Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2022 06:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Úmrtie Alžbety II.: Dojímavý prejav Karola III., Williamovi udelil nový titul

Vo štvrtok podvečer zasiahla Britániu a celý svet smutná správa o úmrtí kráľovnej Alžbety II. († 96), ktorá bola najdlhšie vládnucou ženskou panovníčkou na svete a zároveň najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou.

Fotogaléria
40
fotiek v galérii

Správy o náhlom zhoršení stavu britskej panovníčky sa začali objavovať po oficiálnom vyhlásení Buckinghamského paláca, v ktorom stálo, že lekári vyslovili obavy nad zdravím kráľovnej. Alžbete II. preto odporučili ostať pod lekárskym dohľadom. V tom čase sa do jej vidieckeho sídla Balmoral v Škótsku, v ktorom sa kráľovná nachádzala, začali schádzať rodinní príslušníci vrátane všetkých jej detí - princa a nastávajúceho kráľa Charlesa, Andrewa a Edwarda a princeznej Anny a taktiež jej vnukov, princa Williama a princa Harryho.

V podvečerných hodinách vydal Buckinghamský palác oficiálne vyhlásenie o úmrtí kráľovnej. "Kráľovná zomrela pokojne v Balmorali dnes popoludní. Kráľ a kráľovná manželka zostanú v Balmorali dnes večer a zajtra sa vrátia do Londýna," stálo vo vyhlásení.

 

O niečo neskôr vydal syn Alžbety II. a nový britský kráľ Charles III. vyhlásenie, v ktorom uviedol, že smúti kvôli odchodu váženej panovníčky a milovanej matky. "V období smútku a premeny bude mňa aj moju rodinu utešovať vedomie toho, akému rešpektu a širokej obľube sa kráľovná tešila," napísal nový britský panovník, ktorý bude známy ako Karol III.

Dianie v súvislosti s úmrtím Alžbety II. sme podrobne sledovali aj v deň jej skonu, viac sa dočítate TU.
 

                                                                                                                   

Prehľad niektorých z kľúčových momentov

  • Správy o smrti kráľovnej sa objavili vo štvrtok okolo 18:30 (19:30 SELČ), keď Buckinghamský palác oznámil, že panovníčka zomrela pokojne na jej škótskom panstve, zámku Balmoral.
     
  • Jej syn – teraz kráľ Karol III. – vyhlásil, že smrť jeho milovanej matky bola pre neho a jeho rodinu „momentom veľkého smútku“ a jej stratu „hlboko pocíti“ celý svet.
     
  • Kráľ a jeho manželka Camilla, teraz kráľovná manželka, sa vrátia do Londýna z hradu Balmoral v piatok, informoval palác. Očakáva sa, že v piatok Karol III. vystúpi s prejavom k národu.
     
  • Očakáva sa, že Charles bude oficiálne vyhlásený za kráľa v sobotu. Stane sa tak v St. James's Palace v Londýne pred slávnostným orgánom známym ako Accession Council.
     
  • Svetoví lídri a hodnostári vzdali hold kráľovnej Alžbete II., zatiaľ čo vyzdvihli jej hlboký zmysel pre povinnosť a odolnosť, ako aj kráľovnin zmysel pre humor a láskavosť.
     

                                                                                                                   

Dnešný online prenos je na konci, situáciu budeme pozorne sledovať aj v sobotu.

0:23 Británia dnes pokročí v zložitom procese, ktorý nasleduje po úmrtí panovníka a Karol III. bude oficiálne vyhlásený za nového kráľa. Hoci titul získal najstarší syn kráľovnej Alžbety II. ihneď po jej štvrtkovom úmrtí, teraz musí tento krok potvrdiť takzvaná Nástupnícka rada, ktorá sa zíde v londýnskom Svätojakubskom paláci. Vyhlásenie o nástupe nového panovníka sa potom bude čítať aj v budove londýnskej Kráľovskej burzy.

22:06 Presný dátum štátneho pohrebu zatiaľ nebol oznámený, médiá ale píšu, že sa očakáva v pondelok 19. septembra. Svoju účasť na pohrebe už potvrdil napríklad americký prezident Joe Biden. Po obrade vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa veľký smútočný sprievod vydá do Hyde Parku, a odtiaľ pohrebné vozidlo odvezie rakvu do Windsoru. Tam bude na kráľovskom hrade kráľovná pochovaná vedľa svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli.

21:44 William s Kate už upratovali svoj oficiálny profil. Teraz patrí princovi a princeznej z Walesu.

21:20 Udelenie titulu princ z Walesu pre Williama veľa znamená. Ide totiž o významné postavenie, ktoré prináleží dedičovi trónu. Viac sa dozviete v článku.

20:34 Na spomienkovej bohoslužbe po prvý raz odznela zmenená hymna Veľkej Británie - God Save The King (Boh ochraňuj kráľa). Túto formu hymny Briti naposledy spievali v roku 1952, keď skonal Alžbetin otec - kráľ Juraj VI.

20:10 Karol III. v prejave okrem iného spomenul, že jeho manželka Camilla, s ktorou sa oženil pred 17 rokmi, sa stala kráľovnou manželkou a spolieha sa na jej „láskyplnú pomoc“ . Tiež oznámil, že jeho syn William dostal titul princ z Walesu, ktorý on sám držal do štvrtka, a jeho manželka Catherine sa stala princeznou z Walesu. Spomenul aj mladšieho syna Harryho a jeho manželku Meghan, ktorým „vyjadril lásku“, zatiaľ čo si budujú život v zámorí.

19:50 Americký prezident Joe Biden potvrdil, že sa zúčastní pohrebu kráľovnej Alžbety II.

19:35 V Katedrále sv. Pavla momentálne prebieha spomienková bohoslužba na uctenie si pamiatky zosnulej kráľovnej.

Otvoriť galériu

19:23 V prejave kráľ spomenul aj svojho mladšieho syna Harryho s manželkou Meghan. "Vyjadrujem svoju lásku princovi Harrymu a Meghan, ktorí pokračujú v budovaní svojich životov v zámorí," vyhlásil Karol.

19:09 Karol prezradil, že svojho syna Williama menuje princom z Walesu. Zdedí teda titul po svojej matke. Vojvodkyňa Kate teda bude mať rovnaký titul ako mala zosnulá princezná Diana.

19:06 V prejave vzdáva hold práci a poslaniu jeho matky. "Hovorím k vám dnes s pocitmi hlbokého zármutku. Počas svojho života bola kráľovná, moja milovaná matka, inšpiráciou a príkladom pre mňa a celú moju rodinu," povedal Karol III.

"Dlhujeme jej ten najsrdečnejší dlh, aký by mohla mať každá rodina voči svojej matke, za jej lásku, náklonnosť, vedenie a príklad," dodal.

19:01 Nový kráľ Karol III. začal svoj prvý prejav k národu. "Vzdávam hold pamiatke mojej matky a vzdávam hold jej pamiatke," vyhlásil nový monarcha.

Otvoriť galériu

18:40 Streamovacia spoločnosť Netflix v piatok pre úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. pozastavila natáčanie šiestej série populárneho seriálu Koruna (The Crown), ktorý zachytáva udalosti v britskej kráľovskej rodine od sobáša panovníčky a princa Philipa. TASR správu prevzala z denníka The Independent a agentúry AFP.

Hovorca Netflixu uviedol, že rozhodnutie pozastaviť natáčanie je "znakom úcty" k zosnulej kráľovnej. Produkcia bude pozastavená aj v deň panovníčkinho pohrebu.

18:29 Celý svet a najmä Veľká Británia s napätím očakávajú prvý prejav kráľa Karola III. Malo by sa tak stať o 18. hodine miestneho času (19:00 SELČ).

18:03 Dnes 9. septembra od 20:00 do 23:00 hodiny má byť Bratislavský hrad nasvietený vlajkou Spojeného kráľovstva na počesť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

17:58 Text štátnej hymny sa teraz zmenil z „God save the Queen“ (Boh ochraňuj kráľovnú) na „God save the King“ (Boh ochraňuj kráľa) – a prvé oficiálne prevedenie sa bude spievať v piatok večer. Bude sa hrať v Katedrále svätého Pavla na konci spomienkového obradu za kráľovnú.

17:29 Kráľ Karol má momentálne prvú audienciu vo svojej novej funkcii. Paradoxne, premiérka Liz Trussová je vo funkcii premiérky tiež nováčikom. Kráľovná Alžbeta ju na prvej audiencii prijala len tento týždeň v utorok.

Otvoriť galériu

17:09 Televízia Sky News informuje, že do sídla kráľa Buckinghamského paláca prišla premiérka Liz Trussová.

16:55 Nad Buckinghamským palácom opäť veje kráľovská štandarda. Vyvesili ju po tom, ako nový kráľ prišiel do paláca.

16:39 Zástupy ľudí z rôznych kútov Británie i zo zahraničia, od detí až po seniorov, dnes s kyticami v rukách mierili k Buckinghamskému palácu, aby vzdali hold zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. Niektorí z nich hovorili o šoku a ťažko pochopiteľnej situácii, keď popisovali svoje pocity po úmrtí panovníčky, "ktorá tu vždy bola". "Je to akoby ste stratili člena vlastnej rodiny," povedala ČTK jedna z trúchliacich.

16:17 Kráľ Karol III. sa pri návrate do Buckinghamského paláca pozdravil s davom smútiacich ľudí, ktorí sa pred palácom zišli.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

16:10 Traja najvyšší ústavní činitelia SR - prezidentka, predseda parlamentu a premiér - sa v piatok podpísali do kondolenčnej knihy v rezidencii Spojeného kráľovstva v Bratislave. "Bola to výnimočná osobnosť, bola to silná žena, bola to štátnička, veľmi inšpirujúca osoba. Celý svoj život, svoju dlhú službu, zasvätila verejnej službe ľuďom," vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomenula, že sa s kráľovnou stretla v Buckinghamskom paláci v roku 2019. "Stretnutie bolo nezabudnuteľné," povedala s tým, že z kráľovnej vyžaroval pokoj, stabilita a grácia.

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) opísal zosnulú kráľovnú ako výraznú osobnosť moderných svetových dejín. Podľa neho bola ženou, ktorá chcela od prvého momentu slúžiť ľuďom. "Tomuto poslaniu bola verná do posledných minút svojho života," uviedol Heger. Zosnulá kráľovná podľa neho svojím príkladným životom ukázala, ako zvládať aj tie najťažšie chvíle s rozvahou, pokojom, múdrosťou a úctou. "Pre mňa je veľkým vzorom, ako robiť politiku s úctou a pre ľudí," vyhlásil.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) priblížil, že anglickú kráľovnú vnímal ako symbol demokracie a pevný pilier charakteru. Všetky krízy podľa neho ustála so cťou a svojou prirodzenou autoritou si vedela vydobyť rešpekt po celom svete. Jej smrť zasiahla podľa neho nielen Angličanov, ale aj Slovákov, ktorí k nej prechovávali úctu. "Starý svet sa začína meniť aj odchodom kráľovnej," dodal.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

15:38 Kráľ Karol III. s manželkou Kamilou už dorazili do Buckinghamského paláca. Manželia sa prešli popri bráne paláca a prezreli si kvety a odkazy, ktoré zanechali smútiaci ľudia na pamiatku zosnulej kráľovnej.

Otvoriť galériu

15:06 Moderátor argentínskej internetovej televízie Canal 22 Santiago Cúneo vo štvrtok v živom vysielaní privítal správu o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. nadšeným potleskom, ku ktorému sa pridali aj ďalší hostia v štúdiu. Cúneo otvoril šampanské a zosnulú kráľovnú zasypal nadávkami. Vo štvrtok a v piatok za to zožal ostrú kritiku na sociálnych sieťach i v médiách, informuje TASR. "Je s ňou nadobro koniec. Veľký potlesk pre Satana za to, že si ju vzal," jasal argentínsky moderátor. Britskej monarchii nevyberaným slovníkom vyčítal jej koloniálnu minulosť.

14:59 Vo všetkých štyroch historických krajinách tvoriacich Spojené kráľovstvo, ako aj v zámorských oblastiach Británie vypálili v piatok o 13.00 h (14.00 h SELČ) salvy na pamiatku zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. Celkovo vypálili 96 sálv; každá z nich symbolizuje jeden rok života kráľovnej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Salvy boli vypálené z Hyde Parku príslušníkmi Kráľovského jazdeckého delostrelectva, z londýnskeho Toweru príslušníkmi Ctihodnej delostreleckej roty, ako aj z Edinburského hradu v Škótsku, z Hillsboroughského zámku v Severnom Írsku, z Cardiffského hradu vo Walese a tiež z Normanských ostrovov a Gibraltáru.

14:50 Britského kráľa Karola III. oficiálne vyhlásia za panovníka na stretnutí Nástupníckej rady (Accession Council, pozn. red.) v sobotu o 10:00 miestneho času v Paláci svätého Jakuba v Londýne. Udeje sa tak za prítomnosti jeho syna, princa Williama a všetko bude vysielať televízia.

14:39 Kráľ Karol pristál na londýnskom letisku. V najbližšom čase sa stretne s premiérkou Liz Trussovou.

14:32 Dánska kráľovná Margaréta II. v súvislosti s úmrtím britskej panovníčky Alžbety II. odvolala v piatok niektoré víkendové podujatia, ktoré mala mať pri príležitosti svojho 50. výročia nástupu na dánsky trón. Vo vyhlásení to uviedol dánsky kráľovský palác, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Dánska kráľovná zrušila kočiarový sprievod cez Kodaň a odložila plánovanú recepciu a obed na radnici, oznámil palác. Dodal, že Margaréta II. sa neukáže ani na balkóne zámku Amalienborg.

14:30 Zo zámku Balmoral odletel už aj princ William. Smeruje do Windsoru za svojou rodinou. Onedlho však aj jeho čakajú povinnosti spolu so svojím otcom Charlesom.

14:22 Britská premiérka Liz Trussová v piatok vyhlásila, že zosnulá kráľovná Alžbeta II. bola "jednou z najväčších lídrov, akých kedy svet poznal" a "skalou, na ktorej bola vybudovaná moderná Británia". Úmrtie kráľovnej podľa jej slov spôsobilo "úprimný príval smútku" na celom svete. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Trussová v prejave v Dolnej snemovni pripomenula sľub, ktorý Alžbeta vyslovila, keď mala 21 rokov a zaviazala sa, že svoj život zasvätí službe krajine. Ako dodala šéfka britskej vlády, "nijaký sľub nebol nikdy tak kompletne naplnený" ako v prípade kráľovnej. Alžbeta II. podľa Trussovej "znovuobjavila monarchiu pre modernú dobu a bola zástankyňou slobody a demokracie". Označila ju tiež za "najvýznamnejšiu diplomatku" Británie.

14:19 Nástup kráľa Karola III. na britský trón oživil výzvy politikov a aktivistov z Austrálie a bývalých britských kolónií v karibskej oblasti, aby sa ich krajiny zbavili terajšieho usporiadania s britským monarchom ako hlavou štátu. Niektorí tiež žiadajú, aby Británia zaplatila odškodné za koloniálnu nadvládu, počas ktorej boli z Afriky do Ameriky a Karibiku prevezené státisíce ľudí, ktorí potom museli pracovať v otrockých podmienkach na plantážach vlastnených Britmi.

14:16 Najstaršieho syna Charlesa, teraz kráľa Karola III., smrť matky zdrvila. Na fotkách z letiska Aberdeen je viditeľný jeho smútok. Kráľ v čiernom obleku kráča so sklesnutou hlavou a zamysleným výrazom na tvári.

Otvoriť galériu

14:04 Televízia Sky News informuje, že nový britský panovník prednesie reč aj na verejnej bohoslužbe venovanej kráľovnej, ktorá sa uskutoční o 18.00 h miestneho času v londýnskej Katedrále sv. Pavla. V katedrále bude k dispozícii asi 2000 miest pre verejnosť. Očakáva sa však, že tieto miesta budú veľmi rýchlo obsadené.

13:47 Nemecko sa pripája k Británii pri trúchlení za zosnulou panovníčkou Alžbetou II., ktorá pomohla k zmiereniu Nemecka s Britániou po skočení druhej svetovej vojny. Vyhlásil to v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Kráľovná stelesňovala to najlepšie z nášho spoločného európskeho dedičstva, demokracie a právneho poriadku," uviedol Scholz vo vyhlásení odvysielanom v televízii.

13:38 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatkovom videopríhovore zverejnenom na sociálnej sieti Twitter ocenil "múdrosť a empatiu" zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. a dodal, že po jej smrti "cítime všetci prázdnotu". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sme vďační za jej hlbokú náklonnosť k Francúzsku: Alžbeta II. ovládala náš jazyk, milovala našu kultúru a dotkla sa našich sŕdc," povedal šéf Elyzejského paláca. "Od svojej korunovácie poznala všetkých našich prezidentov a viedla s nimi rozhovory. Ani jedna krajina nemala tú česť privítať ju toľkokrát ako my," dodal s tým, že "navždy zostane s nami".

"V tejto smutnej chvíli vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho veličenstvu kráľovi, kráľovskej rodine, britskému ľudu a všetkým, ktorí kráľovnú milovali a bude im tak veľmi chýbať," uviedol Macron.

13:37 Po celom Spojenom kráľovstve sa v piatok napoludnie miestneho času (13.00 h SELČ) rozozvučali zvony na počesť kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok, informuje TASR. Ústredná rada zvonárov odporučila tlmené zvonenie, ktoré má trvať hodinu. Zvony sa ozývajú na Westminsterskom opátstve, Katedrále svätého Pavla či na hrade Windsor, informovala televízia Sky News.

13:36 Lietadlo s kráľom Karolom III. vzlietlo z letiska Aberdeen a smeruje do Londýna. Očakáva sa, že nový kráľ sa v piatok večer prihovorí britskému ľudu.

13:34 Britský kráľ Karol III. sa v piatok popoludní stretne s premiérkou Liz Trussovou, oznámil jej hovorca. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nový britský kráľ medzičasom opustil škótske sídlo kráľovskej rodiny Balmoral, kde vo štvrtok zomrela jeho matka kráľovná Alžbeta II. Fotografi agentúry Reuters odfotili 73-ročného Karola, ako odchádza z Balmoralu na zadnom sedadle šedého osobného automobilu. Vpredu sedela jeho manželka Kamila. Obaja boli oblečení v čiernom.

13:28 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár vzdá úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. Dnes o 14:37 sa podpíše do kondolenčnej knihy v rezidencii Spojeného kráľovstva na Pažického 1 v Bratislave. Následne predseda parlamentu poskytne krátke vyjadrenie zástupcom médií

 Predseda vlády SR Eduard Heger vzdá úctu zosnulej britskej panovníčke, jej veličenstvu Kráľovnej Alžbete II. zápisom do kondolenčnej knihy dnes o 14:30 v priestoroch Rezidencie veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Pažického 1 v Bratislave.

13:06 Po celom Spojenom kráľovstve sa v piatok na poludnie miestneho času (13.00 h) rozozvučali zvony na počesť kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok.

13:01 Britské médiá po smrti kráľovnej Alžbety II. okrem jej zásluh v práci pre spoločnosť pripomínajú aj jej osobitý zmysel pre humor, ktorým "prelamovala ľady" na oficiálnych stretnutiach. Medzi scénkami, ktoré vo videu na svojom kanáli na youtube poskladal denník The Guardian, sa ocitla aj tá, v ktorej panovníčku filmový James Bond sprevádza na začatí olympijských hier v Londýne.

12:51 Nový britský kráľ Karol III. má podľa bývalého riaditeľa českého Štátneho ústavu pamiatkovej starostlivosti (SÚPP) Jozefa Štulca silný citový vzťah k starobylým stavbám. Štulc sa o tom presvedčil na začiatku 90. rokov, keď sa s vtedajším princom Charlesom stretol pri jeho návšteve Ledeburskej záhrady Pražského hradu. Na jej rekonštrukciu prispel Charles prostredníctvom Pražského pamiatkového fondu (Prague Heritage Fund), ktorý založil spoločne s bývalým prezidentom Václavom Havlom.

12:46 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informoval o tom, či sa ruský líder Vladimir Putin plánuje zúčastniť pohrebu kráľovnej. Viac si prečítajte v článku.

Otvoriť galériu

12:37 Británia trúchli po štvrtkovom úmrtí kráľovnej Alžbety II. Ľútosť nad skonom 96-ročnej panovníčky dlho do noci pred Buckinghamským palácom v Londýne vyjadrovali tisíce ľudí a ďalší aj v piatok prichádzajú pred kráľovské sídlo položiť kvety či zapáliť sviečku. Do Británie mieri kondolencia z celého sveta a mnoho štátnikov označuje smrť kráľovnej, ktorá bola na tróne 70 rokov, za koniec jednej éry a veľkú stratu nielen pre Britániu. 

12:31 Kráľ Karol III. opustil zámok Balmoral. Očakáva sa, že kráľ sa vráti do Londýna so svojou manželkou Camillou, teraz kráľovnou manželkou, kde sa neskôr stretne s premiérom.

 

12:21 Britská vláda v piatok vyhlásila štátny smútok za zosnulú britskú kráľovnú Alžbetu II. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. Viac si prečítate TU.

Vláda oznámila, že počas tohto obdobia neexistuje žiadna povinnosť rušiť alebo odložiť podujatia (vrátane športových) či zatvoriť zábavné podniky s tým, že rozhodnutie ponecháva na organizátorov.

12:16 Nad smrťou britskej kráľovnej Alžbety II. smúti aj Nemecko. Dnes to v mimoriadnom prejave vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý povedal, že vyjadril sústrasť britskej premiérke Liz Trussovej. Dodal, že Nemecko praje novému kráľovi Karlovi III. silu a šťastie.

12:03 Princ Harry opustil Škótsko, informuje portál BBC. Bol tak prvým kráľovským mužom, ktorý dnes ráno opustil Balmoral a nastúpil na let British Airways na letisku v škótskom Aberdeene. Vojvoda zo Sussexu mal na sebe čierny oblek a niesol tašku cez rameno, keď išiel do lietadla.

 

11:29 Austrálska republikánska strana Zelení vyjadrila v piatok ľútosť nad úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II., avšak zároveň vyzvala na odlúčenie Austrálie od britskej monarchie. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Naše myšlienky sú s jej rodinou a so všetkými, ktorí ju mali radi. Austrália sa teraz musí pohnúť vpred... Musíme sa stať republikou," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter predseda Zelených Adam Brandt.

11:20 Smútenie nad rakvou kráľovnej začne v Škótsku, pohreb bude vo Westminsteri. O prípravách a priebehu pohrebu informovali server denníka The Guardian a server Times Now. Viac sa dočítate TU.

10:38 Panovníci Dánska, Švédska a Nórska si pripomenuli britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP. Dánska kráľovná Margaréta II. označila Alžbetu II. za "osobnosť týčiacu sa vysoko nad európskymi panovníkmi" a veľkú inšpiráciu pre všetkých.

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv povedal, že zosnulá panovníčka prejavovala "mimoriadnu oddanosť a zmysel pre povinnosť". Nórsky kráľ Harald uviedol, že Alžbeta II. oddane "sprevádzala Britov cez obdobia radosti a smútku, v dobrých i zlých časoch".

Podľa fínskeho prezidenta Sauliho Niinista bola Alžbeta II. svedkom dejín a pomáhala ich tvoriť tak, ako málokto iný.

10:30 Obdobie smútku pre kráľovskú rodinu nastane odteraz až do siedmich dní po pohrebe kráľovnej, oznámil Buckinghamský palác. Informoval o tom portál BBC. Dátum kráľovninho pohrebu zatiaľ nebol potvrdený. Buckinghamský palác vo vyhlásení uvádza: „Po smrti Jej Veličenstva kráľovnej je želaním Jeho Veličenstva Kráľa, aby sa odteraz až do siedmich dní po pohrebe kráľovnej konalo obdobie Kráľovského smútku.

10:25 Británia vstúpila do neznáma a už nikdy nebude rovnaká ako predtým, uvádza francúzsky denník Libération po štvrtkovom úmrtí kráľovnej Alžbety II. Francúzska tlač sa dnes zameriava aj na to, ako bude vyzerať éra Charlesa III., ktorý sa smrťou svojej matky stal britským panovníkom.

10:17 Sir Elton John vzdal na koncerte hold britskej kráľovnej. Viac sa dočítate TU.

10:04 Je ťažké predstaviť si svet bez kráľovnej, povedal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Sústrasť Británii v spojitosti so smrťou Alžbety II. vyjadrili aj poľský prezident Andrzej Duda a maďarský premiér Viktor Orbán. TASR správu prevzala z agentúr APA, PAP a MTI.

"Celé desaťročia bola stelesnením všetkého, čo robí Britániu naozaj veľkou," napísal na Twitteri poľský prezident Andrzej Duda a dodal, že Poľsko a celý svet bude na ňu spomínať.

Maďarský premiér poslal britskej premiérke Liz Trussovej sústrastný telegram. Viktor Orbán v ňom uviedol, že je "otrasený a zarmútený" správou o Alžbetinej smrti, píše agentúra MTI s odvolaním sa na úrad maďarského premiéra. "Jej oddanosť a služba dávajú príklad pre nás všetkých," povedal Orbán a pripomenul návštevu kráľovnej v Maďarsku v roku 1993.

10:00 Kráľovná Alžbeta pôsobila veľmi charizmaticky, skromne, no napriek drobnému vzrastu z nej vyžarovala obrovská energia. Takto si na už zosnulú panovníčku spomína primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Ten sa s ňou stretol počas jej návštevy na Slovensku v októbri 2008, v rámci ktorej zavítala spolu s manželom princom Philipom aj do slovenských veľhôr. „Hoci sme spolu strávili len jeden deň, bolo to výnimočné, nezabudnuteľné,“ poznamenal primátor na sociálnej sieti.

09:58 Princ Harry opustil zámok Balmoral. Informoval o tom portál BBC. Vojvoda zo Sussexu odišiel dnes ráno okolo 08:20 v prednej časti kolóny dvoch áut. Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, ho do Škótska nesprevádzala.

 

09:41 Nemecký parlament na úvod dnešného zasadnutia uctil pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. minútou ticha. Predsedníčka Spolkového snemu Bärbel Basová panovníčku označila za vzor a výnimočnú osobnosť.

09:28 Po úmrtí kráľovnej Alžbety II. sa v Británii zastavil aj šport. Z úcty k panovníčke, ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov, by tiež podľa médií mal byť odložený kompletný víkendový program futbalovej Premier League.

09:27 Úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. ukončilo jednu éru, svojej krajine, Európe i svetu panovníčky preukazovala oddanosť a prepožičiavala dôstojnosť. Vo vyhlásení to uviedla niekdajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová. Dodala, že si na Alžbete tiež cenila vysoké morálne hodnoty.

09:24 Britská kráľovná Alžbeta II. vždy vládla s veľkou dôstojnosťou a múdrosťou, tvrdí premiér Eduard Heger, ktorý si zároveň myslí, že je to najväčší odkaz, ktorý nám tu nechala. Premiér prostredníctvom tlačovej správy povedal, že vždy neunávne a dôsledne pracovala pre svoju krajinu. Podľa Hegerových slov je inšpiráciou pre nás všetkých, ako vládla krajine a pristupovala k ťažkým okamihom, či už súkromným, alebo verejným.

09:13 Nemecké médiá v komentároch k skonu britskej kráľovnej Alžbety II. uvádzajú, že odišla panovníčka, ktorá bola neviditeľná a diskrétna, ale všadeprítomná. Označujú ju za pevný bod a istotu britského ľudu, pretože v Spojenom kráľovstve, kde platila za symbol stability, vládla sedem desaťročí.

08:53 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár je presvedčený, že práve britská kráľovná Alžbeta II. obrusovala hrany sporov vo vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. Prostredníctvom tlačovej správy uviedol, že svoju krajinu opustila v zložitom období „a jej následník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal“.

08:48 Líder britských opozičných labouristov Keir Starmer vyzdvihol zjednocujúcu úlohu zosnulej kráľovnej Alžbety II. v nepokojných časoch a jej oddanosť národu. Bola veľmi milovaná a národ ju bude hlboko postrádať, napísala na twitteri podpredsedníčka Labouristickej strany Angela Raynerová. Kráľovná zosobňovala všetko, vďaka čomu môžeme byť hrdí, že sme Briti, uviedol bývalý labouristický premiér Tony Blair.

08:40 Kráľ Karol III. cestuje z Balmoral do Londýna so svojou manželkou Camillou, teraz kráľovnou manželkou. Viac podrobností potvrdených nebolo, tu je však prehľad udalostí zverejnených stanicou BBC, ktoré dnes môžeme očakávať:

  • Nový kráľ bude mať audienciu u premiérky Liz Trussovej v Buckinghamskom paláci.
     
  • Parlament sa zíde na poludnie, aby poslanci vzdali úctu kráľovnej.
     
  • Na poludnie budú zvoniť aj zvony na počesť kráľovnej vo Westminsterskom opátstve, v Katedrále svätého Pavla a na hrade Windsor.
     
  • O 13:00 sa v Hyde Parku a inde začnú strieľať salvy.
     
  • Predseda vlády a ďalší vysokí ministri sa zúčastnia na pietnej spomienke v Katedrále sv. Pavla.
     
  • Očakáva sa, že vláda potvrdí obdobie štátneho smútku.
     
  • Kráľ má predniesť svoj prvý televízny prejav k národu ako hlava štátu.
     

08:31 Do Británie po úmrtí Alžbety II. prichádzajú ďalšie kondolencie od hláv štátov z celého sveta. Sústrasť rodine aj britskému národu vyjadrili napríklad prezidenti Číny, Iraku či Južnej Kórey. Japonský premiér Fumio Kišida označil smrť kráľovnej za veľkú stratu pre celý svet a aj ostatní lídri vyzdvihli jej výnimočnosť a neúnavnú službu ľudu a krajine.

08:04 Na oficiálnej webovej stránke britskej kráľovskej rodiny bola zriadená virtuálna kondolenčná kniha na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Agentúra TASR o tom informuje na základe správy britskej stanice BBC.

Ľudia z celého sveta smútiaci za britskou panovníčkou môžu navštíviť webovú stránku kráľovskej rodiny www.royal.uk a zanechať odkaz vo virtuálnej kondolenčnej knihe. Na webe sa uvádza, že vybrané odkazy budú neskôr odovzdané členom kráľovskej rodiny, pričom niektoré môžu byť tiež uložené v kráľovskom archíve, aby sa zachovali pre budúce generácie.

07:58 Španielsky kráľ Filip VI. a premiér Pedro Sánchez vyjadrili úctu britskej kráľovnej Alžbete II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Alžbeta II. bola podľa španielskeho kráľa Filipa VI. "svedkom" mnohých z najvýznamnejších kapitol v dejinách sveta, ktoré zároveň aj "písala a tvorila". Pripomenul aj "jej zmysel pre povinnosť, oddanosť a život zasvätený službe".

Sústrasť britskej kráľovskej rodine, vláde a obyvateľom Spojeného kráľovstva a Commonwealthu vyjadril aj španielsky premiér Pedro Sánchez. "Bola to postava svetového významu, svedok a tvorca dejín Británie i sveta," napísal na sociálnej sieti.

07:46 Tri britské odborové organizácie, ktoré zastupujú zamestnancov pošty a zamestnancov v doprave, v reakcii na úmrtie kráľovnej Alžbety II. zrušili všetky plánované protesty. Niektoré z nich mali začať dnes. Odbory kondolovali kráľovskej rodine a uviedli, že budú rešpektovať oficiálne obdobie smútku, uviedla agentúra Reuters. Okrem iného bol na dnes odvolaný aj ohlásený štrajk zamestnancov britskej pošty požadujúcich zvýšenie miezd v čase vysokej inflácie. Príslušné odbory podľa stanice BBC uviedli, že "z rešpektu k jej (kráľovninej) služby krajine a z rešpektu k rodine" štrajk rušia.

07:14 Aj napriek typicky anglickému nevľúdnemu počasiu vo štvrtok dlho do noci pred Buckinghamským palácom v Londýne trúchlili pre kráľovnú Alžbetu II. tisíce ľudí. S postupujúcou nocou sadav preriedil, pribúdala ale záplava kvetov a množstvo sviečok, napísal denník The Guardian. Dážď a ľudia chúliaci sa pod dáždnikmi podľa britských televíznych staníc dokreslili ťaživú atmosféru po úmrtí 96-ročnej panovníčky, ktorá vládla 70 rokov.

Rozlúčiť sa s Alžbetou II. prišli ľudia všetkých vekových kategórií aj z najrôznejších krajín, uviedla stanica Sky News. Zachmúrené ticho dav občas prerušil spevom hymny Bože ochraňuj kráľovnú. Niektorí zo zhromaždených priniesli kvety, ktoré položili pred brány paláca, iní sa pod dáždnikmi vo farbách Británie podelili o prípitok. Smútiaci na neďaleký mohutný pomník kráľovnej Viktórie vyvesili veľkú britskú vlajku.

07:05 Kráľovná Alžbeta II. pomáhala sceľovať často rozporuplnú politickú scénu a bola zásadným symbolom Spojeného kráľovstva. Druhá "alžbetínska éra" bola synonymom pre modernizáciu a demokratizáciu Veľkej Británie aj ďalej trvajúceho Commonwealthu, napísal ČTK historik Henrich Dejmek v reakcii na úmrtie panovníčky. Podľa historika a politológa Jána Kvetinu kráľovná zvládla väčšinu krízových situácií monarchie so cťou a aj mnoho odporcov rojalizmu uznávalo jej štátnické kvality.

06:10 S jej odchodom končí jedna historická epocha a začína deň, aký Británia nezažila 70 rokov, píšu dnes britské médiá na úmrtie kráľovnej Alžbety II. "Toto je okamih, keď sa zastavila história," napísal kráľovský korešpondent stanice BBC. "Dlhá vláda kráľovnej Alžbety II. bola ovplyvnená jej zmyslom pre povinnosť a jej odhodlaním zasvätiť svoj život trónu a ľudu," píše BBC.

"Kráľovnina smrť hlboko otrasie touto krajinou - bola pevným bodom uprostred neustálych zmien. Jediný prvok v našom spoločnom živote, ktorý zostával spoľahlivo rovnaký, je preč. Teraz vstupujeme do novej budúcnosti," napísal denník The Guardian.

 

"Bola predovšetkým ženou, ktorá zachránila monarchiu," píše v nekrológu denník The Times. "Inštitúcia, ktorá sa niekedy zdala zastaraná a nezodpovedajúca hodnotám modernej spoločnosti, má vďaka nej dodnes svoj význam a obľúbenosť," uvádza denník.

 

"Keď nastúpila na trón, v Sovietskom zväze ešte vládol Josif Stalin. Jej prvým premiérom bol Winston Churchill. (...) Je ťažké si predstaviť, aký dych dejín zažila," uviedol moderátor v špeciálnom vysielaní stanice Sky News. "Je to deň, aký Británia nezažila 70 rokov," dodal s tým, že Británia smúti, ale zároveň po desaťročiach privíta na tróne nového kráľa.

"Zármutok je cena, ktorú platíme za lásku," cituje kráľovnú na titulnej strane denník The Daily Telegram. Fotografiu kráľovnej ustúpilo aj inokedy ekonomicky zamerané spravodajstvo denníka The Financial Times.

 

06:04 Poslanci dolnej komory britského parlamentu dnes budú mať príležitosť vzdať hold kráľovnej Alžbete II., ktorá vo štvrtok zomrela po 70 rokoch vlády. Kvôli jej úmrtiu prerušia bežné zasadnutie, napísal server BBC. Británia sa odo dneška pripravuje na formálne prijatie nového monarchu.

06:00 Súčasné britské bankovky s podobizňou kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov, naďalej zostávajú zákonným platidlom. Oznámila to na svojej webovej stránke Bank of England (BoE) s tým, že o ďalších krokoch bude informovať po skončení obdobia smútku. Banka pripomenula, že Alžbeta II. bola prvým monarchom, ktorý sa objavil na jej platidlách.

Guvernér BoE Andrew Bailey v mene banky a jej zamestnancov zároveň vyjadril úprimnú sústrasť kráľovskej rodine. "S hlbokým zármutkom som sa dozvedel o smrti Jej Veličenstva kráľovnej... Pre väčšinu z nás je to jediná hlava štátu, ktorú sme poznali, a budeme si ju pamätať ako inšpiratívnu osobnosť pre našu krajinu a Spoločenstvo národov," uvádza sa vo vyhlásení BoE.

Zmeny neobídu ani slávne britské liatinové červené poštové schránky, nesúce na prednej strane iniciály panovníka, za vlády ktorého boli umiestnené. Zmeniť sa bude musieť aj text britskej hymny. Ak je monarchom muž, spieva sa v nej "God save the King" (Bože, ochraňuj kráľa), ak žena, verš sa mení na "God save the Queen" (Bože, ochraňuj kráľovnú).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pojednávanie prebiehalo na Okresnom súde vo Svidníku.
Riaditeľku ZŠ obžalovali z vydierania! Šokujúca výpoveď pedagóga: Ukrátila zamestnancov o výplaty?
Námestie v Topolčanoch.
Váš Tip
V Topoľčanoch dokončili významnú rekonštrukciu: Priestor medzi spoločenským domom a domom kultúry dostal novú tvár!
Foto
Bývalý prvoligista Ďuriš prehovoril o konflikte na dedine: Kričali po mne pri***aný expert!
(ilustračné foto).
Hrozivá nehoda pri Vranove nad Topľou: Po zrážke kamióna s autom vyhasol ľudský život
Ministerka Saková, Dolinková a Šimkovičová.
Foto
Ministerky na stretnutí s premiérom: Takto odborníčka zhodnotila outfity Sakovej, Dolinkovej a Šimkovičovej
Blurred train moving past a railroad crossing
Vykoľajenie vlaku ochromilo dopravu: Sú cestujúci v poriadku? Rusko ukazuje prstom na vinníka!
Po náraze nákladnej lode do jedného z pilierov mosta Key Bridge sa most zrútil.
VIDEO Tragický pád mosta v Baltimore: Okolo kontajnerovej lode zavládol výbuch!
Robert Fico a Denisa Saková.
Robert Fico ohlásil nový atómový blok: Tento scenár si ministerka Saková nevie predstaviť
(ilustračná fotografia).
Krvavé následky teroristického útoku: V dedine zahynulo päť vojakov
Vladimir Putin.
Do rozhodnutia Putina sa obula už aj USA: Tento krok svedčí o jeho zúfalstve!
Krásnu mladú ženu niekoľko mesiacov trápili bolesti hlavy.
Foto
Veroniku († 38) trápili veľké bolesti: Neuveriteľné, čo sa dialo na pohotovosti! Zničený manžel prehovoril
Pri požiari bratislavského podniku zasahovalo až 17 hasičov.
Foto
Známy bratislavský bar v plameňoch: Podozrivé incidenty z minulosti! Bol požiar nehodou či zámerom?