Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2022 19:53 | Správy | Domáce správy

Prezidentka SR o predstaviteľoch mimovládnych organizácií: Sú hybnou silou a kľúčovou oporou Slovenska v ťažkých časoch!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok predstaviteľov mimovládnych organizácií a ocenila ich pomoc štátu.

Zároveň ľudia z mimovládok predstavili hlave štátu výsledky prieskumu, ktorý sumarizuje aktivity dobrovoľníkov a 130 slovenských mimovládnych organizácií, ktoré pomáhali štátu a samosprávam zvládnuť prílev ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. TASR o tom informoval predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií v Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac.

"Mimovládne organizácie a občiansky sektor sú hybnou silou a kľúčovou oporou Slovenska v ťažkých časoch. Znovu sa to potvrdilo pri pandemickej kríze a doteraz môžeme energiu a nasadenie mimovládok sledovať pri utečeneckej vlne z Ukrajiny," uviedla prezidentka SR na sociálnej sieti. Poukázala na to, že v mimovládkach pôsobia profesionáli, ktorí vedia byť partnerom štátu v náročných situáciách a často myslia aj na aspekty, ktoré štátu nie sú hneď samozrejmé – psychologickú podporu, bezpečnosť žien pred násilím či aktivity pre deti.

Predstavitelia občianskeho sektora deklarovali záujem vstúpiť so štátom do partnerského dialógu a pomôcť svojimi skúsenosťami a návrhmi pri aktualizácii strategických materiálov a praktických postupov krízovej a humanitárnej pomoci, ako aj inklúzie ľudí utekajúcich z vojnou zasiahnutých oblastí Ukrajiny do našej spoločnosti. "Dobrovoľníci a mimovládne organizácie hrali významnú úlohu pri tom, ako Slovensko zvládlo nápor ľudí, ktorí utekali po 24. februári pred ruskou vojenskou inváziou. Nabrali sme množstvo cenných skúseností z toho, ako poskytovať pomoc priamo v krajine zmietanej vojnou, ale aj z manažmentu ľudí v núdzi na hranici či v našom vnútrozemí. Ponúkame štátu pomoc a partnerstvo," povedal Zajac.

Okrem reprezentanta mimovládnych organizácií zastúpených v Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie sa na stretnutí s prezidentkou zúčastnili aj predstavitelia Občianskej platformy pre demokraciu, ako aj organizácií Človek v ohrození, Post Bellum a Centrum pre výskum etnicity a kultúry.

"Dáta do prieskumu sme zbierali od 22. do 29. apríla a celkovo sa zapojilo 130 organizácií občianskej spoločnosti - rôznej veľkosti a zo všetkých regiónov Slovenska. Išlo o organizácie, ktoré sa venovali štyrom základným oblastiam pomoci - na hranici, v našom vnútrozemí, pri inklúzii, či pomáhali priamo na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Na základe výsledkov vieme povedať, že len z týchto organizácií sa zapojilo do pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny 732 zamestnancov a 6697 dobrovoľníkov," konštatovala Katarína Batková, z Občianskej platformy za demokraciu, ktorá prieskum spracovala.

Náklady týchto organizácií na zapojenie do pomoci, ako aj výdavky na materiálnu pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny alebo výdavky na materiálnu, humanitárnu a zdravotnú pomoc smerujúcu na Ukrajinu v týchto organizáciách presiahli sumu 11.460.000 eur.

Mimovládne organizácie dokážu podľa Čaputovej reagovať rýchlo, prinášajú nadšenie, prebúdzajú v ľuďoch solidaritu. Mrzí ju, keď ich práca nie je uznaná, keď sa stretávajú s nezáujmom kompetentných a keď absentuje ochota prijímať ich skúsenosti. "Pretože keď nevieme solidaritu dostatočne oceniť, tak sa k nej nemusíme neskôr dostať," dodala prezidentka.

Predstavitelia občianskych organizácií v utorok prezidentke predstavili aj nový materiál konzorcia mimovládnych organizácií s názvom Integrácia ľudí z Ukrajiny - návrhy riešení. Ide o konkrétne odporúčania a návrhy, ako uľahčiť a zlepšiť integráciu ľudí z Ukrajiny v našej spoločnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?