Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2022 17:15 | Šport | Cyklistika | Tour de France

Po triumfe v šiestej etape si žltý dres vybojoval slovinský superfavorit: Sagan dnes o víťazstvo nebojoval

Dvojnásobný obhajca titulu Tadej Pogačar triumfoval vo štvrtkovej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France a dostal sa na čelo celkového poradia.

Slovinský jazdec tímu UAE Emirates zvíťazil pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (BikeExchange-Jayco) a domácim Francúzom Davidom Gauduom (Groupama-FDJ). Slovák Peter Sagan si v Longwy nezopakoval víťazstvo z roku 2017, finišoval s vyše päťminútovým mankom.

Hoci sa išla najdlhšia etapa v 109. ročníku pretekov na 219,9 km, hneď od jej štartu v Binche sa poriadne útočilo. Na „svedomí" to mal predovšetkým doterajší líder priebežnej klasifikácie Wout Van Aert (Jumbo-Visma), ktorý v žltom drese od začiatku jazdil na čele pelotónu a diktoval vysoké tempo. Okamihy, keď si Belgičan dovolil nakrátko poľaviť, využilo niekoľko skupiniek cyklistov na pokusy o únik. Všetkých odídencov „pochytal" Van Aert, až on sám za pomoci tímového kolegu Stevena Kruijswijka vytvoril najdôležitejší únik dňa. Dostal sa doň 147 km pred cieľom spoločne s Quinnom Simmonsom (Trek-Segafredo) a Jakobom Fuglsangom Israel-Premier Tech). Ďalší jazdci Jumbo-Visma kazili prácu hlavného balíka, v ktorom figuroval aj Sagan.

Neskôr sa pelotón prestal naháňať za vedúcou trojicou, na čele postihol technický problém Van Aerta. Dva body na horskej prémii Côte des Mazures (2 km, 7,6%) získal Simmons, jeden bod si pripísal Fuglsang. Van Aert si stihol vymeniť bicykel a okamžite sa vrátil do úniku. Tesne pred rýchlostnou prémiou mal aj Sagan technický problém, ktorý mu zabránil bojovať o body do súťaže o zelený dres. Plný počet dosiahol Van Aert a náskok na čele hodnotenia zvýšil na 61 bodov pred Fabiom Jakobsenom (Quick-Step Alpha Vinyl). Slovák klesol na piatu pozíciu, predstihli ho Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) i Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost).

Krátko po prémii v úniku skončil Fuglsang a vpredu pokračovala už len dvojica. Tá vydržala pospolu po métu 30 km do cieľa, keď odpadol Simmons a rýchlo sa znižoval aj náskok Van Aerta. Na vrchole stúpania Côte de Montigny-sur-Chiers (1,9 km, 4,4%), kde získal jeden bod do vrchárskej súťaže, viedol už iba o štrnásť sekúnd pred hlavným poľom, ktoré sa približovalo nezadržateľne rýchlo.

Doterajšieho lídra celkového poradia pohltilo jedenásť kilometrov pred cieľom. Van Aertovi už došli sily a začal zaostávať za pelotónom, súperilo sa tak aj o nového nositeľa žltého trička. Na záverečnom kategorizovanom stúpaní Côte de Pulventeux (0,8 km, 12,3%) bol prvý Saganov tímový kolega Alexis Vuillermoz, ktorý si pripísal dva body. Potom však „odpadol" a v krátkom, zato intenzívnom cieľovom stúpaní mal výhodnú pozíciu Pogačar. Najväčší favorit na celkové prvenstvo ju aj potvrdil, súperom nedal v šprinte do kopca šancu a zvlnenú etapu suverénne ukoristil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?