Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2022 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Mladí influenceri hovoria mladým – NEFAJČITE! Ale inak

Deň bez vyučovania. Žiadne výchovné koncerty, žiadne prednášky, ale motivujúce témy, príbehy a výzvy od zaujímavých ľudí a spíkrov z generácie tretieho tisícročia, teda 3K.

Inovatívny a moderný koncept prevencie závislosti od fajčenia u stredoškolákov H3KNISA má u tínedžerov a pedagógov veľký úspech.

Na Slovensku fajčí približne pätina dospelej populácie a na prahu dospelosti má skúsenosti s fajčením polovica opýtaných tínedžerov. A keďže na mladých ľudí nefungujú ohľadom fajčenia príkazy, zákazy, ani mentorovanie, iniciatíva Na veku záleží, ktorá sa problematike fajčenia mladistvých a predaja cigariet maloletým venuje už takmer štvrťstoročie, sa vybrala na stredné školy s celodenným workshopom H3KNISA.

Otvoriť galériu
Bekim
Zdroj: H3KNISA

Bez vyučovania, v malých komunitách a bez pedagógov

H3KNISA v školách je deň bez vyučovania plný zaujímavých workshopov v malých skupinkách študentov, s inšpiratívnymi spíkrami, ku ktorým dnešná generácia študentov vzhliada a sú pre nich prirodzenými autoritami či motivátormi. Je to jednoduchý a účinný koncept osvety a prevencie mladistvých a tínedžerov v oblasti závislostí od fajčenia.

Koncepcia celodenného workshopu je postavená na moderných princípoch prevencie závislosti detí a mladistvých na fajčení a odporúčaniach Európskej komisie, stredoškolských pedagógov, ako aj samotných študentov. V minulom školskom roku prebiehali pilotné projekty na viacerých stredných školách na Slovensku a najbližšie si v októbri workshop H3KNISA užijú stredoškoláci v Humennom a v Prievidzi.

Od januára budúceho roka sa bude môcť do H3KNISA zapojiť viacero škôl tak, že si workshop budú vedieť jednoducho zorganizovať vo vlastnej réžii.

Otvoriť galériu
Zdroj: H3KNISA

Podnikanie, financie, sebaláska, ekológia, stres či sexuálna výchova

Tínedžeri a dnešní stredoškoláci sa podľa nedávneho prieskumu považujú za vcelku spokojných a šťastných ľudí, i keď ich trápia určité problémy. Najviac ich trápi nejasná budúcnosť, peniaze, nedostatočná sebadôvera, ako aj nuda a vlastné duševné problémy. Naopak, šťastnými ich robia priatelia a partia, hudba, koníčky, dobré jedlo a veľa spánku. Ich najväčšími zlozvykmi sú lenivosť a veľa času na mobile. Po škole chcú mať zamestnanie, ktoré ich baví a až vyše štvrtina z nich chce podnikať.
V škole by sa chceli učiť viac o financiách, ako začať podnikať, ako sa starať o svoje fyzické a duševné zdravie, o sebaláske, o zvládaní stresu a emócií, sexuálnej výchove, kritickom myslení, zdravej výžive či ekológii. Najlepší vplyv na nich majú stále rodičia, hneď potom priatelia a ľudia, ktorí v živote niečo dosiahli.

Otvoriť galériu

Mladí mladým

Témy, ktoré si tínedžeri žiadajú, sú ochotní počúvať od ľudí, ktorých sledujú na sociálnych sieťach, v médiách, ktorých život a smerovanie ich zaujíma a veľakrát by radi nasledovali ich príklad aj vo svojom živote.

H3KNISA tak prináša stredoškolákom mladých ľudí, ich rovesníkov, ako sú Bekim, influencer Matúš Okajček, Valentína Sedíleková z OZ Chuť žiť, Marek Mach a Simi Jurovatá z OZ Mladí, Maroš Mušinka a Juraj Smolík z OZ Prima, slowfashion influencerka LaFlorita, Filip Schlosser z Financopédie, Val a Miška zo Sexuálnej výchovy, blogger Rado Hoppej Nie je túra bez Štúra, raper Lyrik H, tréner Marek Keveš, ale aj Filip a Viliam z Jovitepu či Martin Jakubis z Haluškárne, ktorí rozbehli podnikanie na strednej škole.

Otvoriť galériu

Osobné stretnutie s inšpiratívnymi rovesníkmi je pre stredoškolákov zážitkom a vďaka ich príbehom, skúsenostiam, úspechom i pádom motivujú h3kúť si život k lepšiemu, v ktorom fajčenie nemá zmysel.

Otvoriť galériu
Zdroj: H3KNISA

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú