Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2022 17:55 | Šport | Hokej | MS v hokeji 2022

Česko postúpilo do semifinále: O triumfe rozhodlo fantastickými presilovými hrami

Hokejisti Česka postúpili do semifinále MS vo Fínsku. V úvodnom štvrtkovom štvrťfinále v Helsinkách triumfovali nad Nemeckom 4:1 a druhýkrát za uplynulých šesť rokov sa prebojovali medzi najlepšiu štvoricu šampionátu.

Česi výborne zvládli úvod stretnutia, keď vybehli na súpera a v 11. minúte viedli 2:0 po pekných presilovkových kombináciách. Najprv sa presadil David Pastrňák a po ňom kapitán Roman Červenka. Aj tretí gól padol v početnej výhode, elitný útok si góly podelil, tretí pridal David Krejčí. Nemci znížili v 54. minúte v hre bez brankára, ale triumf a postup Česka spečatil krátko pred koncom gólom do prázdnej bránky Jiří Smejkal.

Štvrťfinále (Helsinki):
Nemecko - Česko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Góly:
54. Seider (Noebels, Plachta) - 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf). Rozhodovali: Nord (Nem.), Štolc (Švaj.) - Chaput (Kan.), SYNEK (SR), vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, 4290 divákov.

Českí hokejisti vybehli na súpera plnou parou. Vysokým forčekingom robili Nemcom nesmierne problémy, dostali ich pod tlak a po desiatich minútach viedli 2:0 na góly a 6:0 na strely na bránku. Prvý faul najmenej vylučovaného tímu na turnaji prišiel už po 35 sekundách a Česi ho potrestali. Červenka nahral medzi kruhy Krejčímu, ten nevystrelil, ale poslal puk ešte doľava na Pastrňáka, ktorý mal pred sebou úplne odkrytú bránku. Aj druhý gól padol v početnej výhode a po ešte krajšej akcii na jeden dotyk. Tri rýchle prihrávky, krížny pas Krejčího na pravý kruh a strela v pokľaku Červenku znamenali dvojgólový náskok.V ďalších minútach bola hra už vyrovnanejšia. V 18. minúte bol blízko ku kontaktnému gólu Reichel, ktorý sa v hre 4 na 4 okamžite po buly dostal za obrancov a v nájazde trafil do žŕdky.

V druhom dejstve pokračoval hokej vo vysokom tempe a útoky sa prelievali zo strany na stranu. Väčšie šance mali Česi, Sklenička, Blümel i Flek si vylámali zuby na Grubauerovi. V 30. minúte prišlo prvé vylúčenie na českej strane a Nemcom sa otvorila cesta k zníženiu. Dobrú šancu však mal len Noebels a s ňou si poradil Vejmelka. Vzápätí prišla početná výhoda aj na druhej strane a Česi opäť dokázali, že vedia využívať dôležité momenty. Ich tretiu presilovku v zápase premenil na tretí gól už po 12 sekundách Krejčí. V 34. minúte mohlo byť už 4:0, no Grubauer vykorčuľoval z bránky a zmaril nájazd Blümela. Potom prišli veľké chvíle Vejmelku. Najprv sa vyznamenal pri šanciach Fischbucha a Loibla a v 36. minúte vyškriabal lapačkou puk na žŕdku po prečíslení 2 na 1 a strele Noebelsa, ktorý už zdvíhal ruky nad hlavu.

Nemci odštartovali tretie dejstvo náporom a snažili sa čo najskôr znížiť. Plachtova strela skončila na žŕdke a Michaelis sa nepresadil z dorážky. Česi však v obrane minimálne chybovali a Vejmelkovi pomáhali obetavými zákrokmi. V 51. minúte fauloval Kundrátek a nemecký tréner Söderholm stiahol brankára. Ščotka najprv takmer trafil prázdnu bránku, no potom už Nemci v hre 6 na 4 zavreli súpera v tretine. Puk niekoľkokrát poskakoval pred bránkovou čiarou, ale dotlačiť sa im ho nepodarilo. Po návrate Kundrátka však pokračovali bez brankára a nakoniec slávili úspech. V 54. minúte znížil Seider a duel ešte poriadne zdramatizoval. Česi nevyužili obrovskú šancu na rozhodnutie, keď išli Krejčí s Pastrňákom sami na Grubauera, ale ten ich prihrávkový „pingpong" prečítal. Nemecký brankár v záverečnej päťminútovke chodil na striedačku vždy, keď sa to dalo, a jeho spoluhráči to niekoľkokrát takmer využili. V 57. minúte trafil Reichel po závere pred bránkou hornú žŕdku. O dve minúty neskôr však Smejkal vyviezol puk z obranného pásma a gólom do prázdnej bránky spečatil postup Čechov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?