Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2022 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Aj vy ešte potláčate bolesť kĺbov tabletkami?

Vďaka unikátnej liečbe môžete odstrániť nielen bolesti kĺbov, ale aj ich príčinu.

Stovky slovenských pacientov hovoria o prekvapivých výsledkoch. Dlhoročné problémy s artrózou či osteoporózou sú preč. Ako je to možné? O novej liečebnej metóde na Slovensku hovorí primár z Centra liečby ochorení pohybového aparátu MUDr. Vladimír Hudec.

Je pravda, že takmer všetci sa stretneme počas svojho života s bolesťou kĺbov?

Boľavé kĺby sú problém. Čím je človek starší, tým sa častejšie prejavuje opotrebovanie a tiež ubúdanie kĺbovej chrupavky, tzv. artróza. Vo veku nad 50 rokov trápia tieto problémy okolo 80 % ľudí. A po sedemdesiatke má artrózu až 90 %.

Pri artróze rozlišujeme dva typy – primárny, ktorý vznikne bez jasnej príčiny, a sekundárny. Ten vzniká na základe úrazov, poranení či preťaženia. Prichádza vekom, nesprávnym životným štýlom a často s nadváhou. Často je spojený s náročným zamestnaním, ale aj s nesprávnym spôsobom športovania. Pokročilá artróza sa prejavuje bolesťou aj počas relatívneho pokoja. Poškodený kĺb reaguje zápalom, opuchom, zvýšenou bolesťou i obmedzeným pohybom v kĺbe.

Otvoriť galériu

Aké sú možnosti pri riešení tohto problému?

Ortopédi majú veľa možností, ako konzervatívne zmierniť artrotické ťažkosti. Trh je taktiež zaplavený rôznymi výživovými doplnkami, ktoré do určitej miery odolnosť a trvanlivosť chrupavky môžu podporovať. Mnohé preparáty však obsahujú minimum účinných látok, pritom adekvátna denná dávka je pre účinok úplne zásadná.

Keď už nepostačujú konzervatívne liečebné metódy, prichádza na rad operačné riešenie, príp. umelá náhrada kĺbu. To si však vyžaduje dlhé týždne až mesiace rekonvalescencie, po ktorej je návrat do práce často problematický. Veľký problém bol aj pre pandemickú situáciu, keď boli ortopedické operácie často odkladané či zrušené.

Ako sa dá vyhnúť operácii či umelej náhrade kĺbu?

Až donedávna u nás neexistovala žiadna terapia, ktorá by riešila úbytok chrupavky či kostnej hmoty, teda samotnú príčinu ochorenia. Klasická liečba je zameraná na dočasné potlačenie bolesti a oddialenie operačného riešenia. Pokrok v medicíne sa však výrazne prejavil aj v tejto oblasti a nemeckí lekári vyvinuli kauzálnu (príčinnú) terapiu, ktorou je molekulárna biologicko-stimulačná metóda (MBST terapia). Jej výsledkom je nárast objemu chrupavky v kĺboch pri liečbe artrózy a zvýšenie hustoty kostí pri liečbe osteoporózy.

Ako prebieha liečba?

Liečba prebieha v  modernej liečebnej jednotke, ktorá pracuje na tom istom princípe ako MRI diagnostická metóda a ktorá cielene podľa konkrétnej diagnózy pacienta spúšťa proces regenerácie chrupaviek a kostí.

Výsledným efektom je  zreteľný nárast objemu kĺbovej chrupavky (liečba artrózy) a zvýšenie hustoty kostnej hmoty (liečba osteoporózy). MBST terapia je celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení, pretože sa nezameriava iba na symptómy, ale aj na základné príčiny ochorenia.

Napríklad vo Švajčiarsku a v Nemecku sa metóda úspešne využíva a neustále zdokonaľuje na špičkových klinikách už viac ako 23 rokov. Je vhodná pre všetky vekové kategórie a o jej vhodnosti pre pacienta rozhodne po vyšetrení lekár, ktorý následne terapiu nastaví podľa konkrétnej diagnózy. Terapia je účinná až do 3. stupňa artrózy (vrátane), keď je ešte v kĺbe zachovaná aspoň nejaká chrupavková vrstva, ktorú dokážeme regenerovať.

Otvoriť galériu

Takže je táto liečba naozaj bezpečná a účinná?

Ako odborník s viac ako 40-ročnou praxou môžem povedať, že áno. Chodia k nám pacienti, ktorí už absolvovali všetky dostupné neinvazívne možnosti liečby kĺbov. Avšak nikdy som u pacientov nevidel také evidentné zlepšenie klinického stavu, ako po absolvovaní MBST terapie.

Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie nežiaduce účinky. Nehrozí žiadne riziko infekcie, krvácania či zrastov. Výhodou je, že pacient nemusí prerušiť svoje pracovné či pohybové aktivity. Ustúpenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbu často nastupuje už počas terapie.

Od roku 2000 bolo spracovaných niekoľko desiatok lekárskych štúdií k účinnosti MBST metódy, kde sa potvrdila jej až 80 % úspešnosť v liečbe ochorení pohybového aparátu. Preto je to celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení.

Kde na Slovensku dokážu pomôcť touto metódou?

Na Slovensku je MBST terapia poskytovaná na certifikovanom pracovisku v Sun Medical centre v Leviciach. Keďže každý pacient so svojou diagnózou a problémami je odlišný, tak na základe našich 8-ročných skúseností dokážeme terapiu nastaviť presne podľa individuálnych potrieb pacienta a dosiahnuť jej maximálnu účinnosť.

Našim pacientom vychádzame v ústrety poskytovaním terapie aj vo večerných hodinách a taktiež počas víkendových dní. Je to naozaj dôležité, pretože terapia musí byť poskytnutá intenzívnou formou každý deň po sebe bez prestávky, inak stráca účinnosť.

Aký je postup, ak sa chceme zbaviť bolestí kĺbov a kostí?

Je potrebné zavolať na telefónne číslo 0949 67 77 99 a dohodnúť si termín vstupnej lekárskej konzultácie, kde odborníci posúdia váš zdravotný stav a odporučia vhodnú terapiu.

Sun Medical centrum, A. Kmeťa 39, Levice, www.medtec.sk, tel. č. 0949 67 77 99

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!