Streda 5. 10.
Viera
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2022 17:15 | Správy | Zahraničné správy

Na toto by ste si mali dávať pozor, ak jedávate červené mäso každý deň: Znepokojivé zistenie!

Červené mäso je prezentované ako výživné a kvalitné, a tak súčasťou jedálničkov mnohých z nás. Vedeli ste ale, že pokiaľ ho jedávate príliš často vystavujete sa značnému riziku?

Červené mäso sa odporúča jesť hlavne preto lebo obsahuje vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravú a vyváženú stravu. Za červené mäso sa považuje akékoľvek mäso, ktoré pochádza zo svalu cicavca. Medzi najpopulárnejšie patrí hovädzie, jahňacie a bravčové. V reštauráciách si ho môžete vychutnať na množstvo spôsobov a veľa ľudí si ho pripravuje už aj doma. Napriek tomu jeho celosvetová spotreba klesá. Podporujú to aj štúdie, ktoré jeho konzumáciu spájajú s viacerými zdravotnými problémami.

Posledný výskum zistil, že ľudia, ktorí často a pravidelne jedia červené mäso, sú pacientmi na kardiológii omnoho častejšie ako tí, ktorí sa tomuto typu mäsa vyhýbajú. Informuje o tom agentúra Famous.

Štúdia, ktorá vznikla v americkom Clevelande, odhaľuje, že s každou ďalšou porciou červeného mäsa denne, rastie riziko ochorenia srdca a ciev o 22 percent. Môžu za to črevné baktérie, ktoré určité látky z červeného mäsa premieňajú na škodliviny, ktoré potom naše telo vstrebáva.


Zo štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, vyplýva, že s každou ďalšou porciou sa zas zvýši riziko nadobudnutia choroby obehovej sústavy. Okrem škodlivín, ktoré mäso do tela vypúšťa pri jeho trávení, obsahuje červené mäso samotné látky, ktoré sú nevhodné pre naše zdravie a metabolizmus.

Tieto zistenia pomáhajú odpovedať na dlhodobé otázky o mechanizmoch, ktoré spájajú mäso s rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Interakcia medzi červeným mäsom, našim črevným mikribiómom a bioaktívnymi metabolizmami, ktoré baktérie vytvárajú, sa zdajú byť dôležitou cestou pre riziko, čo vytvára nový ciel pre možné intervencie ke zníženiu počtu srdcových ochorení," hovorí spoluautor štúdie doktor Meng Wang z Univerzity Tuffts.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, dk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Sponzorované
Kúpele, kde slnko nikdy nezapadá
Sponzorované
Detskí psychiatrickí pacienti majú konečne prvý denný stacionár
Sponzorované
Dr. Alexandre Tournier: Všetko, čo účinkuje, musí mať vedecké vysvetlenie
PR článok
Aj vy na jeseň zabúdate jesť ovocie a zeleninu?
Slovenský brankár nezabránil debaklu Plzne na pôde Bayernu Mníchov, z výhry sa raduje Škriniar i Lobotka
Nabudúce si svoje konanie zrejme rozmyslí: Výtržníka nekompromisne zastavil hráč amerického futbalu
Čaputová navštívila petržalskú klubovňu seniorov: Niektorí sa jej aj posťažovali
Montreal sa definitívne rozhodol: Kde začne sezónu talentovaný Filip Mešár?
Z Michaloviec rovno do NHL? Pavol Regenda v zámorí neprestáva udivovať!
Foto
Muža priniesli vo vážnom stave do nemocnice: To, čo mu lekári objavili v bruchu, v živote nevideli
Drsný príbeh Denisy z Extrémnych premien: Bezočivé, čo jej spravila mama!
Pamiatku obetí tragickej nehody si uctili na viacerých miestach: Uskutočnil sa aj symbolický pochod