Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Nové pracovné príležitosti, ale aj skvelé produkty

Otvorenie továrne na lisovanie tekvicového oleja v Buzici a cukráreň na spracovanie lokálnych produktov v Košiciach. To sú prevádzky, ktoré prinesú život do regiónu a pomôžu obyvateľom.

Na území mikroregiónu Cserehát, ktorý je súčasťou Košického kraja a 
Borsod-Abaúj-Zemplén župy, sa od septembra 2019 začalo realizovať sedem projektov, ktoré sú súčasťou Cezhraničného akčného plánu zamestnanosti pre mikroregión Cserehát. Hlavným cieľom je zvýšenie zamestnanosti a rozvoj spomínaného mikroregiónu prostredníctvom aktivít zameraných na miestnu ekonomiku.

Pomocou týchto projektov sa podarilo vybudovať päť trhovísk, ktoré sa od leta 2021 aktívne využívajú na predaj lokálnych produktov, vybudovali sa aj továrne na spracovanie lokálnych produktov, ako napr. továreň na výrobu tekvicového oleja, kyslej kapusty, ovocných štiav a pražených semienok. Tieto investície sa realizujú na oboch stranách hranice na území mikroregiónu Cserehát.

Otvoriť galériu

V rámci jedného zo siedmich projektov, s názvom SKHU Local+1, sa vďaka podpore z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko v celkovej výške 161 512 eur zrealizovala výstavba továrne na výrobu tekvicového oleja v Buzici u projektového partnera BARTRANZ, s. r. o., a z projektu SKHU Local+2 sa vo výške 158 189,98 eur zrealizovala cukráreň GESTO gelato & pastry v Košiciach u projektového partnera „AGENTÚRA GES“ spol. s r. o. Obaja podnikatelia majú vo svojej oblasti dlhoročné skúsenosti, vďaka tomuto projektu však mohli rozšíriť svoje kapacity aj o nové časti a technológie, ktoré budú v prípade cukrárne slúžiť na spracovanie lokálnych produktov do cukrárenských výrobkov a v prípade továrne na tekvicový olej bude doterajšia výroba slnečnicového a repkového oleja rozšírená o technológie na výrobu tekvicového oleja.

Otvoriť galériu

Do konca júna 2022 budú všetky spomínané továrne odovzdané a uvedené do prevádzky, čím vzniknú aj nové pracovné príležitosti pre obyvateľov daného územia. Ako prvá bola 4. mája 2022 odovzdaná továreň na výrobu tekvicového oleja v Buzici a nasledovala ju cukráreň v Košiciach, ktorá bola odovzdaná 6. mája 2022.

„Veľmi nás teší, že po trhoviskách môžeme postupne odovzdávať prevádzky, ktoré prinesú život do regiónu a pomôžu obyvateľom, či už v podobe kvalitných produktov, alebo v podobe nových pracovných príležitostí. Tento projekt je našou srdcovou záležitosťou, vznikli a vznikajú hodnotné výstupy, ktoré verím, že obyvatelia na slovenskej a maďarskej strane ocenia,“ povedala riaditeľka Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Via Carpatia.
S cieľom zníženia nezamestnanosti boli v rámci ďalších projektov akčného plánu tiež zrealizované aktivity ako kurzy pre dlhodobo nezamestnaných, vďaka ktorým si účastníci zvýšili šance na umiestnenie sa na trhu práce.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Otvoriť galériu
Zdroj: EZÚS Via Carpatia

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku