne počúvať a riešiť problémy komplexne? Možno vám napadne – načo by im to bolo? Takto však otázka do budúcnosti nestojí. O necelých desať rokov v tom budú musieť byť ako doma. Spoločnosť od nich bude očakávať navrhovanie a riešenie takých stavieb a strojov, ktoré maximálne zohľadnia všetko, čo sa okolo nich deje a poskytnú ľuďom praktické, ľudské a zároveň estetické produkty.

Na obed s robotom?

Veľa ľudí sa zaoberá otázkou, do akej miery nahradia prácu človeka roboty. Podľa vedcov z Oxfordu to nie je až také zlé, ako sa mnohí nazdávajú. Len na jedno pracovné miesto z piatich totiž nastúpi namiesto človeka robot. Na človeka však budú zamestnávatelia klásť oveľa vyššie či širšie nároky. Musí ovládať mix zručností, ktoré využije v už dnes existujúcich povolaniach, alebo v úplne nových, ktoré ešte len vzniknú. Takže obedňajšia prestávka s R2-D2 je zatiaľ v nedohľadne.

Povolania a zručnosti budúcnosti

Výskumníci v Oxforde neprišli vo svojom výskume s ničím prekvapujúcim. Aj mnohé iné štúdie uvádzajú, že rozkvet čaká sektor služieb, starostlivosti, zdravotníctva, vzdelávania a zelenej ekonomiky. Pracovníci, ktorých si budú zamestnávatelia najviac ceniť, budú mať takzvané mäkké zručnosti – schopnosť komunikovať, vnímať, psychologicky posudzovať a pristupovať k problémom, umenie socializovať sa, navrhovať originálne riešenia, prinášať kreatívne myšlienky, aktívne sa učiť nové veci, vedieť analyzovať, dedukovať a spájať informácie. Paradoxne sa v dobe automatizácie a technologického pokroku bude od človeka očakávať oveľa viac ľudského prístupu ako dnes.

Viac k téme:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
(ilustračné foto)
Slovenská polícia uzavrie dohodu o spolupráci: Aká krajina pomôže pri boji s kriminalitou?
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Tomáš Taraba odvolal riaditeľa významnej inštitúcie: Funkciu šéfa preberie tento muž
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!