Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2022 13:04 | Správy | Domáce správy

Letné dovolenky už klopú na dvere: Skomplikuje ich covid a opičie kiahne?!

Ochorenie COVID-19 ani opičie kiahne by nemali narúšať tohtoročnú dovolenkovú sezónu. Ako uviedol infektológ Peter Sabaka, po dvoch rokoch je cestovanie do zahraničia bezpečné. Ľuďom, ktorí covid neprekonali a nie sú zaočkovaní, však odporúča pred cestou sa zaočkovať.

Dobrou správou pre dovolenkárov je podľa neho, že momentálne nie je v žiadnej krajine epidemiologická situácia výrazne horšia ako na Slovensku. Situácia s cestovaním do zahraničia je dnes podľa Sabaku iná, pretože jednotlivé subvarianty a varianty nového koronavírusu sú po svete viac menej rovnomerne rozložené. "Čiže neexistuje nejaký variant alebo subvariant, ktorý by sme si na Slovensko mohli zavliecť," uviedol.

Priblížil, že ľudia, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali alebo sú zaočkovaní, nemusia mať pri cestovaní obavy. "Aj keby sa nakazili, ochorenie by pre nich nemalo mať väčšie konzekvencie, ako keby sa nakazili napríklad chrípkou," vysvetlil. Ostatným odporúča zaočkovať sa pred dovolenkou tromi dávkami vakcíny. "Pokiaľ má niekto poruchu imunitného systému, poprípade ide o starších ľudí alebo s viacerými chronickými chorobami, tak je možno vhodné v priestoroch, kde je viacej ľudí, aby nosili rúško alebo respirátor, aby sa chránili," dodal. Pripomenul, že očkovanie nechráni pred nakazením úplne, ale znižuje riziko ťažšieho priebehu.

Opičie kiahne podľa jeho slov ani zďaleka nepredstavujú také riziko ako COVID-19, pretože ide o menej nákazlivý vírus. Podotkol, že aj v krajinách, v ktorých sa nachádza, je ho relatívne málo a prípady stúpajú lineárne. "Je treba mať na pamäti, že vírus sa prenáša úzkym kontaktom s nakazeným. Neprenáša sa vzduchom tak ako COVID-19. Ak sa človek nevystavuje úzkemu kontaktu s viacerými ľuďmi v oblastiach s vyšším výskytom opičích kiahní, ako napríklad Londýn alebo Madrid, tak je riziko nákazy minimálne," ozrejmil infektológ.

"Vidíme, že klienti majú chuť cestovať, už teraz evidujeme zvýšený záujem aj o cestovné poistenie a zlepšujúca sa epidemická situácia a zmierňovanie opatrení v jednotlivých krajinách ich v tom len podporuje," uviedol generálny riaditeľ Union poisťovne Michal Špaňár. Túto sezónu je podľa poisťovne záujem najmä o Turecko, Egypt, grécke ostrovy, Cyprus, Taliansko, ale aj autom ľahko dostupné Chorvátsko. Záujem vzrástol aj o exotickejšie destinácie, ako napríklad Spojené arabské emiráty, Maurícius, Thajsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže