Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2022 02:06 | Správy | Zahraničné správy

Eurovízia 2023 nakoniec nebude na Ukrajine: Víťazná krajina rozhodnutie zásadne odmieta

Budúci ročník medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízia sa nebude konať na Ukrajine, ktorej zástupcovia túto súťaž tento rok vyhrali.

Oznámila to dnes Európska vysielacia únia (EBU), ktorej členské krajiny Eurovíziu organizujú. EBU sa podľa agentúry DPA chce obrátiť na britskú verejnoprávnu spoločnosť BBC, či by sa súťaž nemohla konať v Británii, ktorej zástupcovia v tomto ročníku skončili druhí. Ukrajina dnes rozhodnutie EBU odmietla a žiada ďalšie rokovania.

"Stalo sa tradíciou, že víťaz Eurovízie súťaž organizuje v nasledujúcom roku za podmienky, že sú splnené určité kritériá, vrátane... bezpečnosti všetkých účastníkov," uviedla EBU vo vyhlásení na svojej internetovej stránke. Píše sa v ňom tiež, že po "objektívnej analýze vedenia EBU s hlbokou ľútosťou došlo k záveru, že za súčasných okolností... ukrajinská (verejnoprávna spoločnosť) UA:PBC nedokáže splniť garancie pre organizovanie súťaže Eurovízia".

Víťazom tohto ročníka Eurovízie sa stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefania. Agentúra DPA píše, že tohtoročné hlasovanie bolo silno ovplyvnené ruskou inváziou na Ukrajinu a jasné víťazstvo ukrajinských reprezentantov bolo výrazom solidarity divákov z mnohých krajín. Na druhom mieste skončili zástupcovia Británie.

Ukrajina na rozhodnutie EBU reagovala s roztrpčením. "Ukrajina nesúhlasí s povahou rozhodnutia, ktoré urobila Európska vysielacia únia," uviedol v dnešnom vyhlásení podľa agentúry AFP ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko. "Požadujeme dodatočné rokovania o organizovaní Eurovízie 2023 na Ukrajine," dodal minister.

"Požadujeme zmenu tohto rozhodnutia, pretože veríme, že môžeme dodržať všetky záväzky, ktoré sme na seba vzali," dodal minister s tým, že jeho krajina až doteraz "plnila všetky podmienky" a "dodala odpovede a záruky ohľadom bezpečnostných noriem" ohľadom organizovania budúceho ročníka súťaže.

DPA pripomína, že je síce tradíciou, že usporiadanie budúceho ročníka sa ujíma víťazná krajina, ale nejde nevyhnutne o neporušiteľné pravidlo. V minulosti sa ho krajiny vzdali napríklad pre vysoké náklady na súťaž. Existuje dokonca jedna krajina, kde sa Eurovízia nikdy konať nesmie, a tou je Austrália. Ak by niekedy jej zástupcovia súťaž vyhrali, bude sa súťaž v ďalšom roku konať inde. Súvisí to s časovým posunom, ktorý Austráliu delí od ostatných krajín podieľajúcich sa na Eurovízii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to