Sobota 1. 10.
Arnold

O prácu prídu stovky ľudí: Hlinikáreň Slovalco definitívne odstaví výrobu! Jasné stanovisko vedenia

Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka.

Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu, na ktoré v uplynulých dvoch rokoch podnik upozorňuje. Odstavenie pecí sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti. TASR o tom v stredu za Slovalco informoval Peter Oťapka.

Slovalco svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že vzhľadom na vysoké ceny elektriny na rok 2023 je výroba hliníka v budúcom roku pre podnik ekonomicky neudržateľná. Problémom sú podľa hlinikárne aj nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel, vysoké ceny emisných povoleniek a nízke ceny hliníka.

"Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec Európskej únie na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, čo znemožnilo Slovalcu uzavrieť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie. Ak by Slovalco pokračovalo v prevádzke aj po roku 2022, pri súčasných slovenských rámcových podmienkach a vysokých cenách elektriny by utrpelo značné finančné straty," uviedol vedúci divízie primárnej výroby spoločnosti Hydro a predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco Ola Saeter.

Slovalco patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji, v Žiari nad Hronom má výroba hliníka vyše 70-ročnú tradíciu. Rozhodnutie o odstavení výroby sa dotkne 300 zamestnancov podniku a podľa spoločnosti ovplyvní i vyše 1000 externých zamestnancov v subdodávateľskom reťazci.

Váš Tip
Jojkárka Belányiová to pri reportáži o sloníkovi neudržala: Smiech na plné gule, kolegovia museli zachrániť situáciu!
V Česku sa volilo: Najviac mandátov vo voľbách do tretiny Senátu získala táto strana
Turecko a Taliansko rázne odmietli anexiu štyroch ukrajinských oblastí: Nekompromisný odkaz Rusku!
Polícia musela riešiť nepríjemný prípad: Zadržali nebezpečného muža! Čím sa mal previniť?
Obrovské zásluhy policajného vyjednávača: Mužovi, ktorý chcel spáchať samovraždu zachránil život
Zakrič si, veď sa ti uľaví: Vedci sa rozhodli posvietiť si na pravdivosť tvrdenia, budete prekvapení!
Na vedeckom festivale došlo k výbuchu: Explózia zranila 10 detí, najmenšie malo len 3 roky!
Red Bull nemilo prekvapil Verstappena! Kvalifikáciu ovládol jeho konkurent
Saša Gachulincová odhalila odvrátenú stranu modelingu: Nie všetko je med lízať! Čo prezradila?
Ľudskosť ešte nevymrela! Záchranná akcia, akú ste ešte nevideli
Zastavili auto a zaviazali mu oči: Desivé detaily o zadržaní riaditeľa záporožskej elektrárne!
Ruský letecký priemysel chce byť nezávislý: Aké plány majú s americkými a európskymi lietadlami?!