Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2022 18:20 | Správy | Domáce správy

Poznáme meno kandidátky na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ, neuveríte o koho ide: Súdnu radu prekvapilo jedno

Súdna rada prijala do štvrtka jeden návrh na kandidátku na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ. Členka súdnej rady Elena Berthotyová navrhla na zvolenie sudkyňu a predsedníčku senátu Najvyššieho správneho súdu SR Katarínu Benczovú. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Osobne nepoznám navrhnutú kandidátku inak iba z výberového konania na najvyšší správny súd. Dôverujem však členke súdnej rady Elene Berthotyovej, ktorá si isto overila, či jej kolegyňa spĺňa aspoň v základnom ponímaní požiadavky kladené na funkciu sudkyne všeobecného súdu," uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Ako dodal, dosť o kandidátke vypovedá, že je predsedníčkou senátu Najvyššieho správneho súdu SR.

"Ide o nomináciu na veľmi náročný medzinárodný justičný post. Sudca Všeobecného súdu EÚ koná a rozhoduje vo veciach, ktoré právne ovplyvňujú celú Úniu," pripomenul Mazák. Podľa neho tomu zodpovedajú aj požiadavky na samotného kandidáta, ako je znalosť práva Európskej únie, relevantná právna prax na vysokých právnických pozíciách, výborná znalosť francúzštiny ako pracovného jazyka, schopnosť pracovať v multikulturálnom justičnom prostredí a veľké pracovné nasadenie.

"Splnenie týchto kritérií posudzuje osobitný panel siedmich bývalých členov Súdneho dvora alebo najvyšších súdov členských štátov, zriadený podľa Zmluvy o fungovaní EÚ," vysvetlil predseda Súdnej rady SR. Odporúčanie panelu je v konečnom dôsledku rozhodujúce pre vymenovanie kandidáta za sudcu.

Mazák zároveň reagoval aj na nízky počet návrhov na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Samotné voľby museli byť opätovne vyhlásené, keďže súdna rada nedostala žiaden návrh na kandidáta na sudcu. "Vo výberovom procese nemôžeme očakávať nával kandidátov. Opak je pravdou. Po nedobrých skúsenostiach s odmietnutím viacerých našich kandidátov už každý zvažuje, či dokáže vyhovieť nárokom, ktoré kladie funkcia sudcu všeobecného súdu," dodal Mazák.

Voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ sa majú uskutočniť 17. augusta. Súčasný mandát uplynie 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022. Slovensko už druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz, ktorému tiež uplynie mandát.

Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách Únie. Rozhoduje tiež právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Obrátiť sa naň môžu i jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
 Záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk
Perfektný úspech ukrajinskej armády: Aha, čo sa im podarilo pri Charkove
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí
Man drinking alcohol while driving in his car
Zbláznil sa? Opitý vodič si sadol sa volant: Nešlo o jediný prehrešok!