Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2022 13:49 | Správy | Európa

Opatrenia EÚ na pomoc ukrajinským žiakom

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára utieklo do Európskej únie vyše 6,5 milióna Ukrajincov. Väčšina z nich sú matky s deťmi v školskom veku, ktoré museli zanechať blízkych ľudí, majetok a zabehané životy.

Ako bezprostredný sused a spojenec Ukrajiny si uvedomujeme, že je to v prvom rade Európska únia, ktorá jej má pomôcť. Od úplného začiatku krízy je našou prioritou zabezpečiť, aby sa ukrajinské deti a rodiny cítili v EÚ ako medzi svojimi.

Aj preto milióny dobrovoľníkov už od prvého dňa otvorili svoje príbytky ako znak solidarity. Jej najlepším príkladom je historicky prvá aktivácia smernice EÚ o dočasnej ochrane – nástroja, na základe ktorého môžeme udeliť okamžitý štatút chránenej osoby miliónom utečencov v tejto vojne.

Súčasťou tohto štatútu je právo na vzdelanie: všetci utečenci z Ukrajiny vo veku do 18 rokov s nárokom na dočasnú ochranu majú právo na vzdelávanie a odbornú prípravu vo vzdelávacích systémoch EÚ, a to počnúc vzdelávaním v ranom detstve, cez základnú a strednú školu až po počiatočné odborné vzdelávanie a prípravu.

Uviesť veľké množstvo detí v takom krátkom čase do nášho vzdelávacieho systému bolo našou spoločnou zodpovednosťou. Podarilo sa nám zabezpečiť nekomplikovaný a ústretový proces pre všetkých žiakov a učiteľov. V neposlednom rade preto, lebo vieme, aká dôležitá je každodenná rutina a priamy kontakt s inými deťmi. Predovšetkým traumatizované deti musia mať príležitosť zúčastňovať sa na vzdelávacom procese spolu so svojimi rovesníkmi a s podporou v podobe primeraných vyučovacích stratégií.

Z tohto hľadiska sme stáli pred dvojakou neľahkou výzvou: vo väčšine prípadov sa deti musia naučiť jazyk hostiteľskej krajiny, aby sa mohli zapojiť do bežného vyučovacieho procesu. Zároveň im však chceme umožniť uchovať si vlastný jazyk a vlastnú živú kultúru.

Veľmi dobre si uvedomujeme potrebu ukrajinských detí a mládeže naďalej postupovať podľa ukrajinských osnov a nestratiť kontakt s ukrajinským učivom a jazykom. Uľahčí im to návrat na Ukrajinu a pokračovať vo vzdelávaní tam, keď to bude bezpečné. Ukrajinská mládež je budúcnosťou Ukrajiny.

Príchod ukrajinských utečencov do európskych škôl a univerzít je zároveň jedinečnou príležitosťou podeliť sa s nimi o náš európsky spôsob života a pripraviť ich na európsku etapu ich života.

Neodmysliteľnou súčasťou všetkého nášho úsilia je vynikajúca spolupráca s našimi ukrajinskými partnermi. Tam, kde to bolo možné, Ukrajina obnovila školské vzdelávanie

14. marca v podobe dištančného vzdelávania. Digitálne vzdelávanie a dištančné vzdelávanie sú pre ukrajinské deti krátko- až strednodobým riešením, pretože im poskytujú záruku pokračovať v danom stupni vzdelávania. V spolupráci s ukrajinským ministerstvom školstva sme preto zabezpečili, aby ukrajinské učebné pomôcky boli k dispozícii aj pre žiakov v EÚ.

Medzi ukrajinskými utečencami je aj mnoho učiteľov a na ich prijatie do zamestnania existuje mnoho zjednodušených mechanizmov. Dialóg s ukrajinskými orgánmi umožňuje členským štátom overovať dokumenty o dosiahnutom vzdelaní v oficiálnych databázach, keďže mnohé krajiny zrušili administratívne prekážky pre nástup do zamestnania a uznávanie predchádzajúcich kvalifikácií.

Či už ide o učiteľov z EÚ alebo z Ukrajiny, Komisia poskytuje všetkým ako podporu pri ich každodennej práci bezplatné zdroje a informácie na svojej online platforme pre školské vzdelávanie a odbornú prípravu – School Education Gateway. Okrem toho špecializované diskusné skupiny poskytujú partnerskú podporu učiteľom a žiakom na Ukrajine a v susedných krajinách – vyše 3 000 ukrajinských učiteľov sa zúčastňuje na programe eTwinning.

Ďalej Európska komisia mobilizuje finančné prostriedky EÚ na podporu členských štátov prijímajúcich a integrujúcich utečencov z Ukrajiny.

Zahŕňa to program Erasmus, ktorý je programom Komisie na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe. Z neho plynie pomoc ukrajinským študentom v zahraničí upravená podľa ich potrieb.

Všetko toto spoločné úsilie Európskej komisie a členských štátov EÚ má jeden a ten istý cieľ: zabezpečiť kontinuitu vzdelávania všetkým žiakom, či už sú v EÚ alebo zostali na Ukrajine. A takisto pomôcť učiteľom v celej EÚ toto vzdelanie sprostredkúvať za čo najlepších podmienok. S blížiacim sa koncom školského roka môžeme s istotou povedať, že sme pripravení na jeseň a že naše školy budú aj naďalej bezpečným útočiskom pre všetkých žiakov, tak pre utečencov, ako aj pre obyvateľov EÚ.

Každá vojna je vojnou proti deťom. Ukrajina môže počítať s Európskou úniou, pokiaľ ide o podporu a ochranu jej hrdého národa. Ukrajina a Európska únia bránia rovnaký spôsob života, rovnaký model spoločnosti a rovnaké hodnoty a zásady. A naša solidarita je nosným pilierom nášho partnerstva – teraz aj v budúcnosti.

Autori článku sú Margaritis Schinas, podpredseda Európskej komisie pre podporu európskeho spôsobu života a Marija Gabrielová, komisárka EÚ pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť