Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideoOnline

Bielorusko presúva špeciálne jednotky k hranici, padlo až 10 ruských generálov

V troskách domu v ukrajinskom meste Izjum boli nájdené telá 44 civilistov. Pri útoku ruských ozborejných síl na ukrajinské prístavné mesto Odesa zomrel jeden človek a ďalších päť sa zranilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina odovzdala druhú časť dotazníka pre vstup do EÚ. Biely dom kritizoval šéfa Kremľa Vladimira Putina za prepisovanie dejín a šírenie dezinformácií počas prejavu v Moskve. Všetko podstatné sme opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Dnešný ONLINE prenos je na konci. Situáciu budeme podrobne sledovať aj v stredu.

1:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil v noci na stredu "nadľudskú silu" ukrajinských vojakov v boji krajiny proti inváznej ruskej armáde. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

22:46 Nemecký kancelár Olaf Scholz privítal v utorok nedávno uskutočnené cesty ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej a predsedníčky Spolkového snemu Bärbel Basovej na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. Scholz na spoločnej tlačovej konferencii s belgickým premiérom Alexandrom de Croom v Berlíne opätovne zdôraznil, že má radosť z rozhovoru medzi nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

22:35 Americký prezident Joe Biden a taliansky premiér Mario Draghi v utorok počas stretnutia v Bielom dome zdôraznili jednotný postup v bezprecedentnej reakcii Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Väzby medzi našimi dvoma krajinami budú vždy silné a - ak nič iné - táto vojna na Ukrajine ich posilňuje," povedal Draghi. Ruský prezident Vladimir Putin bol podľa talianskeho premiéra presvedčený, že môže Západ rozdeliť - no mýlil sa. "Držíme spolu," povedal.

22:20 Vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany informoval v utorok novinárov, že 89 z 90 húfnic, ktoré Spojené štáty sľúbili Ukrajine, už bolo dopravených do ukrajinských rúk. Uviedol to portál americkej spravodajskej televízie CNN.

21:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v utorok v prejave maltským zákonodarcom, že Ukrajina napriek prosbám nedostala také množstvo zbraní, aké by potrebovala na odblokovanie obkľúčenia Mariupola a na oslobodenie tohto mesta od ruských síl. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. "Obrancovia stále kladú odpor v oceliarňach Azovstaľ (v Mariupole). Využívame všetky možné diplomatické nástroje na ich záchranu, ale Rusko nepripúšťa žiadne navrhované možnosti. Požiadali sme našich partnerov o poskytnutie zbraní, aby sme odblokovali Mariupol a zachránili civilistov a vojakov," povedal Zelenskyj, ktorý sa s maltskými zákonodarcami spojil prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinský prezident dodal, že potrebné množstvo zbraní Ukrajine nebolo dodané.

21:21 Štyria gubernátori ruských regiónov v utorok odstúpili, práve v období, keď krajina začína pociťovať dôsledky západných ekonomických sankcií. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Šéfovia Tomskej, Saratovskej a Kirovskej oblasti a Marijskej republiky oznámili svoj okamžitý odchod z úradu, pričom šéf Riazanskej oblasti uviedol, že sa nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

21:01 České Národné múzeum poslalo na Ukrajinu materiál potrebný na to, aby mohli byť ukrajinské pamiatky zachované aj pre ďalšie generácie. Zásielka obsahuje bublinkové fólie, nehorľavé textílie, polyetylénové peny, ale aj dosky na zadebnenie okien či hasiace prístroje, informuje spravodajská stanica ČT24.

20:30 Ukrajinský prevádzkovateľ prepravy plynu GTS tvrdí, že odstaví približne tretinu zemného plynu z Ruska prepravovaného ďalej do Európy. Spôsobili to pokračujúce boje na viacerých miestach východnej Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej oblasti ovládanej Ruskom.

20:23 Ukrajinskí vojaci prišli do Nemecka na výcvik v zaobchádzaní s ťažkými húfnicami typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Informovala o tom v utorok agentúra DPA, ktorá sa odvolala na nemenované vládne zdroje. Ukrajinskí vojaci spolu s technikmi a prekladateľmi pricestovali do spolkovej republiky v utorok, pričom výcvik sa má začať v stredu v delostreleckej škole nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) v meste Idar-Oberstein, uviedli nemenovaní predstavitelia pre DPA. Počet ukrajinských vojakov, ktorí absolvujú výcvik, bol stanovený na viac ako 60. Kurz má trvať okolo 40 dní, v závislosti od predchádzajúcej skúsenosti ukrajinských vojakov s takýmito ťažkými zbraňami. Každú húfnicu obsluhuje päť vojakov, pripomenula DPA.

20:11 Ukrajine budeme naďalej pomáhať, či už humanitárne, vojenskou pomocou, ako aj podporou jej členstva v Európskej únii. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na videopríhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poslancom Národnej rady (NR) SR.

19:45 Úrady v ukrajinskej metropoly Kyjev plánujú premenovať niekoľko staníc tamojšieho metra. Ako referuje spravodajský web BBC, hlavné mesto Ukrajiny chce takto „odrusifikovať“ svoju dopravnú sieť. Ako uviedli kyjevské úrady, približne 170-tisíc ľudí sa zapojilo do online hlasovania, v ktorom obyvatelia vyberali nové názvy pre niektoré stanice so sovietskymi konotáciami. Mestskí poslanci sa pri najbližšej príležitosti budú zaoberať formalizáciou týchto zmien.

19:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok počas svojho príhovoru k poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zdôraznil návrh zákazu dovozu ruskej ropy to EÚ. Takisto členské krajiny upozornil na pokračovanie spolupráce s Ruskom. Písali o tom agentúry AP a DPA.

19:12 Počas vojny na Ukrajine už bolo zabitých osem až desať ruských generálov. Tvrdí to popredný predstaviteľ amerických tajných služieb. Generálporučík Scott Berrier, ktorý vedie agentúru Defense Intelligence Agency, zverejnil v utorok tento odhad, keď odpovedal na otázky senátneho výboru. Berrier povedal, že vzhľadom na absentujúci poddôstojnícky zbor v Rusku musia generáli ruskej armády ísť do predných častí bojových zón a vystavujú sa tým riziku smrti.

18:52 Bielorusko rozmiestni špeciálne operačné jednotky v troch oblastiach v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou. Oznámil to v utorok náčelník bieloruského generálneho štábu Viktor Gulevič. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters, ktorá upozornila, že oznámenie o rozmiestnení síl prišlo krátko po tom, ako autoritársky prezident Alexandr Lukašenko hovoril o úlohe rakiet ruskej výroby pri posilňovaní obrany krajiny

18:29 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) zvolilo Česko do jej Rady pre ľudské práva. V nej nahradí Rusko, ktoré v nej suspendovali pre obvinenia z porušovania ľudských práv ruskými silami na Ukrajine. Zo 193 členov Valného zhromaždenia odovzdalo hlasy 180 a z nich vyjadrilo podporu 157 štátov. Dvadsaťtri sa zdržalo. Česko bolo jediným uchádzačom o kreslo v 47-člennej rade, ktoré prináležalo krajine z východnej Európy.

18:18 Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico odkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Slováci nie sú jeho sluhovia. Podľa strany Smer-SD Zelenskyj žiada od Slovenska, aby prijalo „nezmyselné sankcie“ v podobe zastavenia odberu lacných a bezpečných dodávok ruského plynu a ropy. Fico tak reagoval na prezidentov prejav v Národnej rade Slovenskej republiky.

17:55 Ruský prezident Vladimir Putin neukončí vojnu na Ukrajine iba ťažením v regióne Donbas a je odhodlaný vybudovať pozemný koridor do moldavského Podnesterska. Uviedla to v utorok riaditeľka amerických tajných služieb Avril Hainesová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

17:47 Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zomrelo najmenej 3000 ľudí kvôli tomu, že nemali prístup k liečbe chronických chorôb. Dnes to podľa agentúry Reuters povedal šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Táto agentúra na Ukrajine doteraz zaznamenala asi 200 útokov proti zdravotníckym zariadeniam.

17:19 Ukrajinské obilie ukradnuté ruskými jednotkami v okupovaných územiach sa už nachádza v Stredozemnom mori. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na spravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany.

17:14 Valné zhromaždenie OSN dnes zvolilo Českú republiku do Rady OSN pre ľudské práva. V nej nahradí Rusko, ktorému bolo členstvo pozastavené kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

17:01 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko zverejnil v utorok :na sociálnej sieti Telegram informáciu, že výdavky na obnovu budov v  hlavnom meste po ruských útokoch dosiahnu výšku 70 miliónov eur. Uviedol to portál britského denníka The Guardian. Podľa Klička je dôsledkom ruskej vojenskej agresie to, že celkovo bolo v Kyjeve poškodených 390 budov, z nich 222 sú bytové budovy.

16:38 Európska únia v utorok obvinila ruské úrady, že 24. februára hodinu pred vojenským vpádom na Ukrajinu vykonali kybernetický útok proti satelitnej sieti spoločnosti Viasat s cieľom pripraviť pôdu pre svoju nevyprovokovanú a neopodstatnenú inváziu. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:36 Ukrajina by sa mala v určitom okamihu stať plnoprávnym členom Európskej únie. Ako informuje spravodajský web BBC, počas návštevy Ukrajiny to povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Tá zároveň tvrdí, že k členstvu v únii nemôže existovať žiadna skratka.

16:36 Spojené štáty sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin sa pripravuje na dlhodobý konflikt na Ukrajine a ani ruské víťazstvo na Donbase na východe krajiny by nemuselo vojnu ukončiť. Na brífinku zákonodarcov to dnes povedala riaditeľka úradu amerických výzveľných služieb (DNI) Avril Hainesová. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:25 Z Ukrajiny hlásia porušenia ľudských práv, ktoré by mohli predstavovať vojnové zločiny. Šéfka monitorovacej misie Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Matilda Bogner uviedla, že po návšteve 14 miest v Kyjivskej a Černihivskej oblasti dostali správy o znásilneniach, nútenej nahote a vyhrážkach sexuálnym násilím. Ako doplnila, najčastejšími obeťami sú ženy a dievčatá. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári OSN zdokumentovala 204 prípadov núteného zmiznutia, informuje spravodajský portál BBC.

16:15 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok počas návštevy Kyjeva povedala, že Nemecko sa chce v budúcnosti zaobísť úplne bez dodávok energie z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

15:55 Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev sa mohol vyhnúť obliatiu červenou farbou počas slávnosti pri sovietskom vojenskom pamätníku vo Varšave, keby sa držal rady poľského ministerstva zahraničných vecí, aby na podujatie nešiel. V utorok to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra PAP. Andrejeva v pondelok 9. mája obkľúčili demonštranti, keď sa snažil položiť veniec k sovietskemu vojnovému pamätníku pri príležitosti 77. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

15:44 Od vypuknutia ruskej invázie bolo v rámci Ukrajiny vysídlených viac ako osem miliónov civilistov, ktorí utiekli zo svojich domovov, no zostali v krajine zničenej vojnou. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na údaje Organizácie Spojených národov (OSN).

15:29 Holandsko hlási prvú obeť ruskej invázie na Ukrajine. Ron Vogelaar, 55-ročný dobrovoľník z Holandska podľa všetkého zomrel počas ruskej delostreleckej paľby. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na holandský denník Telegraaf a spravodajský server DutchNews.nl.

15:02 V rozľahlom areáli oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol je viac ako 1000 ukrajinských ozbrojencov, pričom mnohí z nich sú zranení. Pre agentúru AFP to v utorok uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

14:59 Nemecká ministerka zahraničných vecí v utorok pricestovala na neohlásenú návštevu Ukrajiny. Annalena Baerbocková je najvyššie postavenou predstaviteľkou nemeckej vlády na návšteve krajiny od začiatku ruskej invázie. Ministerka sa stretla s obyvateľmi mesta Buča, v ktorom ruská armáda spáchala vojnové zločiny. Je tak ďalšou zo série diplomatov a lídrov, ktorí prišli do tohto mesta neďaleko Kyjiva. Informuje o tom portál bbc.com.

14:40 Do ukrajinskej metropoly Kyjev sa vrátili už dve tretiny obyvateľov, uviedol v utorok tamojší starosta Vitalij Kličko. Ako pripomína agentúra AFP, značná časť obyvateľov z mesta ušla v dôsledku ruskej invázie, ktorá začala koncom februára. "Pred vojnou žilo v Kyjeve 3,5 milióna ľudí. Takmer dve tretiny obyvateľov hlavného mesta sa vrátili," povedal Kličko na tlačovom brífingu.

14:10 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu preukázateľne prišlo o život 3381 civilistov. Približne tisíc z nich zahynulo v obliehanom prístavnom meste Mariupol. V utorok o tom informovala ukrajinská pobočka Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). TASR správu prevzala od agentúry DPA.

13:53 Minister obrany Jaroslav Naď sa solidaritou voči Ukrajine netají: Veľavravné slová! Ako plánuje Slovensko pomôcť?

13:39 Česká polícia bude prísnejšie kontrolovať, či utečenci tvrdiaci o sebe, že sú utečenci z Ukrajiny, majú v pasoch pečiatku o prekročení hraníc Európskej únie. Oznámil to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan, informuje TASR podľa správy servera iDNES.cz.

13:36 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine padlo už 26-tisíc ruských vojakov. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 1170 tankov, 2808 bojových obrnených vozidiel, 519 delostreleckých systémov, 185 odpaľovacích raketových systémov, 87 systémov protivzdušnej obrany, 158 vrtuľníkov, 199 lietadiel, 1980 vozidiel a palivových nádrží, 380 dronov, 94 striel s plochou dráhou letu, 12 lodí a 41 kusov špeciálnej techniky.

12:37 Ukrajina počas vojny s Ruskom zmenila svoje vojnové ciele. O čo ide?

12:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa spojil cez telemost s poslancami Národnej rady (NR) SR. 

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj sa prihovoril poslancom: K tomuto vyzval Slovensko! Kto v parlamente chýbal?

10:46 Najmenej 100 civilistov sa naďalej nachádza v podzemí metalurgického kombinátu Azovstaľ v ukrajinskom Mariupoli, na ktorý pokračujú útoky ruskej armády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na utorkový príspevok poradcu starostu Mariupola Petra Andriuščenka na sociálnej sieti Telegram. "Okrem armády sa v krytoch nachádza najmenej 100 civilistov. To však neznížilo intenzitu útokov zo strany okupantov. Ťažké delostrelectvo celý deň pokračovalo v ostreľovaní závodu. Pokusy o pozemný útok sú však naďalej neúspešné. V meste sa preto znovu ozýva kanonáda," napísal Andriuščenko.

10:39 Rusko pri plánovaní invázie na Ukrajinu podcenilo intenzitu ukrajinského odporu. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o vývoji vojny na Ukrajine. TASR informáciu prevzala z denníka The Guardian. "Ruský plán invázie bol s vysokou pravdepodobnosťou založený na mylnom predpoklade, že narazí len na limitovaný odpor a ruskí vojaci budú schopní rýchlo obkľúčiť a obísť populačné centrá," uviedlo ministerstvo vo svojom najnovšom spravodajskom brífingu.

10:21 V troskách domu v ukrajinskom meste Izjum boli nájdené telá 44 civilistov, uviedol dnes gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syněhubov. Päťposchodovú budovu podľa neho zničili ruskí vojaci v marci, napísala agentúra Unian. Izjum na severovýchode Ukrajiny je dôležitý železničný uzol, o ktorý obe strany zvádzajú ťažké boje.

9:39 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v pondelok (9. 5.) prešlo 2192 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1165 žien a 329 detí. O dočasné útočisko požiadalo 327 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2085 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

8:42 Tri ruské hypersonické rakety Kinžal odpálené z lietadla zasiahli v pondelok dva hotely v oblasti juhoukrajinského prístavného mesta Odesa. Sedem rakiet, avšak nie typu Kinžal, odpálila ruská armáda na nákupné centrum v Odese, pričom usmrtila jednu osobu a zranila päť ďalších. Informuje o tom TASR podľa utorkovej správy americkej televízie CNN, ktorá sa odvoláva na oblastnú vojenskú správu v Odese.

8:33 Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis si myslí, že odstránenie ruského prezidenta Vladimira Putina od moci je jediný spôsob, ako ochrániť Západ a jeho spojencov pred budúcimi hrozbami zo strany Moskvy. Šéf litovskej diplomacie to uviedol v rozhovore pre agentúru AP, ktorá o tom informovala v noci na utorok.

8:21 Organizátori prestížnej Pulitzerovej ceny v pondelok na slávnostnej ceremónii v New Yorku symbolicky udelili osobitné ocenenie všetkým ukrajinským novinárom za ich "odvahu, vytrvalosť a odhodlanie prinášať pravdivé správy" o ruskej vojenskej agresii. TASR informáciu prevzala zo spravodajských staníc BBC a Sky News. "Napriek bombardovaniu, únosom, okupovaniu a dokonca úmrtiam v ich radoch (ukrajinskí novinári) vytrvali vo svojom úsilí poskytovať presný obraz hroznej reality, čo slúži ku cti Ukrajine a novinárom po celom svete," uviedla porota Pulitzerovej ceny.

7:59 Biely dom kritizoval šéfa Kremľa Vladimira Putina za prepisovanie dejín a šírenie dezinformácií počas prejavu, ktorý predniesol v pondelok na slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve. Hovorkyňa Bieleho domu zároveň odmietla Putinovo "absurdné" tvrdenie, že vojnu na Ukrajine vyvolala agresia zo strany Západu. TASR správu prevzala v utorok z agentúry Reuters.

07:15 Poľsko je pripravené zvýšiť energetickú pomoc Ukrajine a poskytovať jej stabilné dodávky. Vyhlásili to predstavitelia poľskej vlády v pondelok počas poľsko-ukrajinského energetického fóra, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia iných krajín a Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA). Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa vyhlásila, že v pohybe je nepretržité úsilie na „zaručenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny".

07:13 Z náznakov, ktoré zaznamenalo americké ministerstvo obrany, vyplýva, že Ukrajinci sú počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajine násilne odvádzaní zo svojej vlasti a posielaní do Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho. "Neviem povedať, koľko je táborov, alebo ako vyzerajú," uviedol pre novinárov v pondelok Kirby. "Máme však náznaky, že Ukrajinci sú proti svojej vôli odvádzaní do Ruska," dodal hovorca Pentagónu.

07:12 Ruské ozbrojené sily v pondelok v noci vypálili zo vzduchu sedem rakiet na ukrajinské prístavné mesto Odesa, pričom zasiahli nákupné centrum a sklad. Informovala o tom ukrajinská armáda a dodala, že jeden človek zomrel a piati boli zranení. „Zastarané rakety, hoci mali namierené na strategické ciele, zasiahli nákupné centrum a sklad spotrebiteľských tovarov," uviedla na Facebooku hovorkyňa ukrajinskej armády Natalia Gumenjuková.

06:09 Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že sa obáva toho, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nemá riešenie pre vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Biden na benefičnom podujatí vo Washingtone uviedol, že Putin sa podľa neho mylne domnieval, že invázia na Ukrajinu rozdelí Severoatlantickú alianciu a Európsku úniu. "Som presvedčený, že Putin veril, že dokáže zlomiť NATO, že veril, že rozbije Európsku úniu," uviedol Biden, podľa ktorého sa Západ namiesto toho spoločne postavil na stranu Ukrajiny.

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že si o Putinovi myslí, že je vypočítavý, pričom Biden vyjadril obavy, že Putin nemá v súčasnosti riešenie pre vojnu na Ukrajine. "Snažím sa prísť na to, čo s tým urobíme," uviedol Biden.

06:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že Ukrajina odovzdala druhú časť dotazníka pre vstup do Európskej únie. Zelenskyj tak spravil počas videohovoru s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v noci na utorok.

Podľa vyhlásenia kancelárie ukrajinského prezidenta bola druhá časť dotazníka odovzdaná šéfovi delegácie EÚ na Ukrajine Mattimu Maasikasovi.

"Čakáme na zváženie a závery Európskej komisie. Bol by som rád, keby tieto závery boli pozitívne a chcel by som, aby boli vďaka vám (Ursule von der Leyenovej) poskytnuté rýchlejšie," cituje slová Zelenského jeho kancelária.

06:03 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov má dnes rozhodnúť, kto nahradí Rusko v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). Záujem o post, ktorý už Rusko nezastáva kvôli invázii na Ukrajinu, prejavila Česká republika.

06:01 Americký prezident Joe Biden v pondelok podpísal zákon, ktorý umožní urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu. Tento zákon je pritom založený na opatrení z čias druhej svetovej vojny, ktoré pomohlo Spojeným štátom a ich spojencom poraziť nacistické Nemecko. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v noci na utorok.

06:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prehovorí dnes na poludnie prostredníctvom videokonferencie k slovenským zákonodarcom. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková podľa informácií ukrajinského webu Jevropejska pravda navštívi Kyjev.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva