Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2022 14:56 | Správy | Zahraničné správy

Dobré správy! Úmrtia na koronavírus za posledný týždeň výrazne klesli: Toto je však horšie

Počet úmrtí na koronavírus za posledný týždeň celosvetovo klesol o približne 21 percent, ale prípady nákazy vo väčšine častí sveta pribúdajú, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zdravotnícka agentúra OSN v pravidelnej týždennej správe o pandémii vo štvrtok napísala, že počet nových prípadov ochorenia COVID-19 sa po týždňoch klesania od konca marca teraz stabilizoval, pričom za posledný týždeň pribudlo okolo 3,5 milióna nových prípadov, čo je nárast o jedno percento. WHO spresnila, že prípady stúpajú v Severnej a Latinskej Amerike, na Blízkom východe, v Afrike a západnom Tichomorí, ale klesajú v Európe a juhovýchodnej Ázii. Zaznamenaných bolo približne 9000 úmrtí na covid.

Prípady infekcie koronavírusom stúpli na Blízkom východe o vyše 60 percent a v oboch Amerikách o 26 percent. Úmrtia klesajú všade okrem Afriky, kde skokovo stúpli o takmer 50 percent.

Údaje o covide nahlásené WHO nezahŕňajú čísla o výskyte nákazy oznámenej Severnou Kóreou (KĽDR), ktorá zdravotníckej agentúre zatiaľ požadované dáta oficiálne neposkytla.

Autoritárska krajina vedená Kim Čong-unom vo štvrtok hlásila vyše 262.000 ďalších podozrivých prípadov nákazy a ich celkový počet sa tam blíži k dvom miliónom – len týždeň po tom, čo Severná Kórea priznala výskyt tejto infekcie a začala spomaľovať jej šírenie medzi svojím nezaočkovaným obyvateľstvom.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týždeň vyhlásil, že je "hlboko znepokojený" šírením covidu v Severnej Kórei, pretože obyvateľstvo je nezaočkované a je tam značné množstvo ľudí s inými zdravotnými ťažkosťami, čo im môže zapríčiniť vážnejší priebeh nákazy a smrť. Tedros povedal, že WHO pracuje na tom, aby presvedčila Severnú Kóreu, nech poskytne ďalšie informácie a prijme pomoc vrátane technickej podpory, vakcín, testov a liekov, ale zatiaľ nedostala odpoveď.

Šéf WHO dodal, že v západnom Tichomorí hlásila najväčší počet prípadov infekcie Čína, ktorá zaznamenala 94-percentný nárast, alebo vyše 389.000 nových prípadov.

Po týždňoch niekedy až krutého a chaotického lockdownu čínske úrady uviedli, že na budúci týždeň umožnia za obmedzených podmienok znovu otvoriť niektorým supermarketom, nákupným centrám a reštauráciám vo finančnej metropole Šanghaj.

Tedros predtým označil čínsky extrémny prístup "nulovej tolerancie" voči covidu za "neudržateľný", ale pripustil, že krajiny majú slobodu v tom, akú stratégiu boja proti nákaze si zvolia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec