Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Trnavský kraj si toto volebné obdobie polepšil v niekoľkých aspektoch: Dlh znížil až o štvrtinu

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) hospodáril v roku 2021 s prebytkom vo výške takmer 14 miliónov eur. Až 11,3 milióna eur použije na krytie splátok úverov a na výdavky spojené s infláciou. Zámer odobrili krajskí poslanci na svojom stredajšom zasadnutí.

"Schválili sme posledný záverečný účet v tomto volebnom období. Veľmi ma teší, že aj napriek externým vplyvom sme minulý rok hospodárili rozumne a dosiahli sme prebytok. Veľkú časť z neho však už zapájame do rozpočtu, aby sme kryli investície, ktoré prenášame z minulého roka," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.

TTSK dofinancuje aj plánované investície do rekonštrukcie ciest a mostov alebo využívania obnoviteľných zdrojov energie. "V kontexte očakávaného negatívneho vplyvu legislatívnych zmien na náš rozpočet sa nám podarilo vytvoriť priestor na financovanie budúcoročných rozvojových zámerov, ako napríklad výstavbu hokejovej akadémie v Trnave, novej knižnice v Galante či zariadenia sociálnych služieb v Moravskom Svätom Jáne," skonštatoval Viskupič.

V predchádzajúcom roku TTSK hospodáril s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške 7,3 milióna eur. Po vylúčení nevyčerpaných účelovo určených prostriedkov išlo o prebytok 4,1 milióna eur. Po započítaní kladného výsledku finančných operácií v objeme 9,9 milióna eur dosiahol prebytok takmer 14 miliónov eur.

Krajskí poslanci schválili zámer rozdelenia prebytku tak, že 12 miliónov eur nasmerovali do rezervného fondu, 1,2 milióna eur poputuje na úhradu preukázanej straty dopravcov. Pol milióna eur TTSK použije na tvorbu peňažného fondu na zníženie investičného dlhu a ďalších 300.000 eur je určených na tvorbu peňažného fondu nových strategických investícií.

K záverečnému účtu zaujala stanovisko hlavná kontrolórka TTSK, ako aj Rada pre rozpočet TTSK, ktorá je od roku 2019 zložená z renomovaných ekonómov. Rada skonštatovala, že kraj opäť zvýšil kvalitu spracovania dokumentu, ktorá ide "nad rámec bežného štandardu rozpočtových dokumentov samospráv v SR".

Na margo hospodárenia kraja v uplynulých piatich rokoch Viskupič uviedol, že "v roku 2017 bol TTSK najzadlženejším na Slovensku. Dlh bol na úrovni 46,7 percent vrátane dlhu nemocníc. Našou primárnou úlohou bolo zastabilizovať financovanie. Vďaka zodpovednému rozpočtovaniu sa na konci tohto roka dostaneme len na 33 percent, čo je výborný výsledok. Ďalej sme viac ako tisíckrát znásobili objem peňažných fondov a účty rozhodneme nenecháme vydrancované. Lebo minulé vedenie nám zanechalo len 27.000 eur," konštatoval.

Reštrukturalizovali aj načerpané úvery a za výhodných podmienok načerpali nové finančné výpomoci. "Ozdravením financií sme zabezpečili udržateľný rozvoj kraja vo všetkých oblastiach. Navyše sme si vytvorili priestor na zachovanie rozsahu investícií i služieb, ktoré župa poskytuje," dodal predseda TTSK.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!