Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2022 10:00 | Správy | Domáce správy

Odborníčka o sexuálnej výchove postihnutých ľudí: Nie sú to deti, treba s nimi hovoriť aj o intímnych témach

Sú iní, ale majú rovnaké sexuálne potreby ako zdraví jedinci. Sexualita mentálne postihnutých ľudí je však často vedome potláčaná zo strany ich opatrovateľov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Túžby po láske a sexe bývajú preto v ich prípade nenaplnené, hoci na tieto prirodzené vášne, na inštinktívny pud, majú rovnaké právo ako všetci ľudia. O tom, ako sa s touto u nás stále tabuizovanou témou popasovali u našich susedov, hovorí vo veľmi otvorenom rozhovore pre Nový Čas Nedeľa predsedníčka sexuálnych dôverníkov v Českej republike Hana Šimáčková.

 

Hana Šimáčková

Absolvovala odbor špeciálna pedagogika – učiteľstvo na pražskej Univerzite Karlovej. Dlhodobo sa zameriava na prácu so sexualitou a vzťahmi dospelých ľudí s mentálnym postihnutím a kombinovaným postihnutím, a poruchou autistického spektra. Venuje sa oblasti sexuality a vzťahov ľudí s postihnutím. Stala sa sexuálnou dôverníčkou na plný úväzok, poskytuje odbornú a metodickú podporu pracovníkom priamej práce. Lektoruje kurzy zamerané na oblasť sexuality a vzťahov ľudí s postihnutím a poskytuje konzultácie ďalším poskytovateľom sociálnych služieb. V roku 2019 založila v Česku spolu s Petrom Eisnerom a Věrou Srdečnou úniu sexuálnych dôverníkov Nebuď na nule, aktuálne je jej predsedníčkou.

Ako vníma človek s mentálnym postihnutím vlastnú sexualitu?

Keď hovoríme o pojme sexualita ako o pohlavnosti človeka, a nielen o sexe, tak pre každého z nás je v dospelosti veľmi dôležité, aby sme vedeli, či sme muž, alebo žena a či sme dieťa, alebo dospelý človek. Potom môžeme spokojne žiť, nadväzovať vzťahy. Avšak pokiaľ sú ľudia s mentálnym postihnutím udržovaní v akejsi detskej role, tak nedokážu naplňovať svoje sexuálne potreby a vzťahy v rámci zákonných a spoločenských noriem. Robí to z nich „divných ľudí“ a možno aj preto sa v ich prípade sexuality bojíme.

 

V Českej republike s týmito ľuďmi pracujete, veľakrát sa na vás v tejto veci obracajú ich zákonní zástupcovia. Ako sa vám s nimi spolupracuje?

Podpora, o ktorú sa pri ľuďoch s mentálnym poškodením veľmi snažíme, by mala v prvom rade mieriť do rodín. Aby už od narodenia dieťaťa nedochádzalo k efektu, ktorý sa často deje – že viac ako to, či sa mi narodila dcéra alebo syn, riešime práve to postihnutie. Stáva sa nám, že nám do poradne zavolá rodič a povie, že má dieťa s Downovým syndrómom, a keď sa spýtame, či je to muž alebo žena, rodič sa čuduje a pýta sa, prečo to potrebujeme vedieť. Nehovoriac o tom, že často zistíme, že to „dieťa“ s Downovým syndrómom má už štyridsať rokov.

Takže už na úplnom začiatku treba dieťa s mentálnym postihnutím podporiť v jeho identite?

Áno, treba ho podporiť v priebehu vývoja tak, ako podporujeme kohokoľvek iného. U ľudí s mentálnym postihnutím však narážame na to, že hendikep znemožňuje bežnú výchovu tak, ako ju poznáme z rodiny, zo školy, či medzi vrstovníkmi. Preto potrebujeme k sexuálnej výchove a osvete pristupovať špecifickejšie, aby títo ľudia dostali informácie primerané svojej mentálnej kapacite, veku a potrebám. V Českej republike v rámci organizácie, v ktorej fungujeme spolu s kolegom Petrom Eisnerom, rozvíjame tzv. pozíciu sexuálneho dôverníka. Ten by mal fungovať či už v rámci sociálnych služieb, alebo špeciálneho školstva, prípadne v rámci poradne, na ktorú sa môže rodič dieťaťa s mentálnym postihnutím obrátiť.

 

Čo by mal rodič dieťaťa s mentálnym postihnutím urobiť na podporu vnímania jeho intimity? Je mentálny hendikep dôvodom na to, aby takíto ľudia nemali deti? To a oveľa viac sa dočítate v Novom Čase Nedeľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Hustá pena je základ, Lucia to zvládla na jednotku.
Foto
Tromfla všetkých mužov: Najlepším výčapníkom je táto kráska! Lucia vyhrala prestížnu súťaž