Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2022 11:00 | Správy | Domáce správy

Horúci kandidát na šéfa RTVS, Ľuboš Machaj: Na krku má osobný bankrot!

Po 5 rokoch môže mať RTVS nového šéfa. V stredu na obed došlo v parlamente k voľbe generálneho riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie.

Členka mediálneho výboru a poslankyňa OĽaNO Monika Kozelová tvrdí, že v jej postoji sa nič nemení. „Dôvod pán Machaj jasne vysvetlil poslancom aj vedeniu klubu a poslanecký klub je s tým v poriadku. Ako kandidáta ho to vôbec neznevýhodňuje a klub bude aj v druhom kole hlasovať za Ľuboša Machaja,“ povedala. Aj Foltin z SaS hovorí, že podporia Machaja. „Sú nejaké plusy a nejaké mínusy, my máme viac mínusov u pána Rezníka, ktorý urobil z nášho pohľadu viacej chýb. Mrzí ma, že je v osobnom bankrote, netuším prečo a za akých okolností, ale verím tomu, že napriek tomu môže byť dobrým riaditeľom RTVS,“ dodal Foltin.

Predseda parlamentného výboru pre médiá Kristián Čekovský z OĽaNO povedal, že informácia o bankrote nie je pre nich nová a jej vyťahovanie pred voľbou považujú za účelové. "Pán Machaj patril medzi zakladateľov Rádia Twist, ktoré bolo počas mečiarovskej éry ostrovom slobodnej a nezávislej žurnalistiky. V snahe o záchranu tohto dôležitého média sa zaručil aj svojim majetkom, v dôsledku čoho mu vznikol dlh. Proces jeho vysporiadania trvá už niekoľko rokov a blíži sa k záveru. Ide o legálny proces a pán Machaj má naďalej našu podporu ako človek, ktorý sa nebál vytvárať priestor pre nezávislú a odvážnu žurnalistiku, čo RTVS jednoznačne potrebuje," povedal Čekovský Novému Času.

Finančný analytik Maroš Ovčarik má však ohľadom novej pozície otázniky. "U človeka s osobným bankrotom môžu byť oprávnene väčšie obavy, že dokáže riadiť rozpočet veľkej inštitúcie," skonštatoval.

Otvoriť galériu
Jaroslav Rezník.
Zdroj: tasr

Presvedčili dvaja

Machaj a Búza boli jediní dvaja kandidáti, ktorých komisia, v ktorej bol napríklad šéf Českej televízie Petr Dvořák či šéf SAV Pavol Šajgalík, odporučila za šéfa RTVS po verejnom vypočúvaní. Pravdepodobného víťaza bitky o kreslo v RTVS Machaja označili za kvalitného kandidáta. „Je zrejmé, že disponuje veľmi hlbokou, dôvernou znalosťou verejnoprávneho média, a to aj z hľadiska realizovateľnosti finančného nastavenia a modelu RTVS,“ napísali o Machajovi v hodnotení s tým, že za mínus považujú chýbajúcu ambíciu budúcej vízie rozvoja RTVS či plánované skrátenie spravodajstva. Naopak, súčasný šéf RTVS Rezník nepresvedčil, označili ho dokonca ako „neodporúčaného“.

Odborníci pripúšťajú, že ide o schopného manažéra a znalca mediálneho prostredia, ale vidia mnoho problémov. „Kandidát je schopný riadiť RTVS, v súčasnosti sú však k dispozícii omnoho zdatnejší kandidáti z morálnej stránky, ktorí sú pritom porovnateľní v manažérskych zručnostiach a s omnoho vyšším spoločenským kreditom. Reputačná záťaž kandidáta je obrovská až diskvalifikačná,“ skonštatovalo 13 členov komisie.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?