Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2022 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Európsky parlament vyzýva EÚ: Pre vojnové zločiny páchané na Ukrajine je potrebné zriadiť osobitný medzinárodný súd

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vo svojom uznesení vyzvali EÚ, aby prijala všetky opatrenia potrebné v medzinárodných konaniach a súdoch na podporu stíhania ruského a bieloruského vládneho režimu za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, genocídu a agresiu, ku ktorým došlo počas ruskej invázie na Ukrajine.

Ako informuje spravodajca TASR, európski zákonodarcovia žiadajú, aby sa tieto vyšetrovania a následné trestné stíhania vzťahovali aj na všetkých zamestnancov ruských ozbrojených síl a vládnych úradníkov zapojených do vojnových zločinov.

V prijatom uznesení europarlament vyzýva EÚ, aby podporila zriadenie osobitného medzinárodného súdu na stíhanie zločinov agresie na Ukrajine, v súvislosti s ktorými nemá Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu právomoc.

Novozriadený súd by mal za tieto zločiny vyvodiť zodpovednosť voči ruskému politickému vedeniu, vojenským veliteľom a ich spojencom. Poslanci EP zároveň požiadali, aby EÚ čo najskôr poskytla všetky potrebné ľudské a rozpočtové zdroje a administratívnu, vyšetrovaciu a logistickú podporu potrebnú na zriadenie tohto súdu.

Podľa ich názoru nahlásené činy, ako je ostreľovanie miest a civilistami obývaných oblastí, nútené deportácie občanov Ukrajiny, používanie zakázanej munície, útoky na civilné obyvateľstvo unikajúce cez vopred dohodnuté humanitárne koridory, popravy a sexuálne násilie, predstavujú porušenie medzinárodného humanitárneho práva a možno ich považovať za vojnové zločiny.

Europoslanci zdôraznili, že zatiaľ nebol za tieto zločiny nikto stíhaný. Podľa nich Únia musí konať rýchlo, pretože existuje vážne riziko, že v dôsledku pretrvávajúcich násilností budú dôkazy súvisiace s vojnovými zločinmi zničené.

Zákonodarcovia zároveň vyjadrili plnú podporu vyšetrovaniu vedenému prokurátorom Medzinárodného trestného súdu a práci Vyšetrovacej komisie Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ako aj nezávislých organizácií občianskej spoločnosti a ukrajinských orgánov, ktoré zhromažďujú dôkazy o vojnových zločinoch.

V tomto smere privítali vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu zriadeného Litvou, Poľskom a Ukrajinou, ktorý koordinuje Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) a na ktorom sa podieľa aj Úrad prokurátora Medzinárodného trestného súdu, a vyzvali aj ostatné členské štáty EÚ, aby sa k tomuto tímu pripojili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!
Šéf OSN António Guterres
Guterres varuje pred najhorším: Toto spôsobí humanitárnu katastrofu!
(ilustr. foto)
Robíte v sprche potajme túto nechutnosť? Mali by ste s tým okamžite prestať! Dôvod je prekvapivý
Demonštranti sa pokúsili vniknúť do areálu závodu Tesla pri Berlíne
Dráma v závode Tesly, zasahovať musí polícia: Prederie sa naštvaný dav do areálu?!
Herečka vyskúšala niečo nové.
Viki Ráková odhodila zábrany: Populárna procedúra dokazuje, že je pripravená na leto!
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pozor: Táto časť D2 bude celý víkend zatvorená