Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Kauza naberá nové kontúry: Malinová pôjde pred súd! Čo na to Hedviga?

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej ktorá sa ťahá už viac ako sedem rokov, sa dostala do ďalšieho štádia. 

Malinovej právnik Roman Kvasnica vyšiel včera z budovy Generálnej prokuratúry (GP SR) sklamaný. „Bolo ukončené oboznamovanie s výsledkami vyšetrovania v trestnej veci Hedvigy Malinovej,“ skonštatoval. „Bol som zarazený, keď nám hneď na začiatku pani prokurátorka nepriamo povedala, že vec bude postúpená na súd,“ pokračoval Kvasnica. Podľa neho pripadá, do úvahy jediná možnosť, a to obžalovanie Malinovej z krivej výpovede. 

„Je mi ľúto, že toto moje prenasledovanie bude pokračovať. Doteraz neviem, za čo presne som trestne stíhaná. Som ale rada, že v tomto čase mám vyriešené všetko tak, aby moje deti mohli v budúcnosti žiť v pokojnom prostredí,“ vyjadrila sa Hedviga tesne po oznámení skončenia vyšetrovania exkluzívne pre Nový Čas.

 

Prípad sa ťahá už 7 rokov. Malinová tvrdí, že k útoku na jej osobu došlo v lete 2006. Podľa jej verzie ju cestou do školy v Nitre zbili dvaja mladíci. Dôvodom malo byť to, že hovorila po maďarsky.

Prokuratúra mlčí

Generálna prokuratúra sa k prípadu zatiaľ vyjadrovať nechce. „Preštudovanie vyšetrovacieho spisu bolo ukončené. Prokurátorka GP SR rozhodne o ďalšom postupe v trestnej veci,“ skonštatovala hovorkyňa Andrea Predajňová.
Samotná Malinová, ktorá nedávno prijala maďarské občianstvo, sa na prípadné súdne pojednávanie do Nitry dostaví.

„Je dobré, že jej deti budú od toho izolované a rodina začne žiť s pocitom bezpečia,“ povedal advokát na margo nedávneho odsťahovania Hedvigy zo Slovenska. „Verím, že ju od tohto momentu bude chrániť fakt, že na pojednávania bude prístup verejnosti,“ dodal Kvasnica.

Prípad pôjde aj do Maďarska

Advokát si nemyslí, že v prípade Hedvigy Malinovej sú podstatné dôkazy, ale politické udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku. „Slovenská prokuratúra robí prostitútku politickej moci,“ tvrdí advokát. Pred dvoma týždňami prokuratúra zverejnila posudok, v ktorom košický ortopéd posudzoval zdravotný stav Malinovej po útoku. V závere označil za jediné relevantné iba zranenie pery, ktoré si podľa neho mohla spôsobiť sama. Kvasnica sa vtedy pýtal, ako je možné, aby otras mozgu hodnotil ortopéd.

„Je asi dobré, že sa o túto vec začne zaujímať aj Maďarská republika. Ja budem rád, pretože naše možnosti tu končia,“ včera rezignovane oznámil najbližšie plány advokát. V Maďarsku chce docieliť nezávislé posúdenie znaleckých dôkazov na oficiálnej úrovni.

Otázniky v kauze

Malinovej prípad sprevádzajú od začiatku viaceré nezrovnalosti. „Jedna z jej výpovedí bola nahrávaná na audio-vizuálne zariadenie a jej obsah je diametrálne odlišný od zápisnice, ktorú používajú ako dôkaz,“ pokračoval Kvasnica. Podľa neho je nemožné, aby na Slovensku fungovalo zastrašovanie a inzultácie svedkov. „Pokiaľ tu bol nejaký svedok, ako pán Kamenický, a hovoril o ľuďoch, ktorí ju mali napadnúť, tak skončil trikrát fyzicky napadnutý. Prokuratúra to vôbec neriešila,“ prezrádza informácie zástupca Malinovej.

Maďarský veľvyslanec na Slovensku Csaba Balogh sa k prípadu odmietol vyjadriť. Rezort, ktorý vedie Robert Kaliňák a má pod palcom aj Generálnu prokuratúru, sa do prípadu nechce miešať. „Ministerstvo vnútra ani polícia nie sú súčasťou prípadu Hedvigy Malinovej od jesene 2006. Vzhľadom na to, že nie je známy výsledok vyšetrovania krivej výpovede, ktoré vedie GP, sa k tomu v tejto chvíli nebudeme vyjadrovať,“ povedal šéf tlačového odboru ministerstva Ivan Netík.

Vývoj prípadu

Útok

Hedvigu Malinovú mali podľa jej slov v Nitre napadnúť 25. augusta 2006
dvaja muži, lebo hovorila po maďarsky. Na bezprostrednej fotografi i mala Hedviga zakrvavenú tvár. Na jej tričku bol nápis „Maďari za Dunai,“ ktorý mali napísať útočníci.

Tlačovka

Vtedajší i súčasný minister vnútra Robert Kaliňák informoval 12. septembra 2006 na tlačovej konferencii, že Hedviga podľa polície útok predstierala. Na stretnutí s novinármi prezentoval konkrétne dôkazy svojich tvrdení, nechýbalo ani tričko Hedvigy.

Obvinenie

V máji 2007polícia obvinila Malinovú z krivej výpovede. Hedviga trvala na
svojej verzii, že po útoku vypovedala pod nátlakom policajtov, ktorí ju mali
nútiť, aby priznala, že si útok vymyslela. Lekársky posudok o Malinovej vine
jeho autori neskôr spochybnili.

Ospravedlnenie

Hedviga sa o pomoc v prípade obrátila aj na Európsky súd pre ľudské práva, kde zažalovala Slovensko za chyby vo vyšetrovaní. Vláda Ivety Radičovej sa s ňou dohodla v roku 2011, ospravedlnila sa jej a Malinová sa žaloby na súde zriekla.

Nekonečný

príbeh kauzy pokračoval po návrate Kaliňáka do ministerského kresla. Prokuratúra žiadala jej psychiatrické vyšetrenie. Keď sa naň dostavila, lekár ju odmietol prijať, lebo povedala, že vypovedá pod nátlakom. Hedviga prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Györu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu