Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2022 12:10 | Správy | Domáce správy

Envirorezort odpovedá na problém s medveďmi: Na území s väčším výskytom zvyšuje kontroly, a to nie je všetko

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) podáva riešenia pri problematike s medveďmi. Spočíva vo zvýšenej kontrole území s výskytom medveďa hnedého vrátane Podpoľania, taktiež navýšením finančnej podpory obciam na vybudovanie, alebo dobudovanie kontajnerových stojísk a preventívnych opatrení proti vzniku škôd spôsobených medveďom hnedým.

K riešeniam patrí aj rozšírenie činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR. MŽP SR odmieta tvrdenia, že riešením je regulačný lov, a rovnako aj „štvavú kampaň" extrémistických skupín pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami. Envirorezort o tom informoval v tlačovej správe.

Zásahový tím bol od apríla tohto roku 129-krát na Podpoľaní. Vykonal 65 výjazdov na základe podnetov občanov a 64 hliadkových činností, tie spočívali v plašení, inštalovaní odchytových zariadení, opakovaných návštev lokalít s nahláseným výskytom medveďa a vyraďovaním z populácie každého problémového jedinca, ktorý stratil plachosť pred ľuďmi, čím ohrozoval obyvateľov. Takto vyradili dvoch problémových medveďov v lokalitách Iviny a Kalinovec, ktoré stratili plachosť pred ľuďmi.

Samosprávy mohli od 16. augusta v rámci Environmentálneho fondu predkladať žiadosti na realizáciu prevencie proti vzniku škôd spôsobených medveďom hnedým. Envirofond zatiaľ eviduje šesť žiadostí za viac ako 560-tisíc eur z Prešovského, Žilinského a Banskobystrického kraja a vykonal formálnu kontrolu správnosti a úplnosti údajov.

MŽP SR otvára aj podporu na pomoc obciam, ktoré sa nachádzajú na území s výskytom medveďa hnedého. Obce budú môcť získať financie na zabezpečenie stojísk s odpadom. Štátna ochrana prírody SR spolu s odborom riadenia národných parkov MŽP a Správou TANAP-u podali projekt na zabezpečenie stojísk s odpadom v okrese Poprad z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Štátna ochrana prírody SR ponúkla spoluprácu samosprávam a poľovníckym združeniam. Cieľom bolo identifikovať a vyradiť problémových jedincov medveďa hnedého pod dohľadom zásahového tímu.

Rezort vytvoril pracovnú skupinu pre problematiku medveďa hnedého, súčasťou sú odborníci z ochrany prírody, lesníctva, poľnohospodárstva, zástupcovia samosprávy a delegovaní zástupcovia spomenutého výboru. Prezentovali sa predbežné výsledky DNA analýzy Karlovej univerzity. Zistilo sa, že nedochádza k výrazným zmenám vo veľkosti populácie medveďa hnedého. Odhadovaná početnosť západokarpatskej populácie medveďa hnedého je 1 056 jedincov. Na základe finálnych výsledkov genetického výskumu MŽP pripraví aktualizáciu Programu starostlivosti o medveďa hnedého.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej