Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2022 11:28 | Správy | Domáce správy

Národná prírodná rezervácia Stužica je najväčším slovenským pralesom: Nachádzajú sa v ňom až 400-ročné jedle!

V najvýchodnejšom cípe Slovenska na slovensko-poľsko-ukrajinskom trojmedzí, pod kótou Kremenec (1210 m n.m.), sa nachádza najreprezentatívnejšia zložka najväčšieho spomedzi štyroch slovenských komponentov svetového prírodného dedičstva Staré bukové lesy a pralesy Karpát a iných regiónov Európy, Stužica – Bukovské vrchy.

Národná prírodná rezervácia (NPR) Stužica je ukážkou primárnych pralesov z poľadovej doby, kde stromy dosahujú vek na hranici svojho dožitia. Prales s 250-ročnými bukmi a 400-ročnými jedľami, ktorý poskytuje domov všetkým veľkým šelmám žijúcim v slovenských lesoch, je vďaka turistickým chodníkom dobre prístupný aj verejnosti. Pre TASR to potvrdila Iveta Buraľová zo Správy Národného parku (NP) Poloniny.

Jadrová zóna najväčšieho komponentu zapísaného v zozname prírodného dedičstva UNESCO na Slovensku zaberá 1742,26 hektára (ha), ochranné pásmo tvorí 5694,11 ha. Samotná NPR Stužica s rozlohou 761,43 ha je najväčším slovenským pralesom. "Na takej rozsiahlej ploche človekom nenarušený pôvodný les predstavuje ukážku toho, ako vyzerali lesy v minulosti v podobných stanovištných podmienkach v rámci daného vegetačného stupňa na našom území," vysvetlila Buraľová.

Aj keď je v NPR prevládajúcou drevinou buk dožívajúci sa 220 až 250 rokov, výraznou "kráľovnou" drevín je tu jedľa dosahujúca majestátne rozmery. "Pri jedli bol nameraný najhrubší obvod kmeňa 392, pri buku 322 centimetrov," konkretizovala environmentalistka. Podotkla, že v stužickom pralese sa vyskytujú aj viaceré cenné listnáče ako jaseň štíhly, brest horský a predovšetkým javor horský, ktoré je v súčasnosti možné vidieť už len zriedkavo na málo početných miestach. Okrem všetkých veľkých šeliem zaznamenali v prastarom lese aj zubra hrivnatého a dokonca aj losa mokraďového.

Komponent Stužica – Bukovské vrchy je dobre prístupný po turistických chodníkoch. "Cez lokalitu prechádza červený turistický chodník, najstarší turistický chodník v Poloninách. Začína v Novej Sedlici, vedie stužickým pralesom. V miestach, kde schádza k stužickej rieke, prechádza starým násypom niekdajšej lesnej úzkokoľajky, ktorá tu bola v prevádzke v rokoch 1941 až 1944," priblížila Buraľová. Táto trasa stúpa až na trojhraničný Kremenec a po slovensko-poľskej hranici prechádza hlavným karpatským hrebeňom.

Aj ďalšie dva turistické chodníky začínajú v Novej Sedlici. Zelený vedie cez lokalitu Poľana na slovensko-poľskú hranicu, na kótu Čierťaž (1071 m n.m.), žltý chodník návštevníka vyvedie tiež na slovensko-poľskú hranicu, na Riabu skalu (1167 m n.m.). Podľa environmentalistky mu ponúkne "nádherné panoramatické výhľady". "Trasu zatraktívňujú miesta, ako sú Lúka Medovej baby so sedem metrov vysokou drevenou plastikou, rybník Na mlákach pri takzvaných Grófskych chyžkách či obdivuhodný pralesovitý porast v NPR Jarabá skala," ozrejmila Buraľová.

Obľúbeným turistickým východzím bodom je aj obec Runina. Odtiaľ vedie zelený turistický chodník na vrcholy Ďurkovec (1189 m n.m.) a Pľaša (1163 m n.m.), medzi ktorými sa rozprestierajú najkrajšie poloninské lúky. Lákavým zastavením na trase je pútnické miesto Tri studničky.

Slovenská časť komplexu Starých bukových lesov a pralesov Karpát a iných regiónov Európy s celkovou rozlohou jadrovej zóny približne 4450 ha, sa nachádza na území NP Poloniny a CHKO Vihorlat. Okrem Stužice – Bukovských vrchov ju tvorí Havešová, Vihorlat, Udava a Rožok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!