Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2022 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Smelé plány pre vodnú nádrž na východe Slovenska: Na Ružíne bude namiesto odpadkov plávať vodíková loď!

Na Ružínskej priehrade by mala v budúcnosti premávať turistická loď na vodíkový pohon.

S takýmto zámerom počíta spolupráca Košického samosprávneho kraja (KSK) a českého Moravsko-sliezskeho kraja. Memorandum o nej v utorok v Košiciach podpísali predstavitelia oboch regiónov. Vzájomná pomoc sa bude podľa KSK týkať hlavne projektov s využitím vodíka v oblasti dopravy, energetiky aj cestovného ruchu. Spolupráca by mala zefektívniť rozvoj inovácií i startupov a pomôcť pri získavaní financií na zelené projekty.

"Už sú aj dohodnuté jasné kontúry spolupráce a projekty, v ktorých chceme začať spolupracovať. Vypichol by som vodíkovú loď, ktorá by mala premávať na Ružíne a zároveň v Moravsko-sliezskom kraji na priehrade Slezská Harta. Tam sme sa nechali inšpirovať ich elektrickou turistickou loďou, ktorú chceme v podstate upgradovať na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) v spolupráci s ich univerzitou. Chceme sa zapojiť do spoločného projektu a získať finančné prostriedky na tieto dve vodíkové lode, bude to zrejme unikátny projekt v rámci celej Európy," povedal pre novinárov predseda KSK Rastislav Trnka. Pripomenul, že Košický kraj ako prvý na Slovensku prijal vlastnú vodíkovú stratégiu, ktorá je kľúčovým dokumentom na využívanie vodíkových technológií.

Zostrojenie prototypu vodíkovej lode má odborne zastrešiť Strojnícka fakulta TUKE, ktorá vyvíja vodíkové technológie už niekoľko rokov. Spolupráca krajov, ich inovačných centier, vedeckovýskumnej obce aj akademických subjektov oboch strán by mala viesť k zhotoveniu plavidla na vodíkový pohon. Plánované projekty sú súčasťou ekologických riešení, ktoré môžu viesť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie a napĺňať ciele dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Podľa prvého námestníka hejtmana Moravsko-sliezskeho kraja Jakuba Unucku majú oba kraje veľa spoločného. "Na jednej strane máme krásne hory, kam chodia turisti, na druhej strane máme hutnícke fabriky, ktoré majú vplyv na kvalitu ovzdušia," povedal. Za problém českého kraja označil odchod mladých ľudí často práve pre špinavé ovzdušie s tým, že úlohou politikov je ho riešiť čistou mobilitou. "Ja som prvé štyri roky skúšal eletromobily, elektrobusy, ale to je slepá ulička, to nemá žiadne riešenie. Podľa názoru môjho a vedenia kraja je budúcnosť naozaj vodíková, teraz v mnohom vsádzame na vodík, či už v autobusovej alebo vlakovej doprave," skonštatoval. Veľký potenciál vidí v spolupráci krajov pri výrobe komponentov pre vodíkový pohon vrátane metalhydridovej technológie.

Oba kraje spája aj členstvo vo Fonde na spravodlivú transformáciu. Ide o nástroj EÚ na poskytnutie podpory územiam, ktoré čelia sociálno-ekonomickým výzvam. Tie vyplývajú z prechodu ku klimatickej neutralite. Podpísaním memoranda a vyjadrením vzájomnej podpory zvyšujú kraje šancu pri výbere projektov v rámci tohto fondu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!