Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2022 14:50 | Správy | Zahraničné správy

Exotický raj trápi kríza! Nový prezident sa chopil funkcie: Takto ich vytiahne z biedy

Zníženie verejného dlhu a premena Srí Lanky na konkurencieschopnú exportnú ekonomiku sú hlavnými dlhodobými cieľmi nového prezidenta Ranila Vikremesinghea, uviedla agentúra AP.

Podľa prezidenta vláda tiež začala rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o štvorročnom záchrannom pláne a začala finalizáciu plánu reštrukturalizácie dlhu.

Hlava štátu v stredu predstavila svoj plán národnej politiky na najbližších 25 rokov v parlamente ostrovnej krajiny, ktorá hľadá cestu z najhoršej hospodárskej krízy za posledných sedem desaťročí. Vikremesinghe v prejave zdôraznil, že Srí Lanka potrebuje dlhodobé riešenie a pevné základy, čo má zabrániť opakovaniu podobnej hospodárskej krízy.

Cieľom vlády je vytvoriť do roku 2025 primárny prebytok štátneho rozpočtu a do roku 2032 znížiť verejný dlh, ktorý v súčasnosti predstavuje 140 percent hrubého domáceho produktu krajiny, pod 100 percent HDP.

"Tento plán by sme v blízkej budúcnosti predložili Medzinárodnému menovému fondu a rokovali by sme s krajinami, ktoré poskytli úverovú pomoc," vysvetlil prezident poslancom.

Kabinet už podľa neho prijal kroky, ktoré majú zabrániť nedostatku potravín, znovu začali byť do krajiny dovážané základné lieky a zdravotnícke vybavenie pre nemocnice, otvorili sa školy. Ďalšie opatrenia majú pomôcť prekonať prekážky, ktorým čelí priemysel a exportné odvetvia, uviedol Vikremesinghe.

Masívne protesty verejnosti, ktoré ostrov sprevádzali v posledných mesiacoch, vinili Vikremesingheovho zvrhnutého predchodcu Gotabaju Radžapaksu a jeho mocnú rodinu z korupcie a toho, že dlhé roky v krajine zle hospodárili. Pre nesprávne vedenie sa Srí Lanka dostala do ekonomickej krízy, v ktorej sa obyvatelia 22-miliónovej krajiny potýkali s nedostatkom potravín, pohonných látok i liekov a dlhými výpadkami dodávok energie.

Ťažkosti sa v poslednom čase trochu zmiernili, boli obmedzené výpadky elektriny, začali sa znovu dovážať hnojivá na pestovanie a zlepšila sa distribúcia plynu na varenie. Mnohí Srílančania sú však voči novému prezidentovi stále skeptickí a obviňujú ho zo snahy chrániť bývalého vodcu a jeho príbuzných.

Srí Lanka v apríli oznámila, že pozastavuje splácanie zahraničných pôžičiek, pričom jej celkový zahraničný dlh predstavuje 51 miliárd dolárov (1,2 bilióna korún), z čoho musí do roku 2027 splatiť 28 miliárd dolárov (677 miliárd korún).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie.
Lovci lebiek zadržali medzinárodne hľadaného muža! Desivé, čo mal spraviť
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister financií Kamenický: Slovensko a štáty V4 sa vyslovili proti reforme migračného systému EÚ
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
(ilustračné foto)
Potraviny na Slovensku lacnejú: Bude tento trend pokračovať?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?