Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2022 00:00 | PR články
PR článok

Nie je kosačka ako kosačka: Ktorý typ sadne vám?

Úprava záhrady môže byť zdĺhavým a náročným procesom, ale iba vtedy, ak na starostlivosť o zeleň nevyužívate výkonné a efektívne stroje. Tie vám prácu uľahčia a sú vaším pomocníkom. Kosačka ním určite je, ktorý typ je ale vhodný práve pre vás a váš pozemok?

Nájsť ten správny model kosačky, ktorý bude vhodný pre váš pozemok a bude spĺňať vaše preferencie, nie je ľahký proces. Sezóna kosenia začína od skorej jari a končí niekedy začiatkom novembra. Za toto pomerne dlhé obdobie vyberiete kosačku minimálne dvakrát do mesiaca a ak si chcete na pozemku udržiavať vzhľad dokonalého trávnika, tak aj viac ako len dvakrát.

Pri výbere kosačky preto treba myslieť na viacero aspektov:

Aký typ trávnika potrebujete pokosiť?
Aký druh pozemku máte?
Koľko máte na kosenie času?
Aké sú vaše fyzické schopnosti?

Je rozdiel kosiť rovný či svahovitý pozemok, pozemok s krovinami, alebo čisto trávnatú plochu. Tak isto je dôležité na úvod si povedať, kto bude kosačku vo vašej domácnosti či firme obsluhovať. Potrebuje model s pohonom? Zvládne manipuláciu s ťažšou benzínovou kosačkou alebo radšej ľahší elektrický či akumulátorový model? Aké sú medzi nimi rozdiely a aké majú výhody?

Benzínové kosačky

Najpredávanejším druhom sú benzínové kosačky so spaľovacím motorom. Sú obľúbené, ale vytvárate pri ich užívaní emisie a myslieť treba aj na pravidelné kupovanie benzínu, ktorý v súčasnej dobe nemá práve priaznivú cenu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Husqvarna

Dvojtaktný alebo štvortaktný spaľovací motor patrí medzi najvýkonnejšie na trhu. Tieto modely sú preto vhodné na veľké pozemky, pozemky s nerovnosťami, svahovité plochy. Užívateľovi poskytujú neobmedzený pohyb bez potrebného kábla či nabíjania. Pri manipulácii myslite na to, že benzínový motor má vyššiu váhu i hlučnosť, čo pre mnohých môže byť výraznou nevýhodou.

+ najvýkonnejšia, vhodná na všetky druhy pozemkov, neobmedzený pohyb
- hlučná, vyššia cena a váha, emisie

Elektrické kosačky

Máte menší pozemok, záhradku a dostupný zdroj energie? Vtedy môžete siahnuť po elektrickej kosačke poháňanej elektromotorom. Medzi ich najväčšiu nevýhodu patrí prítomnosť elektrického kábla, ten vám pri kosení môže výrazne zavadzať. V porovnaní s benzínovou verziou majú nižší výkon, ktorý ale postačí na nenáročné menšie plochy.

ľahké, jednoduché na manipuláciu, pomerne tiché, a tak sa nebudete musieť báť kosiť aj cez víkend. Nikto predsa nemá rád nahnevaných susedov. Okrem susedov potešíte aj vašu peňaženku kvôli nízkej obstarávacej cene i planétu, lebo pri kosení nebudete vytvárať emisie.

+ nízka hmotnosť, jednoduchá na manipuláciu, tichá, nízka cena
- zavadzajúci elektrický kábel, vhodná len na menšie pozemky

Otvoriť galériu
Zdroj: Husqvarna

Akumulátorové kosačky

Ekologická, nenáročná na údržbu, výkonná a tichá. Taká je akumulátorová kosačka. Ponúka jednoduché ovládanie a slušný výkon pre nielen malé pozemky. Namiesto neželaného kábla máte k dispozícii akumulátor, ktorý nabíjate. Vďaka tomu nie ste pri kosení ničím obmedzovaní.

Batérie v minulosti vydržali menej, a tak boli akumulátorové modely odporúčané na menšie záhrady. Dnešné kvalitné modely obsahujú batériu, ktorá na jedno nabitie zvládne pokosiť aj väčšie a členitejšie pozemky.

+ výkonná, tichá, ekologická, jednoduchá na ovládanie
− potreba nabíjania, vyššia cena

Krovinorezy

Máte na pozemku burinu, malé kríky alebo bujarú húštinu? Na ňu je najlepšie zaobstarať si krovinorez, ktorý mnohí mylne nazývajú aj ručnou kosačkou. Ľahko sa prenášajú a obsluhujú, dostanete sa s nimi aj na miesta, kam s bežnou kosačkou nie. Zvládnu pokosiť vysokú trávu, kríky, hustejšie porasty, či menšie dreviny.

Otvoriť galériu
Zdroj: Husqvarna

Krovinorez patrí medzi ťažšie stroje, preto je pri výbere toho pravého pre vás dôležité sledovať ergonómiu. Aby ste mohli aj pri dlhej práci fungovať s pocitom vyváženia a pohodlia. Ergonomická a nastaviteľná rukoväť, extra dlhý hriadeľ, aby ste dočiahli aj ďalej bez potreby sa posúvať a nastaviteľné popruhy na telo. Toto sú veci, ktoré oceníte pri každej fuške.

+ kosenie neprístupných oblastí, zvládne pokosiť burinu, kroviny i vysokú trávu, ľahká obsluha
- ručné ovládanie, vyššia váha

Robotické kosačky

Na udržiavanie dokonalého trávnika na menších i väčších pozemkoch odporúčame aj robotické kosačky. Nechajte robota zmapovať váš pozemok a sami si nastavte výšku strihu, či lokality, ktoré robot nemá zastrihávať. Vašu záhradu pokosia sami bez vašej asistencie, stačí ich spustiť a nechať pracovať. Vy zatiaľ môžete oddychovať alebo venovať čas rodine.

Otvoriť galériu
Zdroj: Husqvarna
 

Robot bude pravidelne zastrihávať váš trávnik a po práci sa vráti do nabíjacej stanice, kde sa nabije a nachystá na ďalšiu prácu. Sú nenáročné na údržbu, skladné, tiché a šikovné. Fungujú bez problémov aj v daždi. Vďaka svojej veľkosti sa dostanú aj do úzkych priestorov medzi domom a plotom či vedľa terasy.

+ pracujú sami, tiché, skladné, nenáročné na údržbu, udržiavajú trávnik v dokonalom stave
- vyššia obstarávacia cena

Výber je naozaj bohatý, trávu už dnes nemusíme kosiť kosou a vlastnou silou. Výkonné stroje to urobia za nás, potrebujú iba nasmerovať. Pozrite si funkcie a vlastnosti kosačiek od Husqvarny, ktorá patrí medzi prelomových výrobcov záhradníckych strojov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!