Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2022 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Jozef Golonka sa rozhovoril o kariére, vojne aj o Putinovom drese: Čo odkazuje Haškovi?!

Legendárny hokejista Jozef Golonka (84) je záruka dobrej nálady, ale občas sa vie aj riadne nasrdiť. Nedávno mu zvýšil tlak český hokejový brankár Dominik Hašek (57), ktorý kritizuje krajanov za to, že idú hrať do KHL, a tak podporujú vojnu na Ukrajine. Golonka tvrdí, že šport má ľudí spájať, nie rozdeľovať.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Český hokejista Dominik Hašek sa v rozhovore pre ruskú televíziu vyjadril, že práca českého občana v Ruskej federácii je podpora tamojšieho režimu. Navrhuje vydať zákaz na legislatívnej úrovni a väzenie pre tých, ktorí budú pracovať v Rusku. Ako vnímate tieto vyjadrenia kolegu hokejistu?

Myslím si, že toto je téma pre politikov, určite nie pre športovcov. Je otázka, či pán Hašek chce robiť politiku - tak si asi bude chcieť takto prihriať polievočku. Ja som ho uznával ako výborného hokejistu brankára, ktorý vždy veľmi dobre obstál na svojom poste. Ale čo sa týka jeho názorov, nevidím mu do duše. Myslím si však, že šport je tu na to, aby ľudí spájal, a nie rozdeľoval. Keď boli olympijské hry, všetky konflikty sa zastavili a športovci si jeden druhého navzájom vážili. Osobne si myslím, že niektoré výroky Hašeka sú trošku prehnané. Navyše do toho zatiahol istým spôsobom aj mňa.

Máte na mysli kauzu s dresom – darom od ruského prezidenta Putina?

Pred dvomi rokmi mi prezident Putin, veľký fanúšik hokeja, daroval prostredníctvom ruského veľvyslanca na Slovensku hokejový dres. Ale vtedy bola úplne iná situácia, nebola vojna. Preto je divné, ak ma niekto vyzýva, aby som vrátil dres! Mám množstvo artefaktov – dve olympijské medaily som dal do olympijského múzea, pretože patria Slovensku, slovenským hokejovým fanúšikom, a nie aby sme sa ja a moja rodina dívali na tie medaily doma.

Nechal som si len šesť medailí z majstrovstiev sveta. Mimochodom, dvakrát ma politici obrali o majstrovský titul. V roku 1962 nedostal tím NDR víza do USA a my sme tam tiež necestovali, hoci sme mali na to získať zlato. V roku 1969 mal byť šampionát v Prahe, ale presunuli ho do Štokholmu. Boli sme vo skvelej forme a bolo úplne jednoznačné, že by sme doma získali titul. No v Štokholme sme nemali výhodu domáceho prostredia. Takže športovci sa majú starať o to, aby potešili fanúšikov, aby pre nich boli vzorom, a nie aby riešili politiku.

Nezaváhali ste ani na sekundu? Nemali ste dilemu – vrátiť či nevrátiť dres?

Osobne si myslím, že dostať taký dar je vzácnosť. Mám ho ako spomienku, že bola uznaná moja športová práca aj v takej veľkej zemi, ako je Rusko. Mám priateľov aj na Ukrajine, aj za oceánom. U mňa doma sedel kedysi Stan Mikita, člen Hokejovej siene slávy a najproduktívnejší hokejista v NHL v 60. rokoch, pred ním tu bol týždeň na návšteve ruský obranca Ragulin – môj úhlavný nepriateľ na ľade. Aj keď sme sa pobili v zápase, ale potom sme si podali ruky. To je totiž šport, to nie je politika.

Čoho sa zľakol Jozef Golonka deň pred operáciou srdca? Čo si myslí o drafte Juraja Slafkovského? Aký má názor na hokej kedysi a dnes? Čítajte Nový Čas Nedeľa.

Otvoriť galériu
Nový Čas Nedeľa.
Zdroj: Nový Čas

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Počasie bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko opäť mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!