Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2022 00:02 | Nové Časy

Vedci dokázali oživiť nervové bunky ľudských očí

Pomocou špeciálnej techniky oživili výskumníci bunky v očiach mŕtveho darcu.

Je tu nádej pre všetkých, ktorí stratili alebo strácajú zrak. Vedcom z University of Utah sa podaril prelomový krok. Úspešne oživili nervové bunky citlivé na svetlo v očiach darcu, ktorý zomrel len pár hodín predtým. Nervové bunky dokázali po zásahu opäť komunikovať medzi sebou v sietnici. V podstate sa ich tak podarilo oživiť.

„Dokázali sme prebudiť fotoreceptorové bunky v ľudskej makule, čo je časť sietnice zodpovedná za naše centrálne videnie a našu schopnosť vidieť jemné detaily a farby,“ vysvetľuje Fatima Abbas z výskumného tímu. V očiach získaných až päť hodín po smrti darcu orgánu tieto bunky reagovali na jasné svetlo, farebné svetlá a dokonca aj veľmi slabé záblesky svetla.

Niektoré ľudské orgány zostávajú funkčné a životaschopné na transplantáciu niekoľko hodín po smrti pacienta. To však neplatí pre tkanivá nervového systému, ktoré sa medzi prvými úplne „vypnú“ v dôsledku nedostatku kyslíka. Vedcom sa podarilo získať oči darcu orgánov za menej ako 20 minút od smrti, aby sa poškodenie nervových buniek spôsobené nedostatkom kyslíka znížilo na minimum. Oči boli umiestnené v špeciálnej prepravnej jednotke, ktorá poskytovala umelú krv, kyslík a živiny prostredníctvom siete ohrievačov a čerpadiel.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Pomocou špeciálneho zariadenia vedci stimulovali sietnicu očí darcu a merali elektrickú aktivitu buniek vo vnútri. Keď vidíme veci v dôsledku dopadu svetla na sietnicu, vytvárajú sa špecifické elektrické signály nazývané „b-vlny“. Tento signál však krátko po smrti človeka úplne chýba, aj keď namierite baterku priamo do očí. Počas tohto experimentu však vedci mohli stimulovať sietnicu a prvýkrát merať „b-vlny“ v posmrtných ľudských očiach.

„Dokázali sme prinútiť bunky sietnice, aby sa navzájom rozprávali, tak ako to robia v živom oku, aby sprostredkovali ľudské videnie,“ uviedol vo vyhlásení Frans Vinberg, vedec Moran Eye Center. „Predchádzajúce štúdie obnovili veľmi obmedzenú elektrickú aktivitu v očiach darcov orgánov, ale to sa nikdy nedosiahlo v makule a nikdy v takom rozsahu, ako sme to teraz preukázali,“ dodal na záver.

Viac k téme:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Vodiči si musia na tomto úseku pripraviť pevné nervy: Obmedzenie začne v pondelok!
Peter Pellegrini sa stal novou hlavou štátu.
Prezident už má jasno v tom, ktoré krajiny navštívi najskôr: Povedú jeho kroky aj na Ukrajinu?
Ilustračné foto
Už sa to na nás valí priamo z Afriky: Slováci sa budú variť vo vlastnom pote!
Fero Joke (33)
FotoVáš Tip
Komik Fero Joke cestoval na dovolenku, o chvíľu sa celé lietadlo smialo: Splnil som si životný sen!
Tých pár kamarátov na svadbe: Ako by ste na toto reagovali vy? Týmto mladomanželom to zrejme nevadí
Týchto 3 kamarátov si medzi hosťami na svadbe každý všimne: Mladomanželov totálne odrovnali!
Nemecká polícia v nedeľu oznámila, že postrelila muža, ktorý sa jej príslušníkom v centre Hamburgu vyhrážal sekerou a zápalnou bombou. Incident sa odohral v oblasti St. Pauli, ktorá bola preplnená tisíckami futbalových fanúšikov pred duelom ME medzi Holandskom a Poľskom.
Momenty hrôzy v Nemecku tesne pred zápasom! Muž so sekerou sa vyhrážal zápalnou bombou: Strážcovia zákona ho postrelili!
Prezident Pellegrini počas inauguračného prejavu.
Foto
Pripíjalo sa aj po zotmení: Z nového slovenského prezidenta sa tento známy muž nezvyčajne teší!
Slanecká cesta v Košiciach.
Košičania sa môžu tešiť: Vynovená a rozšírená Slanecká cesta už slúži motoristom
Fresh beer filling the glass directly from the tap.  With extra foam spilling over glass.
Čo sa to s nimi deje? Česi sa podpísali pod zarážajúci rekord! Toto sa tam nestalo 60 rokov
Na Islande havaroval autobus s českými turistami.
Dráma na Islande, havaroval autobus plný Čechov: 5 ľudí je vo vážnom stave!
Moderátorka Jana Hospodárová dorazila so širokým úsmevom.
Foto
Moderátorka Hospodárová vyšla von so smutnou pravdou o otcovi: Toto závidím mnohým dospelým dcéram!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin vyzval Kyjev, aby sa vážne zamyslel: Ak splnia toto, môžu pristúpiť k mierovým rokovaniam