Sobota 13. 8.
Ľubomír
06.06.2022 15:50 | Správy | Domáce správy

Podarí sa im to? Odhodlané vyhlásenie strany Smer: Urobíme všetko preto, aby...

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) urobí všetko pre to, aby sa počas spojených komunálnych a župných volieb 29. októbra konalo aj referendum, ktoré bude ohlásené v najbližších dňoch.

Uviedol to pre agentúru SITA vedúci tlačového oddelenia strany Smer-SD Ján Mažgút v súvislosti s dnešným oznámením predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Mažgút zároveň podotkol, že termín volieb je plne v kompetencii predsedu Národnej rady SR. Druhá opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) pre agentúru SITA reagovala, že bude na komunálne a župné voľby pripravená bez ohľadu na ich termín.

Líder strany Smer-SD Robert Fico 2. júna informoval o petičnej akcii na referendum o predčasných voľbách. Na tlačovom brífingu priblížil, že v petičnej akcii bude iba jedna otázka, ktorá by znamenala aj ukončenie súčasného ôsmeho volebného Národnej rady SR. Zároveň by platilo, že do 30 dní by museli byť vyhlásené nové parlamentné voľby. Ozrejmil, že ak by sa Smeru-SD podarilo vyzbierať do 31. júla 350-tisíc podpisov, referendum by sa mohlo konať v ten istý deň ako spojené komunálne a regionálne voľby. Fico predpokladá, že konzultácie s partnermi k otázke sa skončia do 6. – 7. júna. Dodal, že oni majú otázku schválenú, sú pripravení a sú aj dohodnutí, že vyčlenia rozpočet na podporu okresných organizácií, aby sa mohli zbierať podpisy.

Zo zákona vyplýva, že predseda parlamentu musí vyhlásiť voľby najneskôr 110 dní pred dňom ich konania. Kollár dnes uviedol, že bola možnosť vyhlásiť voľby aj o týždeň skôr, ale presvedčili ho kolegovia z koalície. Voľby sa uskutočnia okolo Sviatku všetkých svätých, keď sa ľudia budú presúvať v rámci Slovenska do svojho trvalého bydliska, kde si môžu uplatniť volebné právo. Ak sa podľa Kollára voľby spoja s návštevou hrobov, ľuďom sa oplatí cestovať do miesta trvalého bydliska. Upozornil, že išlo o konsenzus medzi koaličnými partnermi.

Autor: SITA

Fantázia! Historická medaila pre Slovensko: Súrodenci Solymosyovci zahviezdili na ME v plávaní
Ďalšia rana pre európsku krajinu: Po probléme s plynom a infláciou prišla iná hrozba
Belohorcová má prominentnú klientelu aj kamarátov: Patrí medzi nich aj česká hudobná špička!
Kráska sa zobudila na zvláštny pohyb pri uchu: Z toho, čo nasledovalo, sa vám zježia všetky chlpy!
Libor Hudáček ukázal svoje hokejové umenie v celej kráse: Súperom úplne pomotal hlavy!
Na Prague Pride prišlo 30-tisíc ľudí: Pozrite si fotogalériu tých najbláznivejších outfitov!
12 zaujímavostí o ľavákoch, ktoré ste ešte nepočuli: Ľavú ruku preferuje i obvinený exminister
Evelyn prelomila mlčanie: Prezradila, prečo ju v šou Farma neuvidíme
Podarilo sa jej utiecť pred vojnou a rozbiť cudziu rodinu: S novým milencom zachránili tínedžerov z Ukrajiny
Slovensko na ME juniorov s cennou medailou: Vynikajúci výkon predviedol mladík Rumanský