Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2022 15:14 | Šport

Olympijský medailista, poprední bežci aj pamätníci spred 40 rokov. Národný beh Devín - Bratislava opäť láka

Bežci na Národný beh Devín – Bratislava ani po covidovej pandémii nezanevreli. Hoci naposledy sa bežal klasicky s masovým štartom pod devínskym bralom a cieľom v centre Bratislavy už pred vyše tromi rokmi, na 74. ročník v nedeľu 9. októbra sa ich hlásia stovky. Týždeň pred štartovým výstrelom bolo prihlásených vyše 1200, dokonca okrem Slovenska aj z ďalších 11 krajín (Rakúsko, Česko, Gruzínsko, Taliansko, Kolumbia, Fínsko, Poľsko, Slovinsko, JAR, Ukrajina).

Najstaršie slovenské bežecké (zároveň aj športové) podujatie, jeden z klenotov našej modernej histórie, prežilo turbulentné časy počas II. svetovej vojny, éry komunizmu i nedávnej pandémie. Napriek tomu je však stále v bežeckom kalendári a záujem o štart na ňom neutícha.

V nedeľu o 10.00 h si chcú atmosféru tohto jedinečného podujatia vychutnať nielen rekreační a príležitostní bežci, ale aj slovenská elita, keďže TIPOS Národný beh Devín – Bratislava bude aj 14. kolom Bežeckého pohára Slovenského atletického zväzu 2022.

Prihlásení sú napríklad tohtoročný majster SR na 10 000 m na ovále Radovan Tomeček, tretí muž priebežného poradia BP SAZ Marek Lenčéš, talentovaný 20-ročný Michal Staník, juniorský slovenský rekordér v cestnom behu na 10 km účastník vlaňajších ME v cezpoľnom behu, takisto aj Ondrej Kubo, nielen výborný bežec, ale i špičkový triatlonista, majster sveta 2022 v strednom duatlone. Mimochodom, posledný slovenský víťaz Národného behu Devín – Bratislava bol v roku 2008 Miroslav Vanko, ktorý vtedy vyhral rekordný šiesty raz.

Na TIPOS Národný beh Devín – Bratislava nebudú chýbať ani poprední slovenskí bežeckí veteráni a dlhoroční účastníci pretekov Viliam Novák, Viliam Nagy, Ladislav Sventek, Miroslav Ďuračka a Július Lanátor, ktorý na podujatí štartoval nepretržite od roku 1982. Práve posledný spomenutý sedemdesiatnik bol vlani na konci novembra jedným zo štvorice, ktorá oficiálne absolvovala trať z Devína do Bratislavy, pričom každý bežec symbolicky zastupoval jedného z kvarteta hlavných organizátorov – STaRZ, SAZ, SOŠV a Be Cool.

Otvoriť galériu

V ženskom štartovom poli tohtoročného Devína figuruje napríklad bývalá slovenská šampiónka v maratóne Lucia Vlčáková, celková víťazka BP SAZ 2020 Radka Roháčová, jej klubová kolegyňa z AK ZVP Lučatín Kristína Resslová či Kristína Doricová, bojujúca o miesto v TOP 10 v BP SAZ. Slovenská bežkyňa (Katarína Berešová, v súčasnosti Pejpková) vyhrala „Devín“ naposledy v roku 2014. Rekordérka v počte triumfov (až sedem!) je Alena Močáriová.

Príležitosť bežať na najstaršom slovenskom športovom podujatí si už tradične nenechajú ujsť bývalí poprední športovci. V zozname prihlásených je bronzový z OH 2000 v Sydney vo vodnom slalome a v súčasnosti riaditeľ Športového centra polície Juraj Minčík, nechýba ani bývalá špičková československá a slovenská moderná päťbojárka Elena Malíková.

Zo sveta politiky si takmer 12-kilometrovú trať hodlajú otestovať tradičný účastník „Devína“, europoslanec Ivan Štefanec a súčasný podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel.

TIPOS Národný beh Devín – Bratislava organizuje Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava v spolupráci s agentúrou Be Cool, Slovenským atletickým zväzom a Slovenský olympijským a športovým výborom.

 

Všetky ďalšie dôležité informácie nájdete na nasledovných linkoch:

Registračný link na Národný beh Devín – Bratislava 2022

Link na štartovú listinu

Link na propozície

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?