Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2022 13:04 | Správy | Domáce správy

Letné dovolenky už klopú na dvere: Skomplikuje ich covid a opičie kiahne?!

Ochorenie COVID-19 ani opičie kiahne by nemali narúšať tohtoročnú dovolenkovú sezónu. Ako uviedol infektológ Peter Sabaka, po dvoch rokoch je cestovanie do zahraničia bezpečné. Ľuďom, ktorí covid neprekonali a nie sú zaočkovaní, však odporúča pred cestou sa zaočkovať.

Dobrou správou pre dovolenkárov je podľa neho, že momentálne nie je v žiadnej krajine epidemiologická situácia výrazne horšia ako na Slovensku. Situácia s cestovaním do zahraničia je dnes podľa Sabaku iná, pretože jednotlivé subvarianty a varianty nového koronavírusu sú po svete viac menej rovnomerne rozložené. "Čiže neexistuje nejaký variant alebo subvariant, ktorý by sme si na Slovensko mohli zavliecť," uviedol.

Priblížil, že ľudia, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali alebo sú zaočkovaní, nemusia mať pri cestovaní obavy. "Aj keby sa nakazili, ochorenie by pre nich nemalo mať väčšie konzekvencie, ako keby sa nakazili napríklad chrípkou," vysvetlil. Ostatným odporúča zaočkovať sa pred dovolenkou tromi dávkami vakcíny. "Pokiaľ má niekto poruchu imunitného systému, poprípade ide o starších ľudí alebo s viacerými chronickými chorobami, tak je možno vhodné v priestoroch, kde je viacej ľudí, aby nosili rúško alebo respirátor, aby sa chránili," dodal. Pripomenul, že očkovanie nechráni pred nakazením úplne, ale znižuje riziko ťažšieho priebehu.

Opičie kiahne podľa jeho slov ani zďaleka nepredstavujú také riziko ako COVID-19, pretože ide o menej nákazlivý vírus. Podotkol, že aj v krajinách, v ktorých sa nachádza, je ho relatívne málo a prípady stúpajú lineárne. "Je treba mať na pamäti, že vírus sa prenáša úzkym kontaktom s nakazeným. Neprenáša sa vzduchom tak ako COVID-19. Ak sa človek nevystavuje úzkemu kontaktu s viacerými ľuďmi v oblastiach s vyšším výskytom opičích kiahní, ako napríklad Londýn alebo Madrid, tak je riziko nákazy minimálne," ozrejmil infektológ.

"Vidíme, že klienti majú chuť cestovať, už teraz evidujeme zvýšený záujem aj o cestovné poistenie a zlepšujúca sa epidemická situácia a zmierňovanie opatrení v jednotlivých krajinách ich v tom len podporuje," uviedol generálny riaditeľ Union poisťovne Michal Špaňár. Túto sezónu je podľa poisťovne záujem najmä o Turecko, Egypt, grécke ostrovy, Cyprus, Taliansko, ale aj autom ľahko dostupné Chorvátsko. Záujem vzrástol aj o exotickejšie destinácie, ako napríklad Spojené arabské emiráty, Maurícius, Thajsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí