Streda 7. 12.
Ambróz
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2022 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Niektoré umelé sladidlá môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi

Dve umelé sladidlá, sacharín a sukralóza, môžu brániť schopnosti tela regulovať hladinu cukru v krvi.

Zistilo sa, že dve umelé sladidlá, sacharín a sukralóza, zvyšujú hladinu cukru v krvi. Môže to súvisieť so zmenami, ktoré sladidlá vyvolávajú v črevných mikróboch. Tieto sladidlá sú alternatívou cukru pre ľudí s metabolickými ochoreniami, ako napr. cukrovka, alebo pre tých, ktorí chcú schudnúť, pretože sú viac ako 200-krát sladšie ako cukor a obsahujú minimum, resp. dokonca až nula kalórií.

Jotham Suez z Johns Hopkins University v Marylande a jeho kolegovia testovali účinky štyroch náhrad cukru na hladinu cukru v krvi u 120 dospelých v Izraeli bez základných zdravotných problémov. Účastníci uviedli, že počas šiestich mesiacov pred štúdiou nekonzumovali nízkokalorické sladidlá.

Potom sa rozdelili do šiestich skupín a dodali im 1-gramové balíčky sladidiel. Počas dvoch týždňov účastníci v štyroch z týchto skupín konzumovali dva balíčky trikrát denne, a to buď aspartám, sukralózu, sacharín, alebo stéviu rozpustenú vo vode. Piata skupina konzumovala ekvivalentné množstvá glukózového prášku počas rovnakého obdobia a posledná skupina nemala žiadny doplnok.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Všetkým účastníkom boli počas štúdie, týždeň pred a po nej nepretržite monitorované hladiny cukru v krvi. V priemere vedci zistili, že ľudia, ktorí konzumovali sacharín a sukralózu, mali v testoch glukózovej tolerancie výrazné zvýšené hladiny cukru v krvi. Hladina cukru v krvi zostala stabilná alebo sa dokonca mierne znížila vo všetkých ostatných skupinách, dokonca aj u tých, ktorí denne konzumovali glukózu.

Suez a jeho tím tiež analyzovali denné vzorky stolice a slín od účastníkov a zistili, že všetky štyri sladidlá významne zmenili početnosť, aktivitu a typy baktérií v črevách a ústach. Tiež odoberali týždenné vzorky krvi a našli zodpovedajúce zmeny v metabolitoch alebo molekulách, ktoré sú vedľajšími produktmi trávenia. „Sladidlá samotné nezvyšujú hladinu glukózy v krvi, ale zdá sa, že zhoršujú schopnosť tela riadiť hladiny glukózy po jedle prostredníctvom mechanizmov sprostredkovaných mikrobiómom,“ hovorí Suez.

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Ukrajina vyhlásila poplach: Rusi zaútočili po dlhšej dobe iránskymi bezpilotnými lietadlami
Argentínska viceprezidentka pôjde za mreže: Zahrávať sa mala s pochybnými zákazkami za miliardy
Trumpova firma má problémy: Hrozí jej mastná pokuta! On tvrdí, že je to len výmysel demokratov
Vyzdobte svoj stromček ako dizajnér, aby vyzeral úžasne
Špeciálny projekt
Prečo každá škola potrebuje pedagogických asistentov?
Kedy si vystaviť vianočný stromček?
Dar, ktorý vyvolal napätie: Poľsko prijme od Nemecka systém protivzdušnej obrany Patriot
Najväčší výrobca lietadiel oznámil pokles výroby: Pôvodný celoročný odhad musel zrušil
Súdia bývalú sekretárku v nacistickom tábore: Pred začiatkom súdu chcela ujsť
Hrozivá bitka poslancov v tureckom parlamente: Jeden poslanec je v kritickom stave
Európa sľubila Balkánu miliardovú podporu: V hre nie je len ekonomika
Ukrajinské nemocnice budú robiť len životne dôležité operácie: Problémom sú výpadky elektriny